oliw3253

«Vi bør være vaktsomme og kyniske til vi faktisk får svar»

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det av troverdige kilder rapportert at Glazer-familien skulle være villig til å selge en mindre aksjepost i United til investorer. Diskusjoner pågår, ifølge rapportene med et amerikansk investeringsselskap, men det er fortsatt uklart om Glazers virkelig vil selge.

Litt senere meldte så milliardær Jim Ratcliffe, av mange supportere sett på som drømmeeieren, så sin interesse.

Dette handler det om i Oli Wintons ferske innlegg på united.no.

Investeringer og aksjesalg – hva er det som skjer nå?

Av: Oli Winton

Dette ble skrevet natt til torsdag, men nå skjer ting raskt og når noen leser dette så kan det allerede være utdatert. Likevel, de tingene som påvirker et eventuelt aksjesalg forblir de samme.

Dette er de «tingene».

1. Hvis Glazers selger aksjer så er utgangspunktet at det er de som kan putte pengene for det i lommene sine. Men: klubben antyder at dette også kan føre til at United som klubb ender opp med mer penger, at hele utgangspunktet er å fremskynde investeringer av kapital. Så får vi vente for å se om det blir en realitet.

Det investorer virkelig ønsker i retur for å dytte penger inn i klubben er også et ubesvart spørsmål.

2. Hvis fansen ikke liker at Glazers tar penger ut av klubben, vil dette bety en stopper for sånt?

Tvilsomt.

For det første: Et argument for å betale utbytte er at det gjør en investering i United enda mer attraktiv. Derfor kan faktisk videre utbytte-utbetalinger være en del av dealen som inngås.

Samtidig handler dette om hvem som investerer i klubben og hvorfor de gjør det. Som vi alle vet, hvis dette hadde vært Citys eiere eller også Roman Abramovitsj så har de andre motivasjoner enn profitt.

Det virker imidlertid som om United er i samtaler med et aggressivt amerikansk hedegefund (red.anm: Apollo, et investeringsfond som aktivt søker høy avkasting på investeringene sine), og deres motivasjon er trolig profitt.

Akkurat som Chelseas nye eiere så vil de trolig en eller annen gang fremover i tid ønske en fortjeneste tilbake, selv om de er inne på lang sikt og innledningsvis dytter penger inn i klubben.

3. Hva så med Jim Ratcliffe?

First US Shale Gas Arrives In The UK

Dette kan også bare være et PR-stunt.

Han er ikke i noen aktiv diskusjon med klubben, slik som Apollo er, så han er allerede på etterskudd. Han liker også publisitet, så kanskje han ser dette som litt lettvint PR.

Tenk så tilbake til Chelsea-budet, der denne smarte fyren med enorme ressurser til slutt misset på deadlinen for å by. Hvor genuint var faktisk det budet?

Vi kan bare vente og se, men jeg ville vært litt på vakt mot å se ham som den perfekte løsningen.

4. Kommer Glazers til å selge unna?

Akkurat nå ser dette kun ut som et mindre aksjesalg, så nei. Samtidig så må de i så fall, uformelt, bli enige med nye investorer om hva den strategiske retningen er videre.

Det er rapporter om at Joel og Avi Glazer ønsker å fortsette som Uniteds eiere, men at andre i Glazers-familien gjerne selger seg ut.

Dette siste er faktisk ganske viktig, siden Glazers-familien av supporterne gjerne sees på som én familie, men i realiteten er de en delt familie, med fraksjoner som har ulike mål. Akkurat det er sjelden bra.

5. Hva betyr dette i så fall for det supporterne er opptatt av?

Vi vet ikke, men vi må spørre.

Ingen som byr på United-aksjer burde få støtte hvis de ikke er villig til å forklare hva de er ute etter.

Dette gjelder meningene deres om en rekke store spørsmål, som fan share scheme, som spiller-rekruttering, investeringer i Old Trafford, billettpriser og mye mer.

Ingen er nødvendigvis positive for United bare fordi de ikke er Glazers.

I teorien vil for eksempel et aksjesalg til et aggressivt amerikansk hedgefund – og Glazers fortsatt med aksjemajoriteten – innebære veldig mange spørsmål.

De som byr burde kunne vise hvorfor det er de som skal få vinne frem, ikke bare få aksjeposten.

6. De neste stegene

Jeg tviler på at United har hastverk.

En budkrig og supporternes begeistring for dette vil også bare øke aksjeprisen. Sånn sett kan det føre til at det hele trekker ut i tid med en lengre budkrig.

Hvis dette til slutt handler mest om PR og alt som skjer utad, så vil det hele faktisk føre til at supporterne på den måten sørger for at Glazers bare tjener mer penger.

Derfor burde supportere stille seg både vaktsomme og kyniske frem til de faktisk får konkrete svar.

Dette er Oli Winton

Oli Winton skriver innlegg for united.no. Han er komitémedlem i MUST, den uavhengige Manchester United Supporters’ Trust, og er også én av sju United-supportere i det nyutnevnte rådigvende supporterstyret i United. Han reiser til de fleste hjemme- og bortekamper og har en sivil jobb som politisk konsulent. Han har kjennskap til mye av det som foregår i United, og vil i denne spalten spesielt skrive om supporter-/klubb-relasjon og billettspørsmål, og da selvsagt sett fra engelsk side.

Her kan du lese flere eksklusive saker fra Oli Winton på united.no.

Powered by Labrador CMS