LESERBREV: Hvor gikk det galt?

Gaute forklarer hva han mener er årsaken(e) til at United ikke lenger fungerer helt slik vi er blitt vant til.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no å teste ut leserbrev som en ny del av nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt.

Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde.
Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.
OBS: De som får innleggene sine på trykk vil få beskjed på forhånd, og – vær oppmerksom på at vi trolig må nøye oss med ett leserbrev per dag.

Dagens leserbrev er innsendt av 38 år gamle Gaute A. Birklund. Innledningsvis skriver han følgende:

– Ble United-fan i 85/86 sesongen. Bryan Robson var første helt. Hans oppofrende spill uten grenser var uimotståelig. En far med George Best-videoer og historier fra England var og med på å sette kursen. Bøker som: «Historien om Manchester United», «Fotballen er rund» og flere ble pløyd i gjennom før og etter lekser på barneskolen. Du kan skifte mye i livet, men aldri fotballklubb.

Hvor gikk det galt?

Når dama slår opp, så er det ikke fordi du sa noe dumt i går. Jo, det gjorde du sikkert! Men det er ikke grunnen til at det gikk rett vest. Det har ulmet lenge, har det ikke? Noe begynte feil, og ble aldri leget. Du får ikke en livsstilssykdom fordi du slukte en diger biff i går. Du blir heller ikke frisk av å spise økologisk salat i dag.
Hvor gikk det galt? På børsen. Ingen annen begivenhet har satt United så tilbake som Glazers overtagelse. Ikke like synlig og dramatisk, som tragedien i 58, men med et maktgrep om klubben bare Sir Alex Fergusons gigantiske krefter har klart å demme opp. Og der 58 samlet United i alle ledd, har Glazers splittet United. Hvordan?

Mange fans har tatt pause, opponert eller gitt opp. Spillere og ledelse har, med få og forsiktige unntak, uttalt seg om det de gjør. Spille. Men en fotballklubb handler om mye mer. Det er ikke spillet som har splittet United. Uansett hvor frustrerende en kamp eller en dårlig periode virker, så er det ikke spillet som frustrerer Manchester United mest. Det er maktstrukturen og eierforholdet.

Glazer makes renewed bid for Manchester United

 

Rett før Glazers kjøpte opp verdens mest spesielle fotballklubb, var den på full fart mot å bli desidert størst på alle måter. Også på banen. Jeg våger påstanden. Ferguson har gang på gang uttalt at United burde vinne Champions League flere ganger. Det virker som om de spillerne han kjøpte i forkant av Glazers overtagelse pekte dithen. Rio, Ronaldo, Rooney. Komplette fotballspillere. For den prisen de kostet.
Rios 30 millioner hadde vært 60 millioner i dag. Kunne det ha skjedd? At United i dag kjøpte en forsvarsspiller for 60 millioner?  Oversatt til overgangsmarkedet for 8-9 år siden, så blir ikke utlegget på Mata større enn utlegget på Carrick. Men Mata er likevel klubbrekord, fordi makten forsvant fra Ferguson, fotballen og United. At Ferguson likevel klarte å beholde makt, skyldes bare en unik kjærlighet fra en gigant av et menneske.

Jeg våger påstanden at Ferguson kunne ha vunnet CL enda flere ganger om han hadde fått de pengene som tilhørte Manchester United, fotballen og fansen. Han hadde ikke behøvd å kjøpe på krita som Real Madrid. Han kunne selv ha bydd 80 millioner for Messi. Ronaldo hadde aldri dratt da. Aldri. Og Rooney? Han hadde spilt annenfiolin bak flere fotballspillere med større ferdigheter enn ham selv. Du hadde ikke hørt om de makabre kontraktsforhandlingene og sutringen i forkant, som har versert i flere runder og mange år nå. Om ikke Messi ville ha spilt for United, så ville garantert de fleste i sjiktet rett under Messi og Ronaldo ha gjort det. Og de hadde ikke kostet 80 millioner. Aldri om Ferguson hadde gitt Anderson og Nani så mange sjanser om han lett kunne ha hentet inn bedre spillere for den prisen de faktisk koster.

Lett å selge

Mange peker på at Glazers generer store inntekter til klubben via sponsorer. Vel, det er ikke vanskelig å selge verdens mest spesielle, kanskje største og på den tiden også en av verdens beste fotballklubber. TV-inntektene er der uansett. Og sponsorinntektene hadde de fleste andre i verden med bachelor fra BI klart å generere med produktet Manchester United.

Manchester United fans unfurl an anti-Gl

 

Jeg er så lei av alle som forsvarer Glazers. Glazers er vampyrer. Punktum. Ferguson har stått som et tårn. Hans evne til diplomati og langsiktig tenkning, med kjærligheten for Manchester United som eneste mål, er enorm.
Derfor vet Ferguson hvem og hva United trenger. Ikke bare i dag og i morgen. Men i en fremtid som er full av feilskjær for de fleste typer managere.
Mourinho og hans likemenn kan bygge ett lag. Ett, så er det slutt. Guardiola gjør det fantastisk, og har gjort det en stund. Men han har alltid ledet verdens beste klubblag. Maktskiftet fra Barcelona til Bayern skjedde omtrent samtidig med at han tok en pause, og han fikk penger for å gjøre Bayern enda bedre. Hvordan skulle Guardiola ha mestret den situasjonen United er i? Det er utenfor hans kunnskapsområde.
På samme måte som det å vinne et ordentlig trofe er utenfor Moyes’ kunnskapsområde. Han må, som Ferguson, bli stor gjennom jobben. Guardiola kunne bare ha blitt mindre i United, om han tok over nå. Guardiola kunne og selvsagt ha vunnet trofeer med United, men ikke uten å først ha blitt mindre. For dette Unitedlaget er ikke godt nok til å dominere i PL, eller vinne CL, annet enn om de har maks flyt slik Liverpool og Chelsea hadde det. Cup er cup. At de vant PL i fjor skyldes én mann. Du vet navnet hans.

Mitt poeng er: Manchester United var fra før av en unik klubb. Et spøkelse hang over den i mange år. Nå har en vampyr bitt seg fast. Og vi får ikke ristet den av oss på en lang stund. Noen managere er «quick-fix». Det ville bare ha svekket United, selv om det hadde blitt noen trofeer. Andre managere kjenner bare suksess. Du får ikke suksess med dette Unitedlaget. Ikke uten å bygge det opp over noen sesonger, ta med filosofien, ungdomssatsingen, og samtidig sitte hver dag på en stol med to ben. Et press som ikke finnes noe annet sted i fotballverdenen. Ett ben ble tatt vekk i 2005. Det var Glazers. Det andre benet forsvant da Ferguson til slutt ikke kunne lede klubben mer. Det må snekres på ordentlig. Det tar tid. Og man bruker alltid mer tid på oppmåling og planlegging, enn på å spikre og sage.

Jeg er imponert over hvor sindig Moyes ter seg, tross alt. For det er mye som er galt i kulissene i United. Og alt skyldes en eneste ting: Glazers.

Powered by Labrador CMS