Supporteren som ble kaptein

Class of ’92, bøttevis av titler og stjerne på laget han alltid har elsket. Gary Neville har hatt en karriere de fleste bare kan drømme om.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United-supporteren Gary Neville ble født i Bury utenfor Manchester 18. februar 1975. 32 år senere løftet han som Manchester United-kaptein Premier League-trofeet.

Hans Manchester United-eventyr begynte da han kom til Manchester United i 1991. Allerede i sin første sesong i klubben var han med å vinne FA Youth Cup sammen med blant andre David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs og Nicky Butt – den legendariske ‘Class of ’92’.

Høsten 1992 skulle Neville få sin debut for førstelaget. 16. september ventet Torpedo Moskva i UEFA-cup-kvalifisering på Old Trafford og en 17 år gammel Gary Neville kom inn for Lee Martin. Kampen endte 0-0, og United gikk ut av etter bortekampen turneringen. Men Nevilles førstelagskarriere hadde startet.

Eventyret

Det ble med denne ene kampen mot Torpedo Moskva denne sesongen, og han fikk også kun to kamper den påfølgende sesongen. Etter dette skulle det imidlertid bli mer spilletid for den unge Gary Neville. I 1994/95-sesongen spilte Neville 27 kamper for United, og de de tolv neste sesongene spilte ‘Gaz’ over 30 kamper for United hvert eneste år. Neville var tryggheten selv på høyrebacken.

Med Gary Neville på høyrebacken vant Manchester United Premier League hele seks ganger mellom 1997 og 2003. Også hans yngre bror, Phil Neville, spilte regelmessig for klubben i denne perioden. Det aller største høydepunktet i denne perioden var imidlertid Champions League-tittelen i 1999. Spillere som Neville, Butt, Scholes, Beckham og Giggs, som hadde spilt sammen fra juniornivå, var nå nøkkelspillere på det beste laget i Europa. Kompisgjengen hadde vunnet den gjeveste Europacupen!

Da Roy Keane forlot United i november 2005 overtok Gary Neville som kaptein for klubben han hadde holdt med hele livet, og sesongen 2006/07 hevet han ligatrofeet som beviste at United var Englands beste lag. Neville personlig hadde også hatt en av sine desidert beste sesonger på Uniteds høyreback. Dessverre skulle dette bli det siste vi så av en Gary Neville i toppform.

Skaden og slutten

Da Neville hevet ligatrofeet i 2007 hadde det allerede skjedd. I en kamp mot Bolton i mars samme år pådro Neville seg en ankelskade som holdt han på sidelinjen i et drøyt år. Å komme tilbake som 33-åring etter å ha vært ute med skade i over et år er ikke lett, og det viste det seg å heller ikke være for Gary Neville.

Det skal sies at Neville har spilt 62 kamper i de snart tre årene som har gått etter comebacket, så noen pensjonist har han ikke kunnet ta seg friheten å være, men han kom aldri tilbake til det nivået vi var vant til å se han.

Denne sesongen har Neville kun spilt fire United-kamper, og – med all respekt for den aldrende legenden – det har vært tydelig at han ikke lenger har det som kreves for å spille uke inn og uke ut for Englands beste fotballklubb. Det har lenge vært antatt at dette kom til å være Nevilles siste sesong, men dagens nyhet om at han legger skoene på hylla med umiddelbar virkning kom allikevel som en overraskelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gary Neville endte opp med 400 Premier League-kamper for United, og 602 kamper totalt i den røde trøya. Han fikk også med seg sju mål i løpet av disse kampene.

Neville var også fast på høyrebacken på det engelske landslaget i en årrekke. Han debuterte for ‘Three Lions’ mot Japan i 1995, og var med i alle mesterskap hvor han var skadefri mellom 1996 og 2006. Neville fikk totalt 85 kamper for England mellom 1995 og 2007 – noe som er i særklasse mest for en Engelsk høyreback noensinne.

Supporteren

Gary Neville har spilt for Uniteds førstelag i 19 sesonger, og har i store deler av denne tiden vært fast på laget. Med tanke på suksessen United har oppnådd i denne perioden er dette en prestasjon i seg selv, noe som selvsagt har gjort han populær blant Uniteds supportere.

En annen ting som gjør at Gary Neville har vært enormt populær, er hans forhold til Manchester United og hans forhold til supporterne. Gary Neville er født i Bury i Greater Manchester, og har vært United-supporter hele livet. Selv etter å ha vært i klubben i 20 år ser han på seg selv som en supporter og uttalte, etter å ha kommet med nyheten om at han legger opp, at han kommer til å fortsette å ‘følge klubben som supporter’.

Gary Neville har vært United-supporteren som spilte på United – den lokale gutten supporterne kunne identifisere seg med. Da Rio Ferdinand scoret vinnermålet mot Liverpool på Old Trafford i 2006 på overtid, spurtet Neville over til Liverpool-supporterne for å feire foran de og kysse klubbbemblemet; og da Michael Owen avgjorde mot City i fjorårssesongen gjorde han noe av det samme foran City-fansen. Man kan si hva man vil om at man skal respektere motstanderens supportere, og at han kanskje ikke skulle gjort det han gjorde, men jeg tror enhver United-supporter forstår følelsene i hodet til Gary Neville i slike situasjoner.

Gary Neville har alltid spilt med hjertet utenpå drakta. Gary Neville har alltid blødd rødt. Gary Neville har alltid vært United-supporter.

Gary Neville har hatt en utrolig karriere og har vunnet det som vinnes kan på klubbnivå. I tillegg fikk han oppfylt den kanskje aller viktigste drømmen av dem alle. Som han selv sa:

«United er den eneste klubben jeg noensinne har ønsket å spille for»

Den drømmen er nå oppfylt.

Takk for alt, Gary. United blir fattigere uten deg.

Powered by Labrador CMS