– Ville vært skeptisk til meg selv

Gary Neville snakket i over én time da han møtte pressen som Valencia-sjef. Les hva United-legenden sa her.

Publisert Sist oppdatert

Gary Neville ble torsdag presentert som Valencias nye trener, og på en pressekonferanse som varte i nærmere halvannen time tok den tidligere United-spilleren seg god tid.

Valencia undertreket at de ønsket en sterk leder med en ny tilnærming som også forstod hvor viktig supporterne er i en fotballklubb, og at de hadde funnet akkurat det i Neville.

Her kan du lese hva Neville sa:

– Jeg vet hvor stort ansvar det er å ta denne jobben, og og vil forsøke å utvikle alt som er på plass her allerede de neste månedene. Jeg kommer til å bruke Phil (Neville) og Angulo, som har vært U19-trener, i trenerteamet mitt.

gnev

– Jeg kjenner Valencias tradisjoner. Jeg har spilt her. Jeg vet hva de er kjent for. Nå handler det imidlertid for meg om å raskest mulig få vurdert spillerne , så å velge spillere og system som gjør at vi vinner kamper med en gang. Vi har ikke preseason til å komme i gang nå, så det blir viktigst.

Det er en kort kontrakt. Ser du på de neste månedene som en kamp for å få jobben permanent?

– Den eneste måten å angripe dette på er å se på det som en permanent jobb, selv om kontrakten kun er for seks måneder. Jeg ønsker å skape stabilitet her, og da må det gjøres grep innenfra, med folk som allerede er her, som jeg har gjort før i dag da jeg ansatte Angulo fra U19-laget som trener.

– Ellers tar jeg med meg familien hit. Ungene kommer når skolen i England tar juleferie nå i desember. Kona kommer også. Jeg ønsket alltid at spillere utenfra omfavnet kulturen totalt da jeg selv spilte, og det er ekstremt viktig at jeg da gjør det samme nå.

Hvorfor her? Hvorfor nå?

– Jeg har blitt tilbudt andre jobber de siste 4-5 årene, men timingen har ikke vært rett. Jeg ville lære. Da jeg fikk telefonen søndag kveld, så tenkte jeg imidlertid: For en klubb, for en sjanse. Jeg har nå også snakket om trenere i et par år. Nå var det på tide å vise meg frem selv. Kredibiliteten min hadde heller ikke vært så bra om jeg hadde sagt nei til denne jobben. Så stor klubb er dette.

– Å lære seg spansk blir imidlertid en stor utfordring. Jeg kan ikke språket, men vil ta timer hver dag. Jeg har ett problem med det: Jeg kan foreløpig ikke finne en spansklærer som vil starte kl. 06 om morgenen.

– Hvordan blir det å jobbe med broren din, som hans sjef?

– Jeg ser ingen problemer med det. Hadde han ikke vært her, ville jeg ønsket ham her. Han er hardtarbeidende og dyktig. Derfor er jeg overlykkelig over at han ville være her. Vi har kjent hverandre og jobbet sammen de siste 25 årene, så det er ingenting negativt ved dette.

– Du møtte spillerne i dag. Hva sa du til dem?

– Jeg møtte spillerne, trenerne og de andre. Jeg gjorde det egentlig veldig enkelt siden det er en viktig kamp til helga. Derfor trenger de ikke for mange ord fra meg. Det handlet om at jeg var glad for å være her, og at jeg vil gi alt for klubben.

neville56

– Hva har Phil fortalt deg om laget?

– Phil har sagt mye positivt om dem. Selvtilliten har vært litt dårlig de siste ukene, men talentet her og viljen til å jobbe hardt har vært bra. Det var viktig for meg å høre. Jeg vil selvsagt også ta imot råd fra Phil og også Angulo og trenerteamet.

– Hva ville Sky-ekspert Gary Neville ment om at en spansk klubb ansetter en engelskmann uten managererfaring?

– Jeg ville stilt spørsmål ved det. Jeg ville vært skeptisk frem til jeg så at det fungerte. Nå må jeg derfor vise de som tviler hva jeg er god for.

– Hva slags fotball vil vi se med deg som manager. Blir det klassisk Manchester United-fotball, slik vi kjenner den fra tidligere?

– Jeg kommer ikke til å komme hit og si at vi skal spille fotball som United er kjent for. Jeg må ivareta Valencias tradisjoner, men det blir helt klart en ulik stil mot Barcelona i helga og så en annen mot Lyon neste uke. Det handler om å gjøre det som trengs for å vinne.

– Hvorfor sitter du ikke på benken mot Barcelona i helga?

– Grunnen til at jeg ikke sitter på benken mot Barcelona er som følger. Søndag ble jeg kontaktet for første gang. Mandag kveld hadde jeg sagt ja. Tirsdag ordnet vi kontrakten og logistikken rundt det hele. Onsdag offentliggjorde vi det. Torsdag kom jeg hit. Så det ville vært uprofesjonelt å overta på så kort tid før en så stor kamp.

– Hvordan skal du sjonglere denne jobben og jobben din for England?

– Da jeg snakket om Roy så støttet ham avgjørelsen min om å dra hit. Han forstod hvilken mulighet dette er. Vi har to kamper i mars da Valencia ikke spiller, men jeg vil fortsette for England frem til EM er spilt. Valencia har imidlertid prioritet fremover.

– Har du en drøm om managerkarrieren videre? United-manager? England-manager? Noe annet?

– Det er engelske trenere som har hatt suksess ute, Sir Bobby, Roy Hodgson, Terry Venables, men mitt fokus er kun på hvordan treningene skal gjennomføres søndag og mandag og videre, så hvor jeg er som manager om fem år er irrelevant nå.

Hva kan du si om forholdet ditt til eier Peter Lim og mangelen din på manager-erfaring?

– Forholdet til Peter Lim er ingen utfordring. Erfaringen min? Vi har alle sett urutinerte trenere som lykkes og rutinerte trenere som mislykkes. Jeg vet at jeg må vise meg frem, og overbevise skeptikerne, og jeg skjønner godt hvorfor disse spørsmålene stilles. Jeg må gi dere svarene på banen de neste månedene.

– Hvordan skal du kommunisere med spillerne? Har du lært av Sir Alex og hvordan han gjorde det?

– En del av trenerteamet snakker engelsk, men ja, jeg trenger hjelp. I dag morges oversatte David, som driver med videoanalyse. Da jeg var på Old Trafford var spillerne flinke til å bidra i integreringen når nye spillere kom utenfra, men jeg må lære raskt og plukke opp noen nøkkelord enda raskere.

– Er det et minimumsmål for sesongen?

– Jeg kjenner kun en tilnærming til dette: Å ville vinne hver eneste kamp. Det er hva fansen forventer, spillerne og jeg. Forhåpentligvis tar det oss til en posisjon som alle kan være stolte over.

– Har du en melding til fansen?

– Jeg vet at fansen er det viktigste i en fotballklubb, og vi skal forsøke å levere den suksessen de forventer. Jeg vet også at fansen her kan være krevende, men de skal være det. Det er en fantastisk klubb. Så er det opp til oss å møte de kravene.

nev6666

– Snakket du med Sir Alex før du sa ja?

– Nei, jeg tok avgjørelsen sammen med familien min, men jeg har pratet med ham etter at avgjørelsen ble tatt. Det ville vært ignorant av meg å ikke ta imot råd fra både Sir Alex og også Roy Hodgson.

– Jeg vil imidlertid understreke at jeg har stor tro på meg selv som manager.

– Hva med engasjementet ditt for Salford City nå?

– Jeg spiller jo ikke for dem… (latter), men videre er fokuset mitt her. Salford har et trenerteam, en manager og flere eiere som bor i nærheten så dette kommer nok til å gå bra.

– Kan du få tilbake entusiasmen fra forrige sesong og skaffe suksess også på lang sikt?

– Intensjonen er å levere suksess fra første stund. Fotballivet er imidlertid som en berg og dal-bane. Man er ikke alltid på topp. Eierne her er imidlertid veldig opptatt av langsiktig suksess. Klubben har også unge spillere, eierne ønsket ikke en total overhaling og det er jeg enig i.

– Da jeg spilte her med United så var det også et grusomt sted å være for besøkende lag. Det er en intim stadion med stort trykk. Det blir viktig å skape entusiasme blant fansen nå, slik at de blir like gale som de var før.

– Tok du notater da du spilte under Sir Alex og ulike England-managere?

– Ikke nødvendigvis notater, men jeg var veldig bevisst på hva som fungerte og hva som ikke var like bra. Jeg husker hva jeg likte og mislikte. Så har det å jobbe utenfor fotballen de siste 4-5 årene også formet meg mye, det å håndtere mennesker og hvordan nå det jeg ønsker. De siste fem årene har vært viktige, siden jeg trengte den tiden for å lære og bli bevisst hvordan jeg ønsker ting skal være.

– Jeg er også klar over hvor fort folk dømmer innen fotballen nå for tiden. Får jeg stor suksess de neste fem månedene så betyr imidlertid ikke det at jeg er en fantastisk trener. Akkurat som svake resultater ikke betyr at jeg er en svak trener. Jeg er imidlertid sterk i troen på meg selv.

– Hva tenker du om sportsdirektør-rollen – som ofte brukes i Spania?

–  Vi har sett at den fungerer. Vi har sett at den mislykkes. Jeg tror det handler om kvaliteten på menneskene som gjør jobben.

– Nevn tre managere du beundrer?

– Jeg synes det er farlig å nevne navn. Jeg liker ikke sammenlikninger.

– Har du snakket med eierne om overgangsvinduet i januar?

– Nei, jeg har ikke snakket om det. Det å snakke om andre spillere enn de som er her i klubben er noe jeg finner motbydelig. Før jeg tenker på det så fortjener de som er her sjansen til åv ise seg frem. Jeg tenker derfor nå kun på de spillerne som er her.

– Vi har mange unge spillere her, og de trenger tid og tillit for å lykkes. Vurderingene jeg gjør her i disse månedene vil imidlertid tas med tanke på hva som er best for denne klubben på lang sikt

– Har har du sett Valencia i år? Styrker og svakheter?

– Jeg har alltid sett mye spansk fotball. Det sendes 4-5 kamper i uka i England. Selvtilliten i spillergruppa her har forsvunnet de siste ukene. Det er det første å jobbe med. Jeg gleder meg til å jobbe med all de talentefulle spillerne som er her. Alle har like store sjanser. Jeg vil ikke nevne noen

– Mourinho er nevnt som den mulige neste manageren…?

– Jeg er ikke den som ansetter den neste manageren…

(Eier:): – Det vil ikke være riktig overfor Gary å snakke om den neste treneren nå.

– Alt jeg gjør gjør jeg med tanke på å gjøre det på absolutt beste måte. Jeg holder ingenting igjen. Valencia vil få alt jeg har å gi. Forhåpentligvis gir det suksess. Jeg kjenner kravene her og forventningene. Jeg vet også at hvis jeg ikke møter de kravene så kommer jeg til å forsvinne.

Powered by Labrador CMS