«Noen må hjelpe Marcus, og Fred forbauser meg»

Rene Meulensteen ser likheter mellom Marcus Rashford og sin tidligere elev Cristiano Ronaldo, men mener United har en jobb å gjøre med 21-åringen – både fotballteknisk og rent mentalt.

Publisert Sist oppdatert

Av: Rene Meulensteen:
Oversettelse: Lars Morten Olsen

EKSKLUSIVT FOR SUPPORTERKLUBBEN: Rene Meulensteen.
EKSKLUSIVT FOR SUPPORTERKLUBBEN: Rene Meulensteen.

Jeg tror jeg kan forstå hvordan Ole Gunnar Solskjær og Manchester United tenkte da de gikk gjennom hvilke spillere som kunne forlate United i sommer.

Ole har helt klart sett etter spillere som kan levere på absolutt høyeste nivå hver eneste uke gjennom en hel sesong.

En spiller som Antonio Valencia kan se tilbake på en lang og fin karriere på Old Trafford, men han hadde nådd en alder der det var naturlig å dra videre.

Romelu Lukaku var etter min mening aldri en spiller med United-DNA i seg. Han var ikke en typisk Manchester United-spiss, og jeg vet at mange United-supportere er enige med meg i det. Jo, han kan score mål og kommer sikkert til å gjøre det for Inter og Belgia, men han var ikke med i Ole sine planer og derfor lot manageren han gå.

Alexis Sánchez levde aldri opp til forventningene som både klubben og fansen hadde da han kom fra Arsenal. Han gikk som kjent på lån til Inter, men jeg blir i hvert fall ikke overrasket hvis han har spilt sin siste kamp for United.

TROLIG SPILT SIN SISTE UNITED-KAMP: Det vil i alle fall ikke overraske Rene Meulensteen.
TROLIG SPILT SIN SISTE UNITED-KAMP: Det vil i alle fall ikke overraske Rene Meulensteen.

Ole har vist at han har tillit til mange av ungguttene i klubben. Jeg liker det, men jeg tror ikke United klarte å hente alle spillerne de hadde håpet på i sommer.

Tre kom inn, men ikke nok kvalitetsspillere som kan holde den standarden som kreves for å sette inn et ekstra gir.

Det drøyde og rakk med Harry Maguire, men han skrev under til slutt og det var viktig for United.

Aaron Wan-Bissaka var en god signering, men ikke glem at gutten fremdeles kun er 21 år gammel og har mye å lære. Daniel James har overrasket alle positivt. Mange trodde han ville trenge tid etter overgangen fra Swansea, men gutten er full av energi og fart.

Det er fint med disse ungguttene, både de nye og de egenproduserte, men forventningene i Manchester United er at laget nå skal ta nye steg. For å klare det trenger du spillere som kan levere kamper på høyt nivå hele tiden.

Uniteds mange unge spillere vil få en formdupp, det er helt naturlig, og jeg synes ikke det er tilstrekkelig mange i troppen til å demme opp for det. Troppen er for tynn, rent kvalitetsmessig.

La oss ta hele elleveren.

Det var fantastiske nyheter for alle United-supportere at David de Gea skrev under på en ny kontrakt. Det var enormt viktig. Så lenge det er den minste tvil, kan usikkerheten meget vel ligge på lur i bakhodet hans. Det var flott for alle parter at han skrev under, både for ham, for klubben og for manageren. Nå kan David fokusere på og konsentrere seg om èn ting og det er å bli verdens beste keeper igjen.

BLIR MED VIDERE: David de Gea har skrevet under på en ny kontrakt.
BLIR MED VIDERE: David de Gea har skrevet under på en ny kontrakt.

Glem heller ikke signaleffekten det sender ut. Andre spillere som er aktuelle for United ser at De Gea blir værende og det signalet skal ikke undervurderes.

På backen har du Wan-Bissaka og Luke Shaw med Ashley Young som dekning. Igjen litt tynt.

Med tanke på at Victor Lindelöf skrev ny kontrakt, forventer jeg at det satses på han og Maguire som stopperpar. Med Chris Smalling i Roma, vil jeg si at det er tynt besatt på stopperplass selv om Ole har Phil Jones, Eric Bailly og Axel Tuanzebe som dekning.

Personlig er jeg litt i tvil om Lindelöf har det lille ekstra som gjør ham til en kvalitetsstopper for United. Det er ikke snakk om slurv, men heller at han leser spillet litt feil noen ganger slik at det oppstår situasjoner som motstanderen straffer United for.

På midten blir ikke Nemanja Matic akkurat yngre eller raskere.

Vi ser glimtvis av hva Paul Pogba kan utrette, men han har mer å gå på og han bærer ikke laget på sine skuldre. Vi venter fortsatt på at det skal skje, og man kan jo spørre seg om hvorfor vi fortsatt venter? Jeg tror noe av svaret ligger i at i Juventus hadde han så mange gode, erfarne spillere rundt seg at han kunne flytte rundt på gresset omtrent som han ønsket, mens han i United har et større ansvar å leve opp til.

FOR STORT ANSVAR: Meulensteen ser i alle fall en klar forskjell fra Juventus-tiden til den rollen Paul Pogba må må fylle i United.
FOR STORT ANSVAR: Meulensteen ser i alle fall en klar forskjell fra Juventus-tiden til den rollen Paul Pogba må må fylle i United.

Så har du unge Scott McTominay som allerede har fått mye spilletid. Scott har gjort det bra, for all del, men igjen: Er det tilstrekkelig om man sammenligner med hva lag som Liverpool og Manchester City har å rutte med?

På topp har du Anthony Martial som har gjort det bra, men som dessverre er mye skadeutsatt.

Jeg sa i et intervju for noen uker siden at Marcus Rashford bør ha Cristiano Ronaldo som rollemodell.

MYE Å JOBBE MED: Veldig spennende, men fortsatt en masse å jobbe med for Marcus Rashford.
MYE Å JOBBE MED: Veldig spennende, men fortsatt en masse å jobbe med for Marcus Rashford.

Jeg har stor sans for Marcus, bare så det er sagt. Marcus bør studere Cristiano og hvordan han hele tiden gjennom karrieren har jobbet for å få progresjon. Det er flere likheter mellom dem, som kroppsbygning, høyde og fysikk. Marcus’ største problem er at han ikke er stabil nok. Da snakker jeg både om hans spill rent generelt, men også at han ikke er så nådeløs som han burde være foran mål.

Marcus burde scoret hat trick mot Astana, jeg er sikker på at Ole Gunnar hadde scoret minst tre der i sin tid som aktiv.

Det er en jobb å gjøre med Marcus, både på og utenfor banen. Han må få hjelp til å få rett tankesett i tillegg til det rent fotballtekniske på avslutninger. Marcus trenger den mentale styrken som kan bære ham videre til varig suksess.

Noen må hjelpe ham til å finne den rette sinnsroen i de ulike situasjonene foran mål, snarere enn at han bare skal tenke «jeg bare gjør så godt jeg kan».

Han er fortsatt bare 21 år (fyller 22 år 31. oktober red. anm.) og har over 170 kamper for Manchester United, noe som er helt fantastisk. Men han må hele tiden strebe etter å bli bedre. Det fine med Marcus er at han er så allsidig. Han kan spille i alle de fire offensive posisjonene; høyre, venstre, spydspiss og som 10-er.

Også der er han lik Cristiano.

Cristiano har de siste sesongene ofte startet kamper på kanten, men underveis flyttet inn som spiss.

Som forsvarer er det meget vanskelig å spille mot. Fordi som midtstopper så vet du hvem du har å forholde deg til hvis du spiller mot en ren spiss, men med Cristiano vet man aldri når han skal på løp inn mot 16-meteren eller ligge ute på kanten og det er som sagt uhyre vrient for forsvaret.

Ole har ikke vært redd for å bruke ungguttene. Det er viktig at han gir dem den viktige erfaringen som han gjorde mot Astana. Når det er sagt er Astana blant de svakeste lagene jeg noen gang har sett på Old Trafford. United burde vunnet med minst fire, trolig fem eller seks.

For å være ærlig hadde jeg håpet å se mer av Mason Greenwood, Angel Gomes og Tahith Chong i åpent spill i den kampen, men i stedet ble det mye på tvers.

Når det gjelder disse unge spillerne det blir stilt høye forventinger til, er det viktig å presisere at de trenger tid. Unge spillere vil gjøre feil, og det er feil de lærer av, men de trenger kamperfaring for å kunne levere stabilt over tid. Det er en utfordring og en avveining for Ole som det skal bli interessant følge med på.

Mot Astana fikk også Fred sjansen, hans første kamp fra start siden hjemmetapet for Manchester City i april. Jeg studerte Fred da han kom til United. Han hadde mye av det som kreves for å bli United-spiller. Han var trygg med ballen i føttene, han kunne være «boksåpner», skjøt bra, pluss at han løp mye og forstyrret motstanderne.

Vi har ikke sett mye til dette fra Fred etter at han kom til United, og det forbauser meg.

HADDE MYE AV DET SOM KREVES: Men Fred klarer ikke å vise det.
HADDE MYE AV DET SOM KREVES: Men Fred klarer ikke å vise det.

Noen ganger kan det skyldes hvilke spillere han har ved siden av seg og hvem som hjelper ham. Jeg sier ikke at det var tilfellet her, men Fred ble overflødig og jeg vet ikke hvilke planer Ole har med Fred nå. Forhåpentligvis klarer Ole snart å få det beste ut av ham. Da Ander Herrera gikk til PSG, var det nok flere enn meg som trodde at scenen var klar for Fred.

Det er en gåte hvorfor Fred mister ballen så mye som han gjør, for å miste ballen som han har gjort er ikke typisk ham!

Det er ingen tvil om at det er noe ved ham som er spennende. Fred har potensial, men han og United sammen må få det til å blomstre.

Da jeg jobbet med Sir Alex Ferguson i United, var Old Trafford som et fort.

United spilte med autoritet og overbevisning. Gamle United var gode nok til å dominere banespillet og ballinnehav. United kunne styre og endre tempoet ettersom det var nødvendig. United kunne også ta kontraløp og angripe med fandenivoldskhet.

Dessverre ser jeg ikke mye av det nå.

Vi skulle valset over Astana, vi taper ufortjent 1-2 for Crystal Palace og vi vinner 1-0 over Leicester på et straffespark. Det var kanskje et par sjanser til, men bortsett fra det var det veldig tamt.

United må trykke på omstartknappen. Se på oppgjøret mot Chelsea. United straffet Chelsea hardt og 4-0 reflekterte ikke spill og sjanser, men Chelsea vokste faktisk på den kampen. Frank Lampards lag lærte masse den ettermiddagen og har vokst. Chelsea spiller med mer overbevisning nå. Så langt gjør ikke United det, og det er veldig viktig at Ole får laget raskt tilbake på det sporet.


Rene Meulensteen

Rene Meulensteen (55) var Uniteds førstelagstrener under Sir Alex Ferguson
i suksessperioden 2008-2013. Han var teknisk ferdighetstrener i 2007-2008,
reservelagstrener 2006 og teknisk ferdighetstrener for Uniteds akademi 2001-2005.
Medaljer med førstelaget: Ligagull 2007, 2008, 2009, 2011, 2013.
Champions League 2008. Klubb-VM 2008. Ligacup 2009, 2010.

Powered by Labrador CMS