TAKTISK ANALYSE: Men fotballanalyse.com legger ikke skjul på at vi har mye å gå på.

Swansea 0-1 Manchester United:

United i Champions League varianten

Swansea er kjent som ett ballbesittende lag, med en kontinental stil. Alex Ferguson valgte å sende sitt Manchester United ut i det som må kunne betegnes som CL-formasjonen: 4-2-3-1. Ryan Giggs og Michael Carrick er ofte foretrukket sentralt i Europa, så også i lørdagens kamp.

Formasjoner:

Swansea spilte en 4-3-3/ 4-1-4-1 formasjon, mye likt det United møtte mot Otelul Galati. Offensivt var de 4-3-3, mens defensivt var de smale i 4-1-4-1. Leon Britton var den dype midtbanespilleren, ankeret slo 64 pasninger i kampen og traff på 63. Swansea angrepe ofte på sin høyreside. Backen Angel Rangel er faktisk den spilleren som har flest touch på ballen pr kamp i PL. Routledge og Gower forsøkte å sette press på Carrick og Giggs, offensivt falt som regel en av dem ned og møtte sammen med Britton.

Manchester United kom altså i en 4-2-3-1 variant. Carrick var stort sett balanserende, mens Giggs også vandret høyere i banen. Den rutinerte Waliseren møtte tidvis dypt, men vandret også opp i mellomrom. Slik ble han vanskelig å ta ut for hjemmelagets midtbanespiller Routledge, som ble byttet ut i pausen. Når Giggs vandret, var Park påpasselig med å dekke rommet han forlot. Sistnevnte inntok en defensiv innover kantrolle. På motsatt var Nani mer offensiv, også han vandret mye inn. Av backene var Jones den mest offensive. United angrep da også mest på sin høyreside, 37% av angrepene kom der. Rooney spilte betydelig lenger ned i banen enn Hernandez når de røde angrep.

United viste muskler tidlig:

Ferguson ville som vanlig vise hvem som var storebror fra start. Han ville neppe la waliserne dominere ballbesittelsen, og gikk ut i et høyt og aggressivt press, med en høy backfirer. Dermed klarte ikke Swansea å spille seg frem i farlige situasjoner. Tvert imot mistet de ballen på egen banehalvdel, noe United effektivt utnyttet da Hernandez scoret etter 11 minutter:

Bildet viser hvor høyt United sto i starten av kampen, vi ser Giggs bryte en pasning mellom Swanseas to sentrale spillere Rangel og Britton. 3 sekunder seinere gjorde Hernandez 0-1.

Det var Manchester United som hadde mest ball i første omgang. Tall fra både Opta og ESPN viste 57%-43% i bortelagets fordel etter 30 spilte minutter. Carrick slo flest pasninger, mer enn 50% av dem var i banens lengderetning.

Ferguson valgte å kontrollere kampen i andre omgang:

United gikk langt roligere til verks i andre omgang. Presset var ikke like intensivt, og laget falt lenger ned i banen. Swansea gjorde ingen formasjonsendring i pausen, det var således ingen taktisk vri som førte til at hjemmelaget hadde mer ball. Ferguson ville høyst sannsynlig bruke mindre krefter. Han tillot motstanderen å spille flere pasninger, men laget var samtidig kloke i posisjoneringen. Swansea evnet ikke å true farlige rom. De hadde sin største sjanse i første omgang, den så slik ut:

Vi ser Sinclair motta ballen helt aleine foran mål. Jones sover, posisjoneringen i denne situasjonen var ikke bra. Kanskje skulle Swansea ha vært avblåst for offside. Det er uansett ingen grunn til at Jones skal ligge foran stopperne her.

Manchester United imponerte ikke i andre omgang. Selv om de ville spare krefter, er det noen momenter som definitivt kunne vært bedre. Bevegelsen fremover var statisk, og noe forutsigbar. Hernadez scoret et mål, men var i liten grad noen trussel. Swansea kan sammenlignes med fjorårets Blackpool utgave ved at de tør å spille ball, de er dog langt faere til ikke å tømme laget fremover. Mexicaneren fikk dermed lite bakrom. Rytmen i angrepspillet kan også bli betydelig bedre. Når kantene går inn i banen før backene kommer opp, så mangler United bredde i spillet, og må slå bakover.

Konklusjon:

United kom i sin Champions League formasjon, de gikk tøft ut fra start, og viste tidlig hvem som var mesteren. De røde trakk seg lenger tilbake i andre omgang, sparte krefter, og byttet ut en god Ryan Giggs. United kan mye bedre angrepsmessig. Swansea skapte lite og seieren var både fortjent og kontrollert.

Vil du lese flere analyser av fotballanalyse.com, sjekk her.