Snubler videre på SoL?

OPPDATERT 11/4 Et skaderammet Manchester United står overfor nok en vrien "må-vinne-kamp" når turen lørdag ettermiddag går til Stadium of Light. Der venter svarte hannkatter i akutt poengnød.

Publisert Sist oppdatert

Det kan bety mer trøbbel for et United-mannskap som ikke har fått spillet til å gli skikkelig siden Fulham ble banket 4-0 i FA-cupen for over en måned siden. Når vi samtidig vet at skadelisten er mer omfattende enn på temmelig lenge, kan vi trygt regne med 90 nervepirrende minutter mot en motstander som før jul bare var noen få overtidsminutter fra å forsvare seg til 0-0 på Old Trafford. Den gleden ble de heldigvis snytt for da Nemanja Vidic dukket opp på blindsiden og plasserte ballen i nettmaskene, akkurat i tide til å ta innersvingen på dommerens sluttsignal.

Dette var for øvrig Uniteds tredje strake seier i innbyrdes oppgjør, etter fjorårsesongens tilsvarende 1-0-resultat på Old Trafford og senere overbevisende og knusende 4-0 på Stadium of Light. Med andre ord er det ingen tvil om at rødtrøyene har et godt tak på lørdagens vertskap. Likevel kan ikke United regnes som klare favoritter denne helgen. Trøsten får være at det kan heller ikke Sunderland.

To måneders seierstørke

Formmessig står det nemlig mye verre til på Wearside enn i Manchester. Tallene lyver ikke, og faktum er at Sunderland noterte sin hittil siste seier så langt tilbake som 7. februar da Stoke ble senket 2-0 hjemme på SoL. Siden har «The Black Cats» måttet ta til takke med to poeng på seks kamper. Det er intet mindre enn nedrykkstakter.

Sunderland ligger i øyeblikket plassert på den «sikre» fjerde sisteplassen, men har bare tre poengs forsprang på naboklubben Newcastle, som befinner seg under streken. Ricky Sbragias mannskap har med andre ord alt å spille for i ukene fremover; hvis ikke kan det fort gå dem riktig ille.

Se opp for

Med 19 fulltreffere seg imellom har spissparet Kenwyn Jones (til venstre på bildet) og Djibril Cisse utvilsomt vært Sunderlands to farligste kort denne sesongen. Nå er det riktignok mer enn to måneder siden noen av dem sist tegnet seg på scoringslisten, men begge to har tilstrekkelig med kvaliteter til å kunne ende måltørken når som helst. Stilt overfor et skadeskutt og smånervøst United-forsvar som har sluppet inn hele ti mål på de siste fire kampene, vil de nok føle at sjansen til å få utrettet det de først og fremst er betalt for, er større enn den har vært på lenge.

Skadesituasjonen

Forsvarsspiller George McCartney (leggskadet) er uaktuell, mens midtbanemann Dean Whitehead (legg) og spissen, ex-Red David Healy (lyske), fremdeles har en sjanse – om enn ørliten – til å rekke kampen.

Troppen

Gordon, Fulop, Bardsley, Ferdinand, Nosworthy, Ben-Haim, Davenport, Collins, McShane, Tainio, Whitehead, Leadbitter, Yorke, Edwards, Malbranque, Richardson, Reid, Jones, Cisse, Murphy, Healy

Sunderlands 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

4. april

West Ham

PL

B

0-2

22. mars

Manchester C.

PL

B

0-1

14. mars

Wigan

PL

H

1-2

7. mars

Tottenham

PL

H

1-1

3. mars

Liverpool

PL

B

0-2

Skrantende form og haltende spillere

Sist helgs ultradramatiske snuoperasjon, som takket være en 17 år gammel romer resulterte i 3-2-seier over Aston Villa, medførte ekstatiske scener på Old Trafford. Likevel var det, med få og korte unntak, igjen liten grunn til å glede seg over det som ble prestert av Sir Alex’ tittelaspiranter.

Tvert imot ble det med all uønsket tydelighet på ny demonstrert at formen langt fra er patent. Defensiv usikkerhet og altfor mange billige baklengsmål, er en alvorlig trussel mot rødtrøyenes ambisjoner om å vinne ligaen for tredje år på rad. På dette stadium av sesongen finnes det ikke rom for dilldall, og det er all grunn til å være bekymret over utviklingen.

Med Liverpool og Chelsea halsende like bak trenger United sine beste spillere på plass om det skal lykkes å holde unna for de to utfordrerne. Derfor er det urovekkende å konstatere at skadelisten i de senere ukene har blitt forlenget fra kamp til kamp.

Skadesituasjonen

Jonny Evans forlot for eksempel banen med ankelproblemer vel halvveis ut i andreomgangen i tirsdagens kamp mot Porto, mens Wayne Rooney, som fullførte 90 minutter, etterpå har klaget over smerter i siden. Begge to er innlemmet i den foreløpige troppen til møtet med Sunderland, men Evans regnes som svært usikker.

Rooney derimot, er ifølge SAF okay og klar for en startplass:

«Fotballspillere pådrar seg stadig vekk noen blåmerker her og der, men Rooney spiller, det er det ingen tvil om,» sier han, ifølge Sky Sports.

En som ikke kommer til å bli risikert er lyskeplagede Rio Ferdinand. Han er tilbake i trening etter å ha stått over de to siste kampene, men han vil neppe bli sendt i krigen bare fire dager før det nevnte returmøtet på Estádio do Dragão. Anderson (også han lyske) er ikke spilleklar ennå, og det er heller ikke ankelofrene, Dimitar Berbatov, Wes Brown og Rafael da Silva. Sistnevntes retur skal riktignok være svært nær forestående, men det skjer ikke denne helgen heller.

Troppen

Foreløpig: Van der Sar, Foster, Kuszczak, Neville, O’Shea, Vidic, Evans, Evra, Fabio, Eckersley, Ronaldo, Nani, Fletcher, Gibson, Carrick, Scholes, Giggs, Park, Rooney, Tevez, Welbeck, Macheda

Uniteds 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

7. april

FC Porto

CL

H

2-2

5. april

Aston Villa

PL

H

3-2

21. mars

Fulham

PL

B

0-2

14. mars

Liverpool

PL

H

1-4

11. mars

Inter Milan

CL

H

2-0

Uniteds bortemøter med Sunderland i Premier League

Sesonger

Res.

Målscorere

2007/08

4-0

Saha 2, Rooney, Ronaldo

2005/06

3-1

Rooney, Van Nistelrooy, Rossi

2002/03

1-1

Giggs

2001/02

3-1

Giggs, Cole, Vargas (selvmål)

2000/01

1-0

Cole

1999/2000

2-2

Keane, Butt

1996/97

1-2

Melville (selvmål)

Klubbenes første ligamøte

4. mars 1893, North Road, Manchester:

Newton Heath 0 – 5 Sunderland

Forrige ligamøte

6. desember 2008, Old Trafford:

United 1-0 Sunderland

90+1 min.: Vidic

Fullstendig ligastatistikk mot Sunderland

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

111

31

13

11

116-62

16

13

26

76-111

48

26

37

192-173

Dommeren

Rob Styles har dømt United to ganger denne sesongen, to kamper som begge har endt med klare seire (2-0 over Bolton og 5-0 over WBA). Til tross for at han har gjort seg skyldig i en rekke høyprofilerte tabber, som kontroversielle straffespark, utvisninger etc., er Styles fortsatt blant de mest benyttede dommerne i Premier League. På 20 opptredener har han delt ut 6 røde og 65 gule kort, et snitt på 3.55, noe som gir ham plass omtrent midt på dommertabellen.

Powered by Labrador CMS