Preview Ligacupfinalen

Tittelforsvarer United har søndag sjansen til å vinne Ligacupfinalen for tredje gang på fem år. Og; ta revansje for finaletapet 1994!

Publisert Sist oppdatert

United har møtt Aston Villa to ganger denne sesongen, men vi har ennå ikke slått dem. I ligamøtet på Old Trafford før jul tapte United 0-1, mens det ble 1-1 i returmøtet i Birmingham så sent som 10. februar.

Sir Alex innrømmer at han lider valgets kvaler når det gjelder keeperplassen. Edwin van der Sar, Ben Foster og Tomasz Kuszczak har alle sjansen til å få vokte buret søndag. Van der Sar fikk hvile mot West Ham etter ni strake kamper i løpet av fem uker før det. Inkludert i disse var de to semifinalene mot Manchester City (1-2 og 3-1). Kuszczak spilte kvartfinalen mot Tottenham (2-0), Foster var sisteskanse runden før mot Barnsley (2-0), mens Kuszczak også bidro til at United kom forbi første hinder, mot Wolverhampton (1-0). Foster var den store finalehelten i fjor, da United slo Tottenham etter straffesparkkonkurranse. De fleste tipper dog at Van der Sar ligger best an.

Vi har skrevet det før denne sesongen, og intet er mindre hyggelig enn å skrive det igjen: United har en aldri så liten smørbrødliste med skader. Rio Ferdinand, Ryan Giggs, John O'Shea, Anderson, Owen Hargreaves og Federico Macheda er alle uaktuelle søndag grunnet skader. I tillegg er Nani suspendert. Av disse syv er det kun Hargreaves og Macheda som ikke var på banen under fjorårets finale.

Mens Ferguson i fjor mønstret et delvis reservepreget finalelag, tror de fleste at han kjører et mer toppet lag denne gang. Han gjorde det i semifinalen, og i tillegg vet United-sjefen at neste kamp (mot Wolverhampton) ikke er før seks dager senere.

Et annet valg Ferguson må ta, er hvilken spiller som blir tildelt høyreback-plassen. Veteran Gary Neville (35) og 19-åringen Rafael har alternert de seneste ukene. Ja, de har faktisk spilt tre kamper hver på de seks seneste. Et annet spørsmål er hvilke to av Wes Brown, Jonny Evans og Nemanja Vidic som blir stoppere. Sistnevnte spilte hele kampen mot West Ham, hans første opptreden på tolv kamper. Det er også spennende å se hvilke spillere United stiller med på sentral midtbane, og ikke minst om det blir en bred midtbane eller om United kjører med to rene spisser. I begge de to tidligere kampene mot Villa denne sesongen stilte United med bred midtbane og én ren spiss i Wayne Rooney.

United har hatt en nokså tøff vei mot Wembley, med Premier League-motstand i hver runde med unntak av seieren over Championship-klubben Barnsley. Wolverhampton (h) 1-0, Barnsley (b) 2-0, Tottenham (h) 2-0, før semifinalene mot Manchester C (b) 1-2 og (h) 3-1. Vi har hatt sju forskjellige målscorere i Ligacupen, men Danny Welbeck og Darron Gibson topper foreløbig Uniteds toppscorerliste i den turneringen med to fulltreffere hver.

FINALE – IGJEN!

Manchester United er i Ligacupfinalen for tredje gang på fem sesonger. Samtidig er dette åttende gang som United har spilt seg fram til Ligacupfinalen. De tidligere syv finalene er blitt fordelt på tre seirer og fire tap.

1983, UNITED – LIVERPOOL 1-2 (e.e.o.)

Dette var finalen hvor United fikk bøttevis med sympati fra alle hold, mens Liverpool stakk av gårde med pokalen. 17-årige Norman Whiteside ga United ledelsen med et kanonskudd. Liverpool utlignet 14 minutter før slutt, og i ekstraomgangene slapp United inn mål nummer to. Dommer Courtney fikk sterk kritikk for at han ikke viste ut Pool-keeper Grobbelaar.

1991, UNITED – SHEFFIELD W. 0-1

United var storfavoritter og undervurderte trolig Sheffield Wednesday en smule. Tidligere United-sjef Ron Atkinson var Wednesday-manager, Chris Turner holdt nullen mot gamleklubben,og som om ikke det var nok var det selverklært United-supporter John Sheridan som scoret kampens eneste mål.

1992, UNITED – NOTTINGHAM F. 1-0

Nåværende Akademi-manager Brian McClair scoret kampens eneste mål da United vant Ligacupen for første gang. En ung og lovende spiller ved navn Ryan Giggs vant sitt første av mange trofeer som United-spiller (et par uker etter vant han FA Youth Cup). Hos Forest var det en ikke helt ukjent Brian Clough som var manager. Teddy Sherngham var spiss, mens en spennende spiller de kalte Roy Keane imponerte på midten…

1994, UNITED – ASTON VILLA 1-3

United vant både ligaen og FA-cupen den sesongen, men det ble 1-3-tap i Ligacupfinalen mot Aston Villa. Akkurat som i 1991 var det tidligere United-manager Ron Atkinson som ledet motstanderne til seier. United hadde Peter Schmeichel suspendert, men stilte ellers med fullt lag. Mark Hughes scoret for United, mens Andrei Kanchelskis ble omdiskutert utvist på tampen.

2003, UNITED – LIVERPOOL 0-2

Akkurat som i 1983 var det den gamle rivalen Liverpool som snøt United for seier. Det første målet, like før pause, var av den heldige sorten. Gerrards skudd gikk via Beckham og i mål, mens en superrask Michael Owen sprintet forbi United-forsvaret og satte inn kampens andre og siste mål helt mot slutten. To måneder senere fikk vi et rimelig greit plaster på såret da Roy Keane løftet ligapokalen…

2006, UNITED – WIGAN 4-0

United forsvarte favorittstempelet ved å utklasse Wigan 4-0. Wayne Rooney (2), Cristiano Ronaldo og Louis Saha signerte for målene. Sir Alex forbløffet mange på Millennium ved å la Van Nistelrooy sitte som ubenyttet reserve, og satte i stedet inn nykommerne Nemanja Vidic og Patrice Evra. – De to vil vokse som spillere på å ha vært med på en finaletriumf, forklarte Ferguson. Og hadde rett igjen…

2009, UNITED – TOTTENHAM 0-0 (e.e.o., 4-1 straffer)

Det måtte straffesparkkonkurranse til for å kåre en vinner, da hverken United eller Tottenham klarte å score i løpet av 120 minutter. Ryan Giggs, Carlos Tevez, Cristiano Ronaldo og Anderson var sikre eksekutører i straffesparkkonkurransen som United vant 4-1. Ben Foster reddet to straffer, og fikk fortjent nok "Man of the Match"-prisen etterpå.

EKSTRAOMGANGER IGJEN?

Seks ganger har United spilt på Nye Wembley, og hver eneste gang har det stått uavgjort etter 90 minutter. FA-cupsemifinalen i fjor, FA-cupfinalen 2007 og Ligacupfinalen 2009, samt Charity Shield i 2007, 2008 og 2009. Spørsmålet er om det trengs ekstraomganger også søndag?

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

23. feb.

West Ham

PL

H

3-0

20. feb.

Everton

PL

B

1-3

16. feb.

AC Milan

CL

B

3-2

10. feb.

Aston Villa

PL

B

1-1

6. feb.

Portsmouth

PL

H

5-0

Veien til Wembley

Runde

Motstander

H/B

Res.

Målscorere

3.

Wolverhampton

H

1-0

Welbeck

4.

Barnsley

B

2-0

Welbeck, Owen

5.

Tottenham

H

2-0

Gibson 2

SF 1

Manchester C

B

1-2

Giggs

SF 2

Manchester C

H

3-1

Scholes, Carrick, Rooney

UNITEDS LIGACUPFINALER

Sesong

Motstander

Res.

Målscorere

2008/09

Tottenham

0-0 (4-1 str.)

2005/06

Wigan

4-0

Rooney, Saha, Ronaldo

2002/03

Liverpool

0-2

1993/94

Aston Villa

1-3

Hughes

1991/92

Nottingham

1-0

McClair

1990/91

Sheffield W.

0-1

1982/83

Liverpool

1-2

Whiteside

Aston Villa varmet opp til finalen ved å slå Crystal Palace 3-1 hjemme onsdag kveld. Det var omkamp i FA-cupens 5. runde, og samtidig Villas tolvte kamp på rad uten tap!

De purpur/blå har ikke tapt en kamp uansett turnering siden 0-1-tapet for Liverpool 29. desember. Martin O'Neills mannskap er med andre ord i storform, og har scoret ti mål på tre kamper.

Apropos mange mål: Villa slo Blackburn 6-4 i andre semifinale i Ligacupen. Og det etter 90 minutter! Villa slo også Blackburn i første semifinale – 1-0 borte. I kvartfinalen ble Portsmouth slått 4-2 på sydkysten, mens Villa måtte ha ty til straffesparkkonkurranse for å slå Sunderland i runden før. Ved første hinder ble Cardiff slått 1-0.

Da Villa slo Palace 3-1 i midtuken, scoret John Carew to sene mål, begge via straffemerket. En kamp som ikke bød på flere skadeproblemer for Villa. Stilian Petrov har slitt med virus, men er etter all sannsynlighet klar søndag. Dermed har Villa alle mann alle.

Martin O' Neill tok over roret på Villa Park foran 2006/07-sesongen. Siden det har klubben hatt en stødig og fin progresjon. Siste sesong før O'Neill tok over endte Villa på 16. plass. Nord-iren forbedret den med fem plasser i sin første sesong, og både i 2008 og 2009 ledet han Villa inn til sjetteplass. Nå er målet å havne enda høyere denne sesongen, og i tøff konkurranse har Villa fortsatt sjanse på fjerdeplassen. I 2008 vant Villa også Intertoto Cup

Gabriel Agbonlahor, som ble matchvinner på Old Trafford i desember, har scoret 14 mål denne sesongen.

Akkurat som United har også Aston Villa vært i syv tidligere finaler i Ligacupen. Villa har vunnet hele fem av finalene, men måtte se seg slått i 1963 og 1971.

Villa var faktisk den første klubben som vant Ligacupen, da klubben i 1961 slo Rotherham i finalen. I 1975 ble Norwich beseiret 1-0 på Wembley. To år senere vant Villa Ligacupen igjen. det måtte to omkamper til, men Everton ble til slått, og finaleomkampen gikk sågar på Old Trafford. I 1994 var det vi – Manchester United – som fikk lide, mens Villas seneste finale – og finaletriumf – var i 1996, da Leeds ble beseiret med 3-0.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

24. feb.

Crystal P.

FAC

H

3-1

21. feb.

Burnley

PL

H

5-2

14. feb.

Crystal P.

FAC

B

2-2

10. feb.

Manchester U

PL

H

1-1

6. feb.

Tottenham

PL

B

0-0

Veien til Wembley

Runde

Motstander

H/B

Res.

Målscorer

3.

Cardiff

H

1-0

Agbonlahor

4.

Sunderland

B

0-0 (3-1 str.)

5.

Portsmouth

B

4-2

Heskey, Milner, Downing, A.Young

SF 1

Blackburn

H

3-1

Delfouneso, Cuellar, Carew

SF 2

Blackburn

B

1-0

Milner

INNBYRDES MØTER

Som nevnt har United tatt bare ett poeng på to ligakamper mot Villa denne sesongen. I fjor ble det 3-2-seier hjemme, og 0-0 borte. Før det slo United Villa 14 ganger på rad, og spilte 22 strake kamper mot Birmingham-klubben uten nederlag.

Tidligere ligacupmøter mellom Villa og United:

Sesong

Runde

H/B/N

Res.

Målscorere

1999/2000

3.

B

0-3

1993/94

Finalen

N *)

1-3

Hughes

1992/93

3.

B

0-1

1975/76

3.

B

2-1

Coppell, Macari

1970/71

SF omk.

B

1-2

Kidd

SF

H

1-1

Kidd

*) Spilt på Wembley

Dommeren

Phil Dowd har ikke dømt United mye denne sesongen. Faktisk bare én gang, nemlig 2-0-seieren over Blackburn 31. oktober.

TV

Det er Canal+ Sport som har rettighetene til Ligacupen (eller Carling Cup om man vil), og søndagens finale vises direkte fra klokken 16.00, skandinavisk tid.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Om du ikke skulle ha tilgang til begivenhetene på Wembley, kan du alternativt følge vår LIVE-oppdatering på united.no – eller få scoringsvarsel tilsendt på SMS. Dersom du ikke allerede abonnerer på sistnevnte tjeneste, kan du sende meldingen UNITED til 2229, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis, og en kort pause- og sluttrapport.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Powered by Labrador CMS