Preview Wigan – United

United er fire poeng unna ligagull før kveldens uhyre viktige bortekamp mot Wigan.

Publisert Sist oppdatert

Alle skulle være kjent med situasjonen nå: United trenger fire poeng til for å bli ligamester. Ingen kalkulerer med at Liverpool avgir poeng i sine to siste kamper mot West Bromwich borte og Tottenham hjemme. I tillegg har scouserne fire mål bedre målforskjell. Ergo er det fire poeng som gjelder for United.

I tillegg er nok Sir Alex Ferguson veldig interessert i å sikre ligapokalen FØR turen til Hull 24. mai. For det første er Hull-kampen bare tre dager før Champions League-finalen i Roma. For det andre vil Hull etter alle solemerker ha en tabellsituasjon der de må kjempe desperat for sitt Premier League-liv. Og for det tredje vil United selvsagt helt slippe det enorme presset med å væe avhengige av å ta poeng i siste ligarunde. Og sist, men ikke minst, synes nok United-spillerne det er ekstra hyggelig å vinne ligagullet på Old Trafford.

Den store usikkerheten før kveldens kamp er Rio Ferdinand. Ferdinand sto over 2-0-seieren over Manchester C. sist helg, fordi han pådro seg en lårstrekk på trening. Totalt er det 20 United-kamper denne sesongen som Ferdinand ikke har spilt. Seks av de seneste elleve kampene har han gått glipp av i en sesong hvor han har slitt med rygg, ribbein og lyske, i tillegg til den seneste lårstrekken. Vikar Jonny Evans spilte mot City til tross for lyskestrekk, men måtte kaste inn håndkleet etter 70 minutter. Både Evans og Ferdinand vil bli testet før kamp, og John O' Shea forbereder seg på å spille stopper hvis både Ferdinand og Evans må hvile. Rafael Da Silva, Gary Neville og O' Shea er alternativer for høyrebacken. Neville har startet kun to av de seneste 22 kampene. På midten er det ventet at Michael Carrick returnerer. Han var ubenyttet reserve mot City, men er den midtbanespilleren som har flest ligakamper med 22+4. (Darren Fletcher har 23+1). I tillegg klarer neppe Sir Alex å holde spillesugne Wayne Rooney på benken særlig lenger. Uniteds nummer 10 vil gjerne spille hvert minutt av hver eneste kamp, og mot City måtte han nøye seg med de siste 32. Cristiano Ronaldo uttrykte klar misnøye med å bli tatt ut sist søndag, men dersom Ronaldo ikke spiller kveldens kamp er det ikke sikkert at årsaken er straffereaksjon fra manageren. Det kan like gjerne være at Fergie vil ha Ronaldo i tipp topp form mot Arsenal, tatt i betraktning av hvor god Ronaldo var mot Arsenal i Champions League. Definitivt ute med skader er Owen Hargreaves og Wes Brown.

Etter de to tapene i mars, for Liverpool og Fulham, har United nå vunnet seks ligakamper på rad med 16-5 i målforskjell. Uansett turnering har United spilt elleve strake 90-minuttere uten tap (mot Everton røk vi på straffer), og hele ni av disse er vunnet.

FORMEN – UNITEDS 5 SISTE

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

10. mai

Manchester C.

PL

H

2-0

5. mai

Arsenal

CL

B

3-1

2. mai

Middlesbrough

PL

B

2-0

29. apr.

Arsenal

CL

H

1-0

25. apr.

Tottenham

PL

H

5-2

Wigan må klare seg uten spissen Amr Zaki. Egypteren står med ti mål på 22+7 kamper denne sesongen, og er Wigans desidert beste målscorer. I tillegg er keeper Chris Kirkland tvilsom. Han gikk ut etter ti minutter sist helg mot West Bromwich, og Ghanas landslagskeeper Richard Kingston er vikar om Kirkland ikke blir klar. Forsvarer Paul Scharner betegnes som usikker, mens spiss Mido sannsynligvis returnerer.

Wigans manager og tidligere United-spiller, Steve Bruce, advarer United-fans som tror at gjestene får det lett på JJB Stadium i kveld.

– Det handler om ærlighet. Vi vil gjøre alt, absolutt alt, ligaen forlanger det.

Samtidig gikk Wigans eier Dave Whelan ut og nesten oppfordret United til å ta kontakt med Bruce den dagen Sir Alex gir seg.

– United forlanger helt spesielle kvaliteter, men Steve har dem alle sammen. Til syvende og sist vil jeg med glede la Steve 2. gå til Manchester United.

I mars hadde Wigan to strake seirer mot Sunderland borte og Hull hjemme, men etter det har "Latics" spilt fem strake ligakamper uten seier. Everton 0-4 (b), Arsenal 1-4 (h), Blackburn 0-2 (b), Bolton 0-0 (h) og senest West Bromwich 1-3 (b). Med andre ord kun ett poeng av 15 mulige.

Wigan har siden opprykket i mai 2005 fått sluttplasseringene 10, 17 og 14. Wigan ligger i dag på 11. plass, og har en god sjanse til å sette ny historisk klubbrekord.

FORMEN – WIGANS 5 SISTE

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

9. mai

West Bromwich

PL

B

1-3

2. mai

Bolton

PL

H

0-0

26. apr.

Blackburn

PL

B

0-2

11. apr.

Arsenal

PL

H

1-4

5. apr.

Everton

PL

B

0-4

INNBYRDES OPPGJØR

United har – bank i bordet – en meget god statistikk mot Wigan. Vi møtte dem første gang 14. desember 2005, og har nå spilt mot de blå/hvite sju ganger i Premier League, pluss Ligacupfinalen 2006. Resultat? Åtte United-seirer. Måtte trenden fortsette…

På motsatt benk sitter Steve Bruce, tidligere kaptein under Ferguson. Både Bruce og Ferguson er født 31. desember. Ferguson i 1941, Bruce i 1960. Bruce spilte 411+3 kamper og scoret 51 mål for United i perioden 1987/88 – 1995/96. Han ble ligamester 1993, 94 og 96, vant FA-cupen i 1990 og 94, og Ligacupen i -92.

Bruce er forresten ikke det eneste kjente fjeset på Wigan-benken for Sir Alex. Bruce' assistent er Eric Black, som spilte under Ferguson i Aberdeens beste æra. Ja, Black scoret faktisk det ene målet da Aberdeen under Fergusons ledelse slo selveste Real Madrid 2-1 i finalen i Cupvinnercupen i 1983.

Både Bruce og Black har opplevd nok sammen med Ferguson til at de tre – i god Ferguson-tradisjon – sikkert har nok å snakke om over en god flaske vin etter kampen, når United forhåpentligvis er ytterligere tre poeng nærmere ligagull.

Uniteds bortemøter med Wigan i Premier League

Sesong

Res.

Målscorere

2007/08

2-0

Ronaldo (str.), Giggs

2006/07

3-1

Vidic, Saha, Solskjær

2005/06

2-1

Ronaldo, Chimbonda (selvmål)

Dommeren

Rob Styles er dommer. Han har dømt United tre ganger før denne sesongen, og alle tre har United vunnet. Bolton 2-0 (h), West Bromwich 5-0 (b) og Sunderland 2-1 (b)

Canal+ Sport1 viser kampen direkte. Gå for all del ikke glipp av kampen, som starter klokken 21.00, skandinavisk tid.

Powered by Labrador CMS