Pogba-overgangen etterforskes

FIFA aner ugler i mosen vedrørende Paul Pogbas overgang fra Juventus til Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver nyhetsbyrået AFP tirsdag kveld.

Det hele kommer i kjølvannet av Football Leaks-boken som ble publisert i Tyskland denne uken. Den forteller at Mino Raiola tjener £41 millioner på Pogbas £89-millioners overgang i fjor sommer.

Football Leaks-boken er skrevet av Der Spiegel-gravejournalistene Rafael Buschmann og Michael Wulzinger, og har fått massiv omtale i britisk presse tirsdag.

Hvem var involvert i overgangen?

Det er ennå tidlig å si konkret hva FIFA mener kan være gjort ulovlig i forbindelse med overgangen.

Det er imidlertid grunn til å tro at det er Raiolas rolleblandinger som etterforskes. Franske Mediapart skriver at Raiola representerte både Manchester United, Juventus og Paul Pogba under overgangen.

Saken minner i såfall om da FIFA etterforsket den norske agenten Jim Solbakken for å ha skiftet hatter i forbindelse med flere spilleroverganger, og at han i teorien satt ved flere sider av bordet da det ble forhandlet mellom klubb og spiller. Bare uker etter at etterforskningen ble tatt opp ble den lagt død, og det internasjonale fotballforbundet åpnet ikke sak mot Solbakken.

Svenske Aftonbladet skriver at det ikke nødvendigvis er ulovlig å representere tre parter samtidig, så lenge alle er klar over agentens roller. FIFA skal imidlertid etterforske om det finnes en interessekonflikt der, ifølge den svenske avisen.

BBCs Richard Conway skriver at han tror FIFA leter etter en oppklaring på hvem som var involvert i avtalen, og hvem som ble betalt hva da Pogba returnerte til United.

Slik får Raiola £41 millioner

Juventus-direktør Giuseppe Marotta uttalte i høst at Juventus betalte Raiola £23 millioner av de £89 de mottok fra United. I tillegg avslører Football Leaks at United betaler £16,39m til Raiola fordelt på fem utbetalinger i løpet av Pogbas kontraktsperiode, ifølge Daily Mail.

De skriver også at United betalte £2,2 millioner som Pogba skylte til Raiolas Monaco-baserte byrå ved navn Uuniqq SARL.

AFP skriver at bekreftelsen på etterforskningen kom etter at fransk presse rapporterte at FIFA hadde åpnet sak som følge av avsløringene som kom i «Football Leaks: The Dirty Business of Football».

Boken tar for seg den skitne fotballindustrien, og avslører blant annet Zlatan Ibrahimovics ukelønn på £367,640. Til sammenligning tjener Pogba £168,588 i uken.

STORSLÅTT: Paul Pogba ankom Manchester United for rekordhøye £89 millioner i sommer.

Overgangsnekt lite sannsynlig

En rekke av United.nos lesere har ytret sin bekymring om en eventuell overgangsnekt for Manchester United, slik Barcelona, Atlético Madrid og Real Madrid fikk.

De sakene er imidlertid helt annerledes enn Pogba-situsjonen. De spanske storlagene ble felt for brudd på paragraf § 19 i FIFAs regler for spilleroverganger. Den handler i all hovedsak om overganger som innebærer å hente unge utenlandske spillere under 18 år.

United granskes ikke for lignende lovbrudd, så inntil videre kan vi ta det helt med ro hva gjelder overgangsnekt.

Powered by Labrador CMS