‘Cause United are going to Tokyo….!

Terminlisten for 2008/09-sesongen er knappe to uker unna, men allerede nå kan det slås fast at kampprogrammet for desember måned vil by på meget spesielle utfordringer.

Publisert Sist oppdatert

I tidsrommet 12-21 desember venter nemlig FIFA Club World Championship i Japan, hvor Champions League-vinner United skal konkurrere mot de øvrige kontinentale mesterlagene fra Sør- og Nord-Amerika, Asia, Afrika og Oseania. Det innebærer naturligvis utsettelser og flytting av minst et par hjemlige ligaoppgjør.

Foruten United som er kvalifisert fra Europa, er det allerede nå klart at Nord-Amerika vil bli representeret ved mexicanske Pachuca, mens Oseanias ære skal ivaretas av Waitakere United fra New Zealand.

Sør-Amerikas representant vil bli kjent etter dobbeltfinalen i Copa Libertadores (spilles 25. juni og 2. juli), mens de asiatiske og afrikanske deltakerklubbene først vil bli klare i november.

I tillegg til de seks kontinentale vinnerne, skal vertslandet Japan representeres ved vinneren av den nasjonale J.Ligaen. Denne avsluttes 6. desember, bare seks dager før turneringen blåses igang i Tokyo, den ene av tre vertsbyer. I tillegg til i den japanske hovedstaden skal det også spilles kamper i Toyota og Yokohama, før finalen avholdes i sistnevnte by, søndag den 21. desember.

Femte gang

Årets turnering er det den femte i rekken siden FIFAs Klubb-VM første gang ble introdusert under Rio de Janeiros brennende sol i januar 2000. Den gang, som i år, var United Europas representant (sammen med Interkontinentalcupvinner Real Madrid). Det endte som det måtte i den brasilianske bakerovnen. De eneste som behersket de umenneskelige temperaturforholdene på berømte Maracaña var Rio-klubben Vasco da Gama og deres forhatte landsmenn – Corinthians fra São Paulo. Sistnevnte stakk til slutt av med seieren, på et tidspunkt da United-følget allerede var tilbake i England etter å ha mislyktes i å nå sluttspillet.

Kommet for å bli….?

Det første Klubb-VM ble av svært mange ansett som en fiasko, og det skulle da også gå hele fem år før det lyktes FIFA å få oppfølgerturneringen på plass. Fra 2005 har den imidlertid vært en årviss foreteelse – på japansk jord.

Brasilianske klubber befestet sitt grep på turneringen da São Paulo i 2005 gikk til topps med finaleseier 1-0 over Liverpool, og deretter fikk følge av Sport Club Internacional fra Porto Alegre, som året etter slo FC Barcelona med samme sifre.

I fjor ble det imidlertid bråstopp for de brasilianske fargene. Da var det Italias tur, da AC Milan vant 4-2 over argentinske Boca Juniors i et fyrverkeri av en finalekamp i Yokohama. I år blir det altså opp til Manchester United å forsvare Europas fotballære…

Klubb-VM er foreløpig spikret helt frem til 2012, og mye tyder på at FIFA omsider har fått på plass brikkene som forutsetter at dette prestisjeprosjektet kan avholdes på årlig basis. Til tross for dette, har organisasjonen fortsatt en lang vei å gå for å overbevise fotballverden om berettigelsen av en slik turnering. Med en allerede overfylt terminliste, vet vi om klubber som svært gjerne skulle ha sluppet unna….

‘Cause United are going to Monaco….

Men, om du trodde at Uniteds forpliktelser som Champions League-vinner stoppet med deltakelse i Klubb-VM, ja, da har du tatt feil.

Allerede fredag den 29. august skal nemlig rødtrøyene spille om UEFA Supercup, med den russiske UEFA-cupvinneren Zenith fra St. Petersburg på motsatt banehalvdel.

Det årvisse oppgjøret mellom de to europeiske triumfatorene skal som vanlig spilles på Stade Louis II i Monaco.

Powered by Labrador CMS