Fem spørsmål etter West Ham-skrellen

Presset mot José Mourinho er større enn noen gang. Her er fem spørsmål United-fansen brenner inne med.

Publisert Sist oppdatert

1. Overlever Mourinho dette?

At det for alvor brenner under føttene til José Mourinho er det ingen som helst tvil om.

Dette har kort oppsummert to årsaker:

1. Svake resultater og utenomsportslig uro.
2. Ekstremt omfattende og tabloid mediedekning.

Hvilke tanker klubbledelsen gjør seg om situasjonen er det ingen som vet. De har vist manageren tillit og tilbakevist påstander om at klubben denne uken har forsøkt å kontakte Zinedine Zidane.

Uansett er det ikke til å komme bort i fra at ledelsen på et tidspunkt er nødt til å vurdere sannsynligheten for at Mourinho er i stand til å bringe prosjektet tilbake på rett spor i nær fremtid.

2. Hva er det som ikke fungerer?

Det er nesten enklere å kartlegge hva som faktisk fungerer.

Mange vil nok trekke fram mangelen på offensivt samspill, en gjentakende kritikk mot Mourinho-metoden, men faktisk er det antall baklengsmål som har vært utslagsgivende denne sesongen.

United scoret mot Brighton, Wolverhampton, Derby og West Ham, men klarte likevel ikke å avgjøre kampen.

Andre utfordringer:

  • Mourinho klarer ikke å organisere et solid forsvar. Både Scott McTominay og Ander Herrera har figurert som midtstoppere med variable resultater.
  • Romelu Lukaku, lagets store målscorer, står fire kamper uten scoring.
  • Nøkkelspillere som Alexis Sánchez svinger i prestasjonene, og kvaliteten på samhandlingen rundt Lukaku varierer enormt.
  • Støy utenfor banen – spesielt med lagets største stjerne, Paul Pogba – tiltrekker stor oppmerksomhet.
  • Hvor var reaksjonen mot West Ham etter to svake kamper? Og hvor var den etter 0-1 og 0-2? Mange mener de ser tegn på at spillerne ikke lenger spiller for manageren.

3. Hva sier ryktene?

De (uunngåelige) rapportene som har kommet i etterkant av tapet for West Ham er verken spesielt konkrete eller troverdige.

Påstander fra sportskanalen beINSports om at United har forsøkt å ta kontakt med Zinedine Zidane har allerede blitt avkreftet av klubben.

Sent søndag kveld skrev Daily Mail at klubbansatte tror Mourinho kan får sparken i løpet av neste uke. Ed Woodward skal ønske å unngå et skifte, men tingenes tilstand gjør det vanskelig. Det er verdt å merke seg at artikkelen ikke er skrevet av avisens United-korrespondent og byr på få detaljer utover det som er nevnt.

4. Hva forteller historien oss?

At både Mourinho og andre United-managere har overlevd verre perioder enn dette, men at mye tyder på at det er vanskelig å snu den negative trenden.

Mourinho står med tre kamper uten seier. Dette har skjedd flere ganger i løpet av hans tre år på Old Trafford, senest i fjorårets juleprogram da det ble tap for Bristol City og uavgjort mot Leicester, Burnley og Southampton.

I 2015 ble det uavgjort eller tap i 16 av 25 kamper før portugiseren fikk sparken i desember. Denne sesongen står han med 4 seiere på de 9 første.

Mourinho har nå tangert sesonginnledningen til David Moyes i 2013/14 med ti poeng på de sju første rundene. Svakeste i løpet av Premier League-tiden.

Forrige managerskifte som fant sted på Old Trafford før nyttår var i 1986, da Sir Alex Ferguson erstattet Ron Atkinson i november.

5. Hvorfor beholde Mourinho?

Klubben har investert flere milliarder i et prosjekt som har navnet til José Mourinho skrevet over hele seg.

Et managerskifte vil med all sannsynlighet føre med seg enda en omstrukturering av spillerstallen, noe som koster tid og penger.

Det kan være én av årsakene til at Ed Woodward skal ønske å unngå et managerskifte, samtidig som det vil være en erkjennelse av at heller ikke prosjekt nummer tre etter Ferguson ble suksessen klubben hadde håpet på.

Kompensasjonen Mourinho har krav på etter at han forlenget sin avtale i januar vil også være betydelig.

Det kanskje viktigste argumentet som trekkes fram av mange er imidlertid mangelen på alternativer.

Er Zinedine Zidane villig til å ta over allerede nå, dersom det er et ønske fra klubbens side? Skal Michael Carrick eller Nicky Butt som aldri har ledet et seniorlag i sin korte trenerkarriere få ansvaret få midlertidig basis?

Powered by Labrador CMS