Klubben som har splittet United-fansen

Dagen før United møter Liverpool spilles det en annen meget viktig kamp i Manchester. Les Andy Mittens nyeste spalte her.

Publisert Sist oppdatert

(Bildet over: Salfords bane, Moor Lane)

Andy Mittens column in english is at the end of this page.

Om Salford City og FC United

Av: Andy Mitten

Den sørlige delen av Salford ender opp bare 200 meter fra Old Trafford, der Manchesters skipskanal danner grensen mellom Trafford, hvor United hører hjemme, og Salford, en tradisjonell rød bastion.

Vi drar imidlertid til den nordlige delen av Salford, forbi treningsfeltet “Cliff”, som fortsatt er i Uniteds eie, forbi slottet Irwell og veddeløpsbanen – “Manchester racecourse” – som stengte i 1963. Like ved Littleton Road, hvor United en gang i tiden pleide å trene, ligger Moor Lane, hjemmebanen til Salford City, “The Ammies”.

Det hjemmekoselige non-league stadionanlegget ligger på eiendommen der veddeløpsbanen Kersal Moor (1681-1847) en gang lå. Løpene her pleide å tiltrekke folkemengder på opptil 100.000 (skal vi tro lokalavisen). Men løpene ved pinsetider tiltrakk seg også kjøpmenn og ulike selgere uten noen form for lisens, samt prostituerte og tyver.

En lokal pub “The Kersal”, ble revet i 2004. Hesten som prydet pubskiltet var en påminnelse om at Manchesters viktigste veddeløpsbane i 150 år lå på motsatt side av veien.

Med en avstand på drøye syv kilometer fra Uniteds hjemmebane, er Moor Lane den fjerde nærmeste fotballbanen til Old Trafford etter Maine Road i Chorlton, Trafford FC i Urmston og Manchester City FC i Bradford i Øst-Manchester.

Her har det også blitt drevet organisert idrett i over 320 år, lenger enn noe annet sted i det som nå utgjør Greater Manchester.

På Moor Lane har man sett cricket, tennis, bueskyting, friidrett og rugby. Salford er forresten bedre kjent for sitt rugbylag enn for noe fotballag.

Så i 1976 flyttet fotballklubben Salford City til Moor Lane. “The Ammies” trekker ikke et stort publikum, bare rundt 150 som alle betaler de syv pundene det koster å komme inn. Skjønt klubben hadde 3000 tilskuere på en cupkamp i1981 da de spilte på nivå åtte i England.

Det er en glede å besøke Moor Lane. De som styrer Salford City, som formannen Darren Quick og president Dave Russell, elsker klubben sin og de elsker laget sitt. Mange United-fans føler at klubben er med på å gi noe tilbake til samfunnet, og da mener jeg ikke bare paien som serveres på klubbhuset.

Salfords manager er United-fan Darren Sheridan, en Stretford-gutt som spilte på Old Trafford for Barnsley.

– Jeg er en United-fan som pleide å snike meg inn på Stretford End ved å vente til kampen hadde startet og vaktene snudde ryggen til, forklarer Sheridan.

– Deretter ville en kompis løfte opp en bolt, og vi presset oss inn. Å få entre Old Trafford som spiller i en Premier League-kamp var en drøm. Vi tapte 0-7, men fikk hevn i FA-cupen, og vi slo også Liverpool borte”, sier han

Tidligere United-spiller Billy Garton var spiller manager på Salford i 1992.

– Jeg elsket den tiden, minnes han.

– For meg handlet det ikke om berømmelse og jeg hadde ingen ide om hva som krevdes for å administrere en fotballklubb. Jeg bare ønsket å være involvert i fotball igjen. Jeg visste at mange av guttene som spilte her elsket litt sladder og en god historie i garderoben. Kameratskapet og samholdet i laget var det jeg virkelig hadde savnet etter at jeg forlot United.

– Det var en utfordring å være en leder, men samtidig likte jeg den utfordringen. Jeg spilte også. Jeg ble forresten utvist i min første kamp for slåssing! Mange tilskuere hadde kommet for å se på ettersom det hadde svært en del avisskriverier om at jeg skulle bli spillende manager. Kampen gikk ikke så bra for min del. Jeg ble frustrert. En gutt tacklet meg og slo meg mens vi falt. Jeg slo tilbake, i ansiktet, og ble sendt av banen.

Moor Lane har to tribuner og gressbakker. Kapasiteten er begrenset til rundt 1500. Det er en stolt, lokal klubb som hadde Rhodri Giggs, Ryans bror, som spillende maneager inntil forrige sesong.

Giggs har nå meldt overgang tilbake til FC United of Manchester, en av hans tidligere klubber. Han er nok spesielt interessert i trekningen for 2. kvalifiseringsrunde i FA-Cupen, Salford City v FC United. Kampen går 22. september, dagen før United spiller mot Liverpool. Gevinsten for seier er betydelig – Vinnerlaget går videre mot Wembley og mottar £ 4500, pluss sin andel av billettinntektene fra det som er forventet å bli fullt hus.

FC United spiller en divisjon over Salford og er ubeseiret i syv obligatoriske kamper så langt denne sesongen. De trekker i gjennomsnitt 1700 tilskuere på Gigg Lane, hjemmebanen til Bury, som de har delt siden klubben deres ble stiftet etter Glazer-overtakelsen i 2005. Det er et tilskuertall som trolig vil øke når de får si egen stadion i Moston, et arbeiderklassestrøk en halv mil nordøst for sentrum av Manchester.

Gjentatte forsinkelser har satt prosjektet tilbake, men fans har samlet inn over £ 1.500.000 til realiseringen av en ny stadion med kapasitet på 5000 tislkuere. Til tross for fortsatt lokal motstand, håper de anlegget er klart i 2013 eller 2014.

Salford og FC United har møtt hverandre før, da 4058 kom for å se seriekampen som var flyttet til Salford Rugby Leagues stadion “Willows”, som for øvrig nylig ble revet.

Kampen i 2006, ble skjemmet av bråk, og en anti FC United-banner fikk mye oppmerksomhet. Dessuten var det en ganske betydelig tilstedeværelse fra politiets side for å holde kontrollen. Noen United-fans, i motsetning til Salford-fans, har aldri likt FC United og gjorde det ettertrykkelig klart den kvelden.

FC United har fått mye skryt av fotballmedia og de fleste fotballfans for måten de startet og driver klubben på, men i Manchester er det delte meninger om dem.

Heldigvis har stemningen blitt bedre siden ulike røde fraksjoner har kranglet siden 2006. Likevel er FC United fortsatt et omstridt tema blant mange av dem som fortsatt går på Old Trafford. Noen har brukt de siste sju årene til å krangle anonymt på internett, og vist en intolerante mens de har forskanset seg bak sine egne synspunkter som har blitt gjentatt til det kjedsommelige. Alle tror de har rett.

Det er mange ulike meninger om FC, som spenner fra “Reds” som forakter klubben, til fans som ser både United og FC United og som dessuten liker begge klubbene. Sir Alex Ferguson har ikke tid til FC United, mens hans spillere sier nesten ingenting om dem – det er som om de ikke eksisterer.

På den andre siden finnes det FC United-fans som drar til både Gigg Lane og Old Trafford, og FC United-fans som hater hva Old Trafford har blitt. De ser det som et problem at de skal betale penger for å se Manchester Uniteds hjemmekamper, så lenge klubben er eid av Glazers.

Splittelsen i Uniteds fanskare har vært betydelig. “Reds”, som en gang var venner, ser ikke lengre hverandre og har ingen ønske om det heller. Begge leire er lykkelige over det valget de har tatt om hvilken bane lørdag og søndags ettermiddagen skal tilbringes på.

Livet går videre, og det gjør fotballen også.

Salford, som vanligvis er fornøyde med 250-300 tilskuere på en FA-cupkamp, vil nå kunne forvente det femdobbelte og det på sin egen hjemmebane. ​​

Dette er dette FA-Cupen handler om, og FC United kjenner dens romantikk bedre enn noen etter at de slo Rochdale borte i første runde for to år siden. Deretter holdt de Brighton & Hove Albion til uavgjort borte i de mest bemerkelsesverdige cup-historien den sesongen.

En gjentakelse av den prestasjonen fra noen av lagene er lite trolig, men det er det som er det magiske med FA-cupen, du vet aldri ..

On Salford City & FC United

By: Andy Mitten

The southern end of Salford comes to within 200 metres of Old Trafford, the Manchester Ship Canal marking the border between Trafford where United are based and Salford, a traditional red heartland. At the northern end of Salford, beyond the Cliff training ground which is still owned by United, past the Castle Irwell racecourse – ‘Manchester’s racecourse’ – which closed in 1963 and just off Littleton Road where United also used to train, is Moor Lane, the home of Salford City – the Ammies.

The homely non-league football ground stands on land which formed the Kersal Moor racecourse between 1681-1847. Races there used to attract up to crowds of 100,000 including (according to local newspaper reports) “Unlicensed sutlers (vendors) and hucksters, peddlers, prostitutes and thieves” around the Whitsuntide horse races.

A local pub ‘The Kersal’, was demolished in 2004, the horse on the pub sign a reminder that for over 150 years Manchester’s main racecourse lay opposite.

At 4.5 miles, Moor Lane is the fourth closest football ground to Old Trafford after Maine Road in Chorlton, Trafford FC in Urmston and Manchester City FC in Bradford, East Manchester.

It has also been the site for organised sport for over 320 years, longer than anywhere else in what’s now Greater Manchester. Moor Lane has staged cricket, tennis, archery, athletics and rugby (Salford is better known for its top flight rugby league team than any football club) before Salford City moved to Moor Lane in 1976. The Ammies attract gates of 150, most paying the £7 admission fee (though they had 3,000 for a cup tie in 1981) in England’s 8th tier.

Moor Lane is a pleasure to visit. The people behind Salford City like chairman Darren Quick and president Dave Russell love their club and love their team. Many are United fans, people who feel that they are putting something back into the community – and not just by providing excellent pie, peas and gravy in their clubhouse.

Salford are managed by United fan Darren Sheridan, a Stretford lad who later played at Old Trafford for Barnsley.

“I’m a United fan who used to sneak into the Stretford End as a kid by waiting until the game started and the stewards went away,” explains Sheridan. “Then a mate would lift a bolt open and we’d squeeze in. So to walk out at Old Trafford as a player in a Premiership match was a dream. We lost 7-0, but got revenge in the FA Cup and we also beat Liverpool away.”

Former United player Billy Garton was player manager at Salford in 1992.

“I loved it there,” he remembers. “I was never big time and didn’t have ideas that I was going to manage a pro club, I just wanted to be involved in football again. I knew a lot of the lads who played and loved the craic in the dressing room. The camaraderie and togetherness of the team was what I had really missed after leaving United.

“It was a challenge being a manager but I loved it. I was playing too. I was sent off in my first game for fighting! A big crowd had come to watch as it had been over the papers that I would be manager. Things weren’t going well on the field and I got frustrated. A lad tackled me and half threw a punch as we fell. I smacked him in the face and was sent off.”

Moor Lane boasts two stands and grass banks and the capacity is limited to around 1,500. It’s a proud local club whose player manager was Rhodri Giggs, Ryan’s brother, until last season.

Giggs has moved to back to FC United of Manchester, one of his former clubs. He will have been particularly interested in the 2nd qualifying draw for the FA Cup, Salford City v FC United on 22nd September, the day before United play at Liverpool. The prize for victory is significant – the winning team will advance towards Wembley and receive £4,500, plus their share of the gate receipts from an anticipated sell-out crowd.

FC play a league above Salford and are unbeaten in seven competitive games so far this season. They attract crowds averaging 1,700 at Gigg Lane, the home of Bury, which they’ve shared since their formation following the Glazer takeover in 2005, a figure they hope will increase when they get their own ground in Moston, a working class neighbourhood three miles north east of Manchester city centre. Repeated delays have put the project back, but fans have raised over £1.5 million towards the overall cost of construction for the 5,000 capacity stadium, which – despite continued local objections – they hope will be ready in 2013 or 2014.

Salford and FC have met before, when a huge crowd of 4,058 attended a league game shifted to Salford Rugby League’s recently demolished Willows. The game, in 2006, was marred by disorder, with an anti FC United banner paraded, and a significant police presence. Some United fans – as opposed to Salford fans – have never liked FC and made their feelings known that night.

FC United have been widely praised by the football media and most football fans for the way in which they set their club up and have run it since, but in Manchester, the reaction to them depends on whom you ask.

Thankfully, the mood has improved among the various arguing Red factions since 2006, though FC United remains a contentious subject among many who still go to Old Trafford. Some have spent the last seven years arguing about it anonymously on the internet, with intolerant, entrenched opinions being repeated ad nauseam. Everyone thinks they’re right.

There are many shades of opinion ranging from Reds who despise FC, to fans who watch both United and FC United and enjoy going to both. Sir Alex Ferguson has no time for FC, while his players say next to nothing about them – it’s as if they don’t exist.

Conversely, there are FC fans who go to both Gigg Lane and Old Trafford, and FC fans who loathe what Old Trafford has become have an issue with those who still pay money to watch Manchester United home games while the club are owned by the Glazers.

The split in United’s fan base has been significant. Reds who were once friends now no longer see each other and have no wish to see each other, with each content with the decision they’ve made as to where they will spend their Saturday or Sunday afternoons.

Life goes on, and so does football.

Salford might have done well to attract a crowd of 250-300 for an FA Cup game, now they’ll enjoy a crowd of five times that figure and the privilege of playing the fixture in their own home. It’s a local clash, and while the two clubs get on fine and many of the rival players known each other, it should have all the spice of a local derby.

This is what the FA Cup should be about, and FC know about the romance of it better than anyone after they beat Rochdale away in the first round two years ago. They then held Brighton & Hove Albion away in the most remarkable cup run of that season. A repeat achievement from either side is unlikely, but that’s the magic of the FA Cup, you just never know…

Powered by Labrador CMS