Hva skjedde med Fangzhuo Dong?

HISTORISK TIRSDAG: Tirsdag er det ni år siden United kjøpte sin første kineser.

Publisert Sist oppdatert

– Fangzhuo Dong? Beklager, jeg vet ikke hvem det er.

Det sa Shinji Kagawa da han gikk til United i sommer.

For historien om Uniteds første kineser ble aldri som United eller Dong håpet.

Ni år etter at han skrev under for United er det nok ikke altfor mange som har kontroll på 28-åringen.

En halv million

Men for å gå tilbake til starten: Noen som har hørt om Dalian Shide?

Det var i alle fall svært få som kjente til dem i 2004, men så, helt ut av det blå, sendte Manchester United 500.000 pund til den kinesiske klubben for å få kloa i 19 år gamle Fangzhuo Dong.

Det eneste fornuftige som ble sagt i forbindelse med overgangen var at unggutten var kjapp.

Uten landskamper var det imidlertid vanskelig å få slippe til i England, og United sendte ham derfor på lån til samarbeidsklubben Royal Antwerp i Belgia. Der viste han også at han hadde noe. Han scoret ett mål i annenhver kamp i løpet av tre år, ikke verst for en asiatisk unggutt på sitt første eventyr i Europa.

Mot John Terry

inni_sak_dong_fangzhuo_og_john_terrySnaut tre år etter overgangen til United fikk han imidlertid arbeidstillatelse, og han spilte jevnlig for reservene fra og med 2007.

Han fikk til og med en Premier League-kamp fra start, på topp sammen med Ole Gunnar Solskjær, da United spilte 0-0 for Chelsea etter at seriegullet ble sikret i 2006/07-sesongen. Han gjorde seg ikke bemerket, men til å være hans eneste Premier League-kamp ble det en spesiell affære. Da han tuslet ut på banen stod nemlig John Terry og Chelsea-spillerne æresvakt for å hylle Uniteds seriegull.

Samme høst fikk han også prøve seg i ligacupen (0-2-tap hjemme mot Coventry), og han fikk også 19 minutter som innbytter borte mot Roma i gruppespillet av Champions League.

Men så var det også slutt.

Etter at en skade ødela siste halvdel av 2007/08-sesongen, ble han frigitt.

Rafael da Silva overtok 21-trøya hans.

Og selv om United-oppholdet ikke endte med suksess, så var det da nedturen starten.

Nedtur på nedtur

Hjemme i Kina hadde han en høy stjerne etter Manchester United-spillet, og Dalian Shide hentet ham tilbake for at han skulle skyte dem til trofeer. Stjernefaktoren var imidlertid høyere enn kvaliteten, og Dong ble etter hvert sendt ned til reservelaget. Samtidig som han mistet plassen på landslaget.

Reisevante Dong ga imidlertid ikke opp, og fikk på mystisk vis sjansen i polske Legia Warsawa for tre år siden. Etter et par scoringer i treningskamper og et par kamper i serien, ble han imidlertid også løst fra kontrakten der.

Det portugisiske toppserielaget Portimonense ga ham sjansen et par måneder senere, men til tross for et par scoringer, og blant annet spill mot Benfica, så skulle heller ikke det ende bra. Etter noen måneder i Portugal fikk han klar beskjed om at han ikke var med i klubbens videre planer.

Deretter forsøkte han seg i serbiske Sloboda Point Sevojno, men var misfornøyd med kontraktsforslaget (det var for langt). I stedet dro han til armenske FC Mika. Han hjalp dem til sølv i Armenia, og scoret også ett av målene da laget vant cupfinalen. En liten opptur, altså.

Så var det imidlertid slutt på Europa-eventyret.

Tilbake til Kina

Dong dro tilbake til Kina, til Hunan Ziangtao, hvor han kvitterte med sju mål på 25 seriekamper. Det holdt til en plass midt på den kinesiske toppserie-tabellen etter 2012-sesongen.

– Jeg er hjemme igjen, men det betyr ikke at jeg ikke kan spille utenlands igjen senere, sa han i fjor.

Men 28 år gammel er han fortsatt i Hunan.

Så kan bare tiden vise om han igjen kan skaffe seg en klubb i Europa.

Powered by Labrador CMS