– Han kan bli en joker allerede nå

Publisert Sist oppdatert

33 minutter etter at overgangsvinduet stengte natt til 6. oktober offentliggjorde United kjøpte av Penarol-unggutten Facundo Pellistri.

United fikk kloa i 18-åringen som regnes som en av Sør-Amerikas mest spennende spillere for bare ti millioner euro, og klubben betaler ifølge rapportene fra Uruguay den summen i to omganger: Halvparten i 2020, resten i 2021.

Men hvem er Uniteds nye nummer 28, Facundo Pellistri?

Eller mer nøyaktig: Hvor god er han?

Allerede mange kamper på toppnivå

De færreste i Norge hadde nok noensinne hørt om unggutten, men her var det altså snakk om en 18-åring som i utgangspunktet er hentet for å gå rett inn i førstelagstroppen.

Han debuterte for Penarols førstelag som 17-åring. Han scoret sitt første mål som 17-åring, og da han nå gikk til United, 18 og et halvt år gammel, hadde han allerede fått hele 37 kamper på toppnivå i bagasjen. Fem av disse var også i Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på Champions League.

Men igjen – hvor god er han? Hva kan han gi United?

Jeg har nå sett de sju siste kampene hans for Penarol, alle spilt i september i år, og konkluderer på følgende måte:

Endelig så har vi fått en ordentlig høyreving i laget.

Nei, han er ikke Jadon Sancho, i alle fall ikke foreløpig, men han er en ordentlig høyreving med spesielt god fart og bra nærteknikk, en som kan spilles opp i bakrom, løpe fra backen eller utfordre backen og være en trussel fra høyrekanten på en helt annen måte enn vi har hatt med Juan Mata de siste årene.

PÅ PLASS PÅ CARRINGTON: Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta før Ole Gunnar Solskjær gir ham sjansen blant de 18 i kamptroppen.
PÅ PLASS PÅ CARRINGTON: Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta før Ole Gunnar Solskjær gir ham sjansen blant de 18 i kamptroppen.

Mason Greenwood har gjort en solid jobb som høyreving, men han er også en helt annen type spiller enn det en naturlig og ordentlig høyreving er.

Så skal jeg også være helt ærlig: Etter å ha sett hans siste kamp for Penarol, 3-0-seieren hjemme mot Colo Colo i Libertadores Cup, så skrev jeg i mine notater: «Han ser ut som en guttespiller, egentlig ingen positive involveringer, hva er dette for noe?».

Det understreker et viktig poeng: Han er ung, det varierer, han har flere kvaliteter, men det er likevel nok av feil. Dette er overhodet ikke et ferdig produkt.

Etter å ha sett en rekke kamper av Pellistri så er det imidlertid også viktig å understreke at inntrykket mitt etter denne siste kampen endret seg radikalt.

Min vurderinger av kvalitetene

Farten er en stor styrke. Farten med ball i beina er er like viktig, og nesten en enda større styrke. Beina går som trommestikker, og han gir meg av og til Messi-vibber med løpestilen sin, altså, et lavt tyngdepunkt, ekstremt kjappe bein og ballen hele tiden noen centimetre fra høyrefoten.

Nærteknikken er også god, men så må man som nevnt også huske på at han bare er 18 år. Det betyr at det av og til gjøres gale valg, ballen mistes eller det gjøres kanskje en feilvurdering her eller der, men likevel er min mening at han på alt dette, overblikk og valg er god til bare å være 18 år gammel.

I motsetning til en del andre kantspillere med middels høyde så vil jeg si at han er en ok hodespiller.

Han jobber gjerne defensivt, men bare 18 år gammel så kommer man ikke unna at han er litt lett.

Jeg er redd for at han i Premier League litt for enkelt kan skubbes unna av gode backer, og det må gjøres en jobb på Carrington med styrken i overkroppen.

Dette blir ren spekulasjon fra min side, men kanskje det hadde vært en fordel å gi ham litt tid i styrkerommet før man sender ham til Premier League-ulvene.

SCORET I LIBERTADORES CUP: Facundo Pellistri jubler etter sin andre Penarol-scoring, borte mot Colo Colo i september.
SCORET I LIBERTADORES CUP: Facundo Pellistri jubler etter sin andre Penarol-scoring, borte mot Colo Colo i september.

Han er hissig i presspillet, og med trommestikker-bein så ser man av og til at han får inn et bein som bryter ballbane eller vinner tilbake ball.

Han var for Penarol oftest å finne på høyrekanten, men virker ikke å være redd for å gjøre en jobb ute på venstrekanten eller i midten i en mer 10er-liknende rolle.

Han kan bruke venstrefoten, for eksempel til innlegg, men 90 prosent av touchene hans vil være med høyrefoten.

For lite mål og assist

Foreløpig er det imidlertid litt lite sluttprodukt. Han kommer til mange lovende posisjoner, men det blir for lite ut av det.

Han har bare to scoringer for Penarol, og ingen av dem etter egne raid eller etter å ha blitt spilt opp i god avslutningsposisjon. Det ene målet kom etter en retur da ballen datt ned foran ham i feltet. Det andre kom da et innlegg fra venstre gikk forbi alle i feltet og havnet hos ham på bakre stolpe.

FUN FACT: I Uruguay så uttales Pellistri med en slags stum s. Det var i alle fall måten navnet hans ble uttalt på uruguayansk TV.

Fire målgivende er heller ikke spesielt imponerende for en høyre kantspiller.

To scoringer betyr også at han har underprestert så langt på expected goals, som sier at han burde ha nettet 5,63 mål så langt.

Fire målgivende er imidlertid som forventet på expected assist, siden den står på 3,57 i Wyscout-systemet til nå.

Så velger jeg å banke det inn: Selv om han er tiltenkt en rolle i førstelagstroppen med en gang så er det viktig å huske på at han bare er 18 år.

Det betyr at når du får se ham for United så blir det fort en del dårlige innlegg, feiltouch og gale valg, men samtidig tror jeg etter å ha sett hans sju kamper i september at Pellistri allerede kan være i en posisjon hvor han vurderes som et alternativ fra benken.

HEI MAMMA: Nå er jeg her, i Manchester, for å ta fatt på drømmen min. Håper dere har det bra. Hilsen, Facundo.
HEI MAMMA: Nå er jeg her, i Manchester, for å ta fatt på drømmen min. Håper dere har det bra. Hilsen, Facundo.

Vi vet alle at Daniel James har slitt, og jeg vil karakterisere Pellistri som en spiller som også har fart som sin store styrke, men som i enormt mye større grad enn James har teknikk, vilje til å utfordre og kvaliteter til å få til noe fremover i banen enn James har hatt det det siste halve året.

Jeg er glad i James, men fotballtalentet til Facundo Pellistri er rett og slett mye større. Derfor blir jeg ikke overrasket om han plutselig skulle dukke opp blant de 18 til en eller annen kamp i nær fremtid.

Vi har imidlertid kjøpt et potensial, et stort potensial, og normalt ville jeg tenkt at veien til førstelaget går via styrkerommet, noen kamper på U23-laget og fast trening med førstelaget før han slippes til i en passende kamp først et godt stykke senere utpå høsten.

Jeg skjønner imidlertid at hvis han får vist frem farten og nærteknikken sin på førstelagstreningene så kan det hende at Ole Gunnar Solskjær vurderer ham ganske så raskt med det tette kampprogrammet vi er inne i, spesielt som et alternativ fra benk.

Flere dybeartikler:

LES OGSÅ: – Diego Forlan har vært veldig viktig

CAVANI: – Jeg elsker måten han spiller på

KNUST DA LYON-OVERGANGEN RØK: Så ringte United…

Powered by Labrador CMS