De røde VM-heltene

Vet du hvilke fem VM-mestere som har spilt for Manchester United? Les historiene her!

Publisert Sist oppdatert

I år er det 84 år siden tidenes første fotball-VM ble arrangert da vertslandet Uruguay ble historiens første verdensmesterne. Inkludert finalen har det blitt spilt 18 finaler.

Siden den gang har det blitt spilt ytterligere 17 finaler, noe som betyr at totalt rundt 500 spillere har blitt verdensmestere. Fem av dem har spilt for Manchester United.

Sir Bobby Charlton (1966) charlton_bobby_profil_stor

Englands toppscorer gjennom tidende (49 mål) startet sin landslagskarriere i 1958. I VM i Sverige fikk han imidlertid ikke spilletid, overraskende nok. Fire år senere fikk han VM-debuten i Chile i 1968, men det er naturligvis VM på hjemmebane i 1966 Charlton vil huske best.

I gruppespillet ble det målløst i åpningskampen mot Uruguay, før både Mexico og Frankrike ble slått 2-0 etter mål av Charlton (1) og Roger Hunt (3). I kvartfinalen ble Argentina slått 1-0 takket være Geoff Hurst. Semifinalen mot Portugal ble Charltons store kamp da United-spilleren scoret begge målene for England. Åtte minutter før full tid reduserte Eusebio på straffe, men til ingen nytte. England var i finalen på hjemmebane!

Selv om finalen var underholdende og dramatisk var det en stille kveld for Charlton på Wembley denne julikvelden. Han og en ung Franz Beckenbauer markerte hverandre nærmest ut av kampen, og Geoff Hurst ble VM-kongen med historiens hittil eneste finalehattrick i kampen som endte 4-2 etter ekstraomganger foran snaut 97,000 tilskuere på Wembley. Charlton ble etter turneringen tatt ut på VM-laget.

Nobby Stiles (1966) stiles_nobby_profil_stor

Det engelske landslaget ble på den tiden ofte kalt «The wingless wonders» på grunn av deres smale angrepsformasjon. En av Charltons midtbanepartnere var lagkamerat i United Nobby Stiles.

24 år gamle Stiles var den hardtarbeidende spilleren på midtbanen som løp og løp for å gjøre jobben enklere for forsvarsfireren og skape rom for blant andre Charlton. I 2-1 seieren over Portugal ble Charlton matchvinner, men vi skal ikke glemme Stiles som hadde fått jobben med å takle trusselen fra Eusebio, noe han gjorde på en glimrende måte.

Akkurat som Charlton spilte Stiles hver eneste kamp fra start og var sterkt delaktig i Englands hittil eneste VM-triumf. Charlton og Stiles er de to eneste spilleren som vant VM da de representerte United.

Fabien Barthez (1998)

FUSSBALL: WM FRANCE 98 Paris, 18.06.98

Den gale franskmannen ble hentet til United fra Monaco i 2000, to år etter VM-triumfen. Barthez ble svært populær etter VM-gullet på hjemmebane, kjent både for fantastiske feberredninger og en noe snodig atferd.

På syv kamper i VM 1998 slapp Barthez kun inn to mål og ble kåret til turneringens beste målvakt. Spesielt ble ritualet til Barthez og Laurent Blanc, to spillere som senere ble gjenforenet i nettopp United, hvor midtstopperen kysset den blanke issen til Barthez et kjent fenomen. Mest kjent fra turneringen er kanskje redningen til Barthez i finalen mot Brasil da han stoppet Ronaldo som var alene igjennom og skadet spissen i samme situasjon.

Kléberson (2002)

Rivaldo and Kleberson

31. januar 2002 debuterte en ny midtbanemann for Brasil mot Bolivia. Et halvt år senere var han VM-mester og ønsket av flere av de store klubbene i Europa. Til slutt «vant» United kampen om Brasils ukjente VM-helt.

Nå skal det nå likevel sies at de tre R’ene – Ronaldo, Rivaldo og Ronaldinho – var de største profilene hos Brasil, men Kléberson spilte også sin rolle. I de fire første kampene fikk han kun to innhopp, før han plutselig var i startoppstillingen i kvartfinalen mot England. Etter at Michael Owen hadde gitt engelskmennene ledelsen, var det Klébersons takling på det som skulle vise seg å bli brasilianerens nye lagkamerat, Paul Scholes, som startet angrepet som endte med Rivaldos utlikning. Til slutt vant Brasil 2-1 takket være Ronaldinho, før Tyrkia ble beseiret i semfinalen, også da med Kléberson fra start.

I finalen mot Tyskland  Yokohama spilte Kléberson hele kampen og la opp til ett av Ronaldos to mål som sørget for at Brasil tok sin historiske femte VM-tittel. I 2003 var overgangen til United et faktum, men kun to sesonger og 30 kamper senere var det tydelig at United hadde funnet noe så sjelden som gråstein på det brasilianske landslaget. I dag befinner 34 år gamle Kléberson seg i Indy Eleven på andre nivå i Nord-Amerika, og spilte sin siste landskamp i 2010.

Gerard Pique (2010) Netherlands v Spain: 2010 FIFA World Cup Final

Den bunnsolide stopperen har vunnet alt som vinnes kan både på landslag og klubblag etter at han returnerte til moderklubben Barcelona i 2008. Halvannet år etter landslagsdebuten var han og Carles Puyol det soleklare førstevalget på stopperplassen i VM i Sør-Afrika. Pique startet alle sju kampene ettersom Spania i tur og rekke beseiret Honduras, Chile, Portugal, Paraguay og Tyskland på vei til finalen etter å ha tapt åpningskampen mot Sveits. Med Pique og Puyol i midtforsvaret slapp Spania kun inn to mål i hele tureringen, og slapp ikke inn ett eneste mål i utslagsrundene.

I finalen i Johannesburg ble Nederland beseiret 1-0 etter en scoring i ekstraomgangene av Andres Iniesta. Hele seks spanjoler ble tatt ut på VM-laget, inkludert forsvarerne Puyol og Sergio Ramos, men ingen Pique.

PS! John Connelly, Laurent Blanc og Juan Mata har alle spilt for landslag som vant VM, men var ikke involvert i selve finalen. Connelly spilte åpningskampen for England i 1966, men ble vraket til resten av kampene. Blanc var på sin side suspendert da Frankrike vant i 1998, mens Mata ikke fikk spilletid i finalen i 2010 og kun spilte 20 minutter totalt i hele turneringen.

Powered by Labrador CMS