Pique kongen av Europa

Gerard Piques Spania knuste Italia i EM-finalen og blir den sjette europamesteren med fortid i Manchester United.

Publisert Sist oppdatert

Kampen var i realiteten aldri spennende – herlig angrepsfotball fra spanjolene sørget for tomålsledelse til pause etter scoringer av David Silva og Jordi Alba, og etter sidebytte ordnet Fernando Torres og Juan Mata 4-0-seier til Spania, som tar sitt tredje strake internasjonale mesterskap.

Det er fire år siden Pique forlot Manchester United. Da Sir Alex Ferguson stod mellom Jonny Evans og Pique, valgte han nordiren, Det betød imidlertid ikke at Piques karriere fikk en tidlig skuffende topp.

Midtstopperen reiste nemlig til Barcelona, hvor han ble en umiddelbar suksess som Carles Puyols partner sentralt i den bakre fireren. Det tok heller ikke lang tid før han spilte seg inn til en fast plass på det spanske landslaget – også det ved siden av Puyol.

EM 2008 kom imidlertid for tidlig. Da hadde han akkurat signert med den katalanske storklubben, men landslagdebuten var fortsatt en stund unna. Dermed fikk han ikke bli med på starten av Spanias suksessperiode, som de har muligheten til å forlenge søndag kveld.

Det betød at han inntil søndag kveld stod uten EM-gull. Da ble han den sjette spilleren som har spilt for Manchester United OG vunnet EM.

Mannen med pasningen ingen husker

Den første av dem alle var Arnold Mühren. Med stjerner som Ruud Gullit, Ronald Koeman og Marco van Basten på laget var han med på å sikre Nederland deres første og hittil eneste internasjonale mesterskap.

Hadde det ikke vært for Mühren ville også en av tidenes scoringer aldri blitt laget. Det er lett å glemme hvem som var tilrettelegger da Van Basten hamret ballen på volley i en bue over Sovjetunionens Rinat Dasajev, men det var Mühren som slo crossballen som sørget for en scoring som vil bli husket for alltid.

Overraskende dansk jubel

I 1992 var det to andre Røde som helt overraskende gikk hele veien i Sverige. Peter Schmeichel hadde allerede rukket å imponere United-fansen i et par sesonger før mesterskapet, men at han skulle redde Marco van Bastens straffe i straffesparkkonkurransen i semifinalen – og atpåtil holde nullen da Tyskland ble slått 2-0 i finalen – var det ingen som hadde trodd før mesterskapet.

I Danmark-troppen, som fikk plassen i siste liten på bekostning av krigsherjede Jugoslavia, fantes også John Sivebæk, som fikk én sesong for United på 1980-tallet.

Det er tolv år siden sist gang en tidligere United-spiller stolt kunne fortelle at han spilte for Europas beste land. Da var det imidlertid to spillere som gikk helt til topps.

Fabien Barthez hadde akkurat rukket å signere for Manchester United før mesterskapet i Nederland og Belgia i 2000. Mannen som gjorde det å kysse sisteskansens blanke panne før hver kamp til et rituale, Laurent Blanc, var også selvskreven på det franske laget. Den nåværende franske landslagstreneren meldte overgang til United ett år senere.

Arnold Mühren, Peter Schmeichel, John Sivebæk, Fabien Barthez, Laurent Blanc… søndag kveld kan Gerard Pique bli den sjette spilleren med fortid i United som også har gått til topps i et europamesterskap.

Powered by Labrador CMS