– Vi er svekket

Hvordan føler Merseysides blå seg foran lørdagens møte med Manchester United hjemme på Goodison?

Publisert Sist oppdatert

Leder for Evertons norske supporterklubb, Helge Grunnevåg, gir uttrykk for nøkternhet når han besvarer vår oppfordring om å vurdere eget lags muligheter til poeng mot den regjerende ligamester.

På den ene side frykter han at United vil komme til Goodison som et såret villdyr. På den andre, etter å ha fått summet seg litt, fremhever Grunnevåg det faktum at det begynner å bli en stund siden United sist dro fra «the Toffees’» ærverdige, 119 år gamle arena med alle poengene.

Fire år siden siste United-seier

Og det har han helt rett i. Det har nemlig ikke skjedd siden september 2007. Det var den gang Nemanja Vidic dukket opp i Everton-feltet syv små minutter før full tid og stanget inn kampens eneste scoring. Sesongen etter ankom United Goodison som regjerende Premier- og Champions League-mestere, men David Moyes’ gutter viste ikke det ringeste tegn til ærefrykt. Riktignok ble de liggende under etter en Darren Flecher-scoring i 1. omgang, mens så kom Marouane Fellaini til unnsetning og sikret det ene poenget med sin utlikning i 2. omgang. Og så, for to sesonger siden, i 2009/10, ble samtlige poeng værende igjen på Merseyside etter hjemmeseier 3-1.

Det kunne, og det burde…

I fjor lå så alt til rette for det motsatte resultatet, ettersom United ledet med tilsvarende sifre idet kampen gikk inn på overtid. Hva som egentlig skjedde da er en gåte de lærde fortsatt strides om. Everton benyttet nemlig tilleggstiden på imponerende vis, ikke bare til å pynte på resultatet, men til å rane med seg det ene poenget! Uansett hva som skjedde eller ikke skjedde, var det en sjokkopplevelse for alle med United-sympatier. Disse skrekkminuttene må derfor tjene som påminnelse om hva Everton er i stand til når motstanderen tar kvelden før kamplederen.

Demper forventningene

– Joda, det er ikke tvil om at vi har hatt et forholdsvis bra tak på United i de senere årene, sier Helge Grunnevåg ettertenksomt. Likevel skinner det igjennom at han ikke er helt trygg foran lørdagens oppgjør.

– Nei, jeg må nok innrømme at forventningene ikke er all verden. Å stå overfor Manchester United i runden etter det stygge tapet mot City, er ingen drømmesituasjon for oss. Jeg er spent på om vi er klare for en slik oppgave.

Svekket mannskap

– Det er heller ingen tvil om at vi er svekket siden i fjor, fortsetter han, noe urolig for situasjonen i klubben sin.

– For eksempel sliter vi fortsatt med å fylle tomrommet etter Mikal Arteta. Per dags dato har vi ingen som kan gå inn og gjøre den jobben like bra som han gjorde den. Og det går først og fremst ut over det offensive spillet. Vi er blitt helt ufarlige i kontringsspillet vårt.

– Nå var det likevel oppmuntrende å se laget i onsdagens ligacupmøte med Chelsea. Selv om det ble et knepent tap (1-2) mot et B-preget mannskap så spilte vi en bra kamp. Og det er viktig for oss å få flyten tilbake. Alt i alt må jeg si meg ganske fornøyd med prestasjonen, for måten laget opptrådte på kan tyde på at vi er inne på riktig spor.

Når det først skjedde så pass mye positivt underveis i kampen mot londonerne, kom det nok ekstra ubeleilig at Everton pådro seg en utvisning.

– Ja, selvfølgelig. At Royston Drenthe, på lån fra Real Madrid, ble utvist og må stå over mot United, var selvsagt en stygg strek i regningen. Han er i kjempeform, og uten ham på plass er det klart at oppgaven blir ti ganger vanskeligere enn den ville vært i utgangspunktet, mener Grunnevåg.

– Spillerne løfter seg

At Everton-supporteren, til tross for eget lags åpenbare mangler, likevel er behersket optimist foran lørdagen, tilskriver han først og fremst det faktum at spillerne girer seg ekstra opp til kamper som dette.

– I likhet med Merseyside-derbyet mot Liverpool, føler jeg at de løfter seg, ja. Det er liksom noe helt eget ved å møte Manchester United. Det er jo som et mini-derby, og stemningen – også blant spillerne – blir deretter. Også dukker vel Wayne Rooney opp, legger han til, megetsigende.

– Helt til slutt, Grunnevåg – har du et tips til oss foran kampen?

– Mener du da et tips med hodet eller et tips med hjertet, undrer han spøkefullt.

– Det kan du få lov til å avgjøre selv, repliserer vi.

– Ok, da satser jeg på 2-0-seier til Everton, lyder svaret.

Ok, Grunnevåg, vi forstår. Du lot altså hjertet få det siste ordet…

————————————————————————————————

25-årsjubilant

En ting vi beklageligvis glemte i farten, var å gratulere Helge Grunnevåg & co. med supporterklubbens 25 år i år. Vi benytter derfor anledningen her og nå.

Her kan du sjekke ut supporterklubbens hjemmeside, Evertonfc.no.

Powered by Labrador CMS