The Babes’ siste bragd

PÅ DENNE DAG 5. februar 1958: Røde Stjerne 3-3 Manchester United. The Busby Babes’ siste kamp før den tragiske flyulykken i München.

Publisert Sist oppdatert

OBS: Denne saken ble første gang publisert i 2014

5. februar 1958: Denne dagen sendte manager Matt Busby sine regjerende engelske ligamestere ut på JNA Stadion i Beograd. Der skulle de ta kampen opp med Balkans største og beste klubblag, Røde Stjerne. Gevinsten som lokket i det fjerne var en semifinaleplass i Europacupen for serievinnere.

Tre uker tidligere hadde Bobby Charlton og Eddie Colman sørget for et knapt 2-1-forsprang foran returmøtet i den jugoslaviske hovedstaden. Utgangspunktet var med andre ord greit nok, og like lett å forstå som Matt Busbys treffende formaning idet spillerne forlot garderoben:

– Unngå nederlag!

Men selv om United hadde skaffet seg et lite overtak foran returmøtet, var det slett ikke alle, ikke en gang blant Mancunians, som helt hadde troen på sitt unge mannskap. Blant pessimistene rådde oppfatningen om at den skjøre ledelsen snart ville bli spist opp, og at Røde Stjerne, snarere enn Manchester United, ville trekke det lengste strået i kampen om semifinalebillettene.

Bobby Charlton
Tomålsscorer Bobby Charlton

Det øret ville imidlertid ikke «the Busby Babes» høre på. Til tross for en gjennomsnittsalder på bare 23,2 år, og relativt liten erfaring fra internasjonal fotball, skred de til verket uten å vise den minste nåde overfor sine mer garvede verter.

Ja, United gikk direkte i strupen på hjemmelaget og sjokkerte de 55.000 på tribunene ved å ta ledelsen ved Dennis Viollet allerede før kampen var to minutter gammel. 
Oppildnet av sjokkåpningen fulgte deretter Bobby Charlton opp med to scoringer på like mange minutter rundt halvtimesmerket, og Røde Stjerne-spillerne fikk nå mer enn nok med å hive etter pusten. 

Da lagene gikk til pause sto det 5-1 sammenlagt i favør av gjestene. Kvartfinaleoppgjøret syntes allerede avgjort.

2. omgang i motvind

Men hjemmelaget brukte tydeligvis pausen godt, for bare ti minutter ut i andre omgang viste resultattavlen 2-3! Med ett var Uniteds sammenlagtledelse skrumpet inn til to mål, og kampuret viste at det fortsatt gjensto mer enn en halvtime å spille.

Det tapre United-laget var under hardt press. Likevel, spillerne sto imot — lenge.

Men så, idet det gjensto tre minutter, brast demningen igjen.
Allikevel; det var for sent for Røde Stjerne. Crvena Zvezda Beograd, den jugoslaviske folkearméens egen klubb, hadde riktignok reddet uavgjort foran egne tilhengere, men innså også at de ikke hadde strukket helt til. Med 4-5 sammenlagt var de ute av turneringen.
Manchester United-spillere derimot, kunne juble over billetter til semifinalen.

Jubelen skulle imidlertid snart forstumme…

Røde Stjerne 3-3 Manchester United

United videre med 5-4 sammenlagt

02. min.: 0-1 Viollet
30. min.: 0-2 Charlton
32. min.: 0-3 Charlton
47. min.: 1-3 Kostic
55. min.: 2-3 Tasic
87. min.: 3-3 Kostic

De elleve som spilte:
Harry Gregg; Bill Foulkes, Mark Jones, Roger Byrne; Eddie Colman, Duncan Edwards, Albert Scanlon, Kenny Morgans, Tommy Taylor, Dennis Viollet, Bobby Charlton.

Katastrofen inntreffer …

Dagen etter, på vei hjem til Manchester, mellomlandet flyet med Uniteds spillere og ledere på flyplassen i München. Mange av disse rakk derimot aldri hjem …

Etter to mislykkede forsøk på «take-off» gikk det fryktelig galt på det tredje. Elizabethan-maskinen klarte aldri å lette på slapseføret, og braste til slutt gjennom flyplassens yttergjerde og inn i en tilliggende bygning. Der tok det fyr.

Til sammen 23 mennesker omkom i ulykken, eller som følge av den, derav åtte spillere og tre klubbledere.

Powered by Labrador CMS