sevilla

– De har noen virkemidler i verktøykassa som kan frustrere United

Publisert Sist oppdatert

Sevilla kommer på besøk til Old Trafford torsdag kveld, et spansk lag som har underprestert kraftig i hjemlig liga denne sesongen.

32 poeng på 28 kamper i La Liga er fasit så langt, som holder til en foreløpig 13. plass og kun fem poeng ned til nedrykksplass.

For drøye tre uker siden fikk hovedtrener Jorge Sampaoli sparken som følge av den svake sesongen.

Inn kom José Luis Mendilibar, noe som så langt har resultert i en 2-0-seier over Cádiz og 2-2 mot Celta Vigo nå i helga etter at Sevilla slapp inn to mål i sluttminuttene.

Cadiz CF v Sevilla FC - LaLiga Santander
TOK OVER SEVILLA I MARS: José Luis Mendilibar.

– Et trykk på panikknappen

Å skifte fra Sampaoli til Mendilibar var uansett en ganske så drastisk beslutning, forteller La Liga-ekspert Petter Veland til united.no.

Han forklarer forskjellen på Sevilla nå sammenlignet med bare for noen uker tilbake siden.

– De har vært litt mer pragmatiske. Det er en enorm forskjell på Sampaoli og Mendilibar som fotballtrenere. Det er ikke like ekstremt som Burnley-varianten som gikk fra Sean Dyche til Vincent Kompany, som gikk fra 4-4-2-blokkforsvar til 4-3-3-inspirert og ballbesittelse. Sampaoli er en Bielsa-inspirert trener som liker å gi spillerne offensivt ansvar og mer underholdende.

– Hvis noen hadde sagt til meg for et halvt år siden at Sevilla skulle spille bortekamp på Old Trafford og Mendilibar skulle være trener, så ville jeg sendt de til nærmeste fastlege og bedt de ta ut noen absolutt sterke midler. Han er en ganske respektert type og en erfaren trener med vel godt over 400 kamper i La Liga, men han er ikke en merittert trener i form av at han har vunnet mye.

Å gå fra Sampaoli til Mendlibar var som å trykke på panikknappen, forteller Veland.

– Mendlibar er en mann som kjenner sin fotball. Han har vært i Valladollid, fem år i Eibar, og forrige gang han var trener rykket han ned med Alaves. Det er ikke en trener som egentlig skal ta over Sevilla.

– Det forteller litt om situasjonen og ståa i Sevilla, at nå har de trukket på panikknappen. At nå skal de få inn en som kan organisere et forsvar og sørge for at det ikke blir like mye kaos i kampene. Nå skal de ta nok poeng til at nedrykk ikke blir en realitet og så er Europa en ren og skjær bonus for øyeblikket.

EKSPERT PÅ SPANSK FOTBALL: Petter Veland.
EKSPERT PÅ SPANSK FOTBALL: Petter Veland.

– Må være tålmodige

Så hva blir nøkkelen for at United skal klare å bryte ned dette Sevilla-laget og ta seg videre til semifinalen i Europa League?

– Det blir å være tålmodig nok til å ikke la seg frustrere.

– Sevilla har noen hjelpemidler i verktøykassa som gjør at de kan klare å trykke på noen knapper som gjør at Manchester United kanskje kan bli litt utålmodige, frustrerte osv. 

Veland påpeker at han mener United er store favoritter, selv om lagets viktigste offensive trussel mister i alle fall det første oppgjøret.

– Jeg står på den vurderingen som jeg hadde i podkasten deres for noen uker tilbake (at United bør gå videre 8 av 10 ganger), men på det tidspunktet var Marcus Rashford skadefri.

– Det at han er ute nå … altså han har vært såpass god, såpass viktig, såpass avgjørende, scorer så mange mål som har enten sørget for flere poeng eller avansement i en eller annen turnering, at man kommer ikke foruten å snakke om det fraværet inn mot den første kampen og sannsynligvis den andre.

Rashford står med seks scoringer så langt i Europa League denne sesongen, og er med det toppscorer i turneringen.

– Jeg vil tro at Sevilla bruker det som en form for boost, at de slipper å forholde seg til den største trusselen.

rashy3223
UTE MED SKADE: Toppscorer Marcus Rashford.

– Men United har uansett et veldig klart favorittstempel i mine øyne. Det er det 3./4. beste laget i England, mot laget som har tatt 13. mest poeng i Spania. 

Selv om United har vist seg fra en langt bedre side denne sesongen, drar Veland frem klubbens svake historikk mot spanske lag.

– Sevilla har klart å slå United både én og to ganger tidligere, og de fem eller seks siste gangene United har gått ut av Europa, så er det et spansk lag som har stått og pekt nese mot dem.

– Men det blir ufattelig tøft for dem. Skal Sevilla ha en mulighet for avansement, så må de bare unngå å reise tilbake igjen som slakt i kveld.

Powered by Labrador CMS