utdlagmedkryss

Hva skjedde med finaleheltene fra 2017?

Publisert Sist oppdatert

24. mai 2017 står igjen som datoen sist Manchester United kunne løfte et trofe over hodet.

Manchester United møtte Ajax til kamp på Friends Arena i Stockholm, kun to dager etter terrorangrepet under Ariana Grandes konsert i Manchester Arena, hvor 22 mennesker mistet livet og 119 ble skadet.

Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
PREGET: Det ble avholdt et minutts applaus for ofrene i Manchester-terroren.

Etter en fin sommerkveld på Sveriges nasjonalarena var det Manchester United som kunne slippe jubelen løs etter 2-0 og scoringer fra Paul Pogba og Henrikh Mkhitaryan.

Mye har skjedd siden den gang. Både hva gjelder det organisatoriske i klubben, men også på spillerfronten. Fra startelleveren som startet kampen i Stockholm er det kun én mann som fortsatt er under kontrakt med klubben: Marcus Rashford.

Ser vi på benken fra jubelkvelden i Stockholm er det ytterligere tre spillere som fortsatt ikler seg United-drakta, i David de Gea, Phil Jones og Anthony Martial. 

Resten av troppen er solgt, har forlatt klubben som bosman eller lagt skoene på hylla.

Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
ÈN AV ELLEVE: Marcus Rashford er den eneste fra startelleveren på finalelaget mot Ajax i 2017 som fortsatt ikler seg United-drakta.

Hva gjør så heltene fra kampen for fem år siden i dag?

Fra startelleveren:

Sergio Romero (Venezia): Forlot klubben etter å ha blitt frigitt etter sesongen 2020/2021. Fikk sporadiske sjanser i tiden etter finalen i 2017, men forble et evig andrevalg bak David de Gea.

Fire måneder etter at kontrakten gikk ut signerte han for Venezia i Serie A, hvor han denne sesongen fikk 16 kamper mellom stengene for laget som endte sist og rykket ned til Serie B. Store deler av vårsesongen ble spolert av en kneskade.

Antonio Valencia (lagt opp): Etter ti år i klubben var det i 2019 slutt for den ecuadorianske backen. Kontrakten gikk ut og han reiste hjem til Ecuador hvor han signerte for hovedstadsklubben LDU Quito. Der ble det med 20 ligakamper og 0 mål.

Turen gikk så videre til Mexico og Querétaro, hvor han på snaue fire måneder rasket med seg 14 kamper som kaptein for et lag som slet tungt.

I mai 2021 la han skoene på hylla i en alder av 35 år.

Chris Smalling (Roma): Forsvant gradvis ut av laget etter finaleseieren. I 2019 ble han sendt på lån til Roma, hvor han fort ble en fanfavoritt.

Han overbeviste nok til at Roma valgte å hente han permanent og han er nå en viktig del av José Mourinhos midtforsvar i «den evige stad».

Daley Blind (Ajax): Forlot Manchester United sommeren 2018 og dro «hjem» til Ajax. Har siden den gang vært en viktig brikke i forsvaret under Erik Ten Hag.

I 2020 fikk vi et eksempel på hvor skjørt livet kan være da Blind kollapset i en kamp mot Valencia. Heldigvis har ikke det stanset nederlenderen fra å prestere på toppnivå.

blind23323
I KJENTE OMGIVELSER: Daley Blind dro hjem til Ajax etter å ha havnet ute i kulden i United.

Matteo Darmian (Inter): Solgt til Parma like før overgangsvinduet stengte i september 2019. Der ble det med én sesong og 33 kamper i ligaen.

Sommeren etter var han ønsket av Inter og Antonio Conte og har siden 2020 figurert som en svært anvendelig og nyttig spiller.

Ander Herrera (Paris Saint Germain): Forlot United som Bosman-spiller etter 2018/2019-sesongen. Representerte klubben på ypperste måte og ble kåret til man of the match i den nevnte finalen i 2017.

På sine nå tre sesonger i den franske hovedstaden har det blitt varierende mengde spilletid, med mye trøbbel i sin første sesong. I 2020/2021 fikk han 31 ligakamper før han har blitt flyttet stadig lengre ut i kulda i sesongen som nylig er avsluttet.

Marouane Fellaini (Shendong Taishan): Midtbanekrigeren med den kraftige manken var David Moyes første signering, og han spilte en viktig rolle også under José Mourinho.

Det ble fort vanskeligere da Ole Gunnar Solskjær tok over roret og Fellaini dro til Kina og Shendong Luneng som senere har byttet navn til Shendong Taishan.

I Kina har han gjort sine saker bra og i sesongen som ble avsluttet i 2021 scoret han 10 mål på 20 kamper, hovedsakelig som spiss.

Gyeongnam v Shandong Luneng - AFC Champions League Group E
STOR I KINA: Marouane Fellaini har hatt et godt opphold i Kina.

Paul Pogba (klubbløs): Forlater nå klubben som bosman-spiller. Hans andre periode i klubben ble ikke helt som forventet, noe du kan lese mer om her.

Juan Mata (klubbløs): Forlater nå klubben som bosman-spiller. Den sympatiske spanjolen som har ønsket å gjøre verden til et bedre sted får ikke fornyet sin kontrakt, men har bidratt til mange store øyeblikk under sin åtte år lange tid på Old Trafford.

Henrikh Mkhitaryan (Roma): Forsvant til Arsenal som en del av avtalen rundt Alexis Sanchez, etter å ha havnet fullstendig i fryseboksen under José Mourinho.

Oppholdet i Arsenal ble heller ingen suksess, og han ble sendt på lån til Roma halvannet år etter han ankom London. Etter å ha gjort sine saker godt i den italienske hovedstaden ble overgangen gjort permanent.

Han er nå gjenforent med José Mourinho og har vært en viktig bidragsyter i Romas suksessfulle sesong.

Benken:

Timothy Fosu-Mensah (Bayer Leverkusen): Solgt til Bayer Leverkusen etter to mislykkede låneopphold i henholdsvis Crystal Palace og Fulham.

Den nederlandske kraftpakken har siden overgangen i januar 2021 slitt enormt med skadeproblemer, noe som også var et problem under tiden på Old Trafford. Siden overgangen har han kun spilt 18 kamper.

FC Augsburg v Bayer 04 Leverkusen - Bundesliga
SKADETRØBBEL: Timothy Fosu-Mensah har fått slitt stort med skader etter overgangen til Bayer Leverkusen.

Jesse Lingard (klubbløs): Forlater nå klubben som bosman-spiller etter å ha vært i United-systemet i 20 år, og han vil for alltid være rød tvers gjennom.

Michael Carrick (lagt opp): La skoene på hylla etter 2017/2018-sesongen. Var en viktig del av Ole Gunnar Solskjærs trenerteam fra 2018 og frem til nordmannens sparking.

Engelskmannen hadde midlertidig ansvar før Ralf Rangnick kom inn som manager ut sesongen, men forlot klubben i desember 2021 etter 15 år i klubben.

Wayne Rooney (lagt opp): Forlot klubben sommeren 2017. Finalen i Stockholm ble hans siste før han dro hjem til Everton. Etter en sesong i hjembyen ventet et toårig opphold i USA og DC United, før han kom hjem igjen og avsluttet spillerkarrieren i Derby.

I januar 2021 la han skoene på hylla og tok over som manager i Derby. Klubben har slitt med store økonomiske problemer, og ble straffet med hele 21 minuspoeng. Det gjorde sesongen vanskelig og det endte med nedrykk til League One i Rooneys første fulle sesong som manager.

Powered by Labrador CMS