– Et mirakel om United ryker

Europa League: Tidligere United-spiller John Sivebæk om utsiktene foran dobbeltoppgjøret med Midtjylland.

Publisert Sist oppdatert

John Sivebæk fikk 34 kamper for Manchester United, mens sønnen Christian spilte over 60 kamper for Midtjylland. Sivebæk senior er imidlertid ikke i tvil om hvem han både tror og håper går seirende ut av Europa League-duellen.

OBS: Denne saken sto på trykk i siste utgave av United-Supporteren

– Det vil rett og slett være et mirakel om Midtjylland slår ut United av Europa League, sier den tidligere United-spilleren John Sivebæk til United-Supporteren.

Sivebæk mener kvalitetsforskjellen på de to lagene er så stor at han ikke sparer på superlativene dersom de regjerende danske seriemesterne skulle ta enda en engelsk skalp i Europa League.

Nivåforskjell

DSC_0167a_Fotor
TROR PÅ UNITED: John Sivebæk både tror og håper Manchester United vil slå Midtjylland i Europa League. – Det skal være så stor forskjell på lagene at noe annet enn United-avansement vil være en sensasjon, sier han til US. Foto: Bjarte Valen

Da snakker vi om en meget stor sensasjon. Hadde de to lagene møttes i desember, med alle skadene United hadde da, så hadde det kanskje stilt seg litt annerledes. Jeg ville likevel holdt United som klare favoritter.  Når lagene møtes i februar har United trolig fått mange spillere tilbake etter skade og jeg vil tro laget har spilt seg i form. Midtjylland vil da ha en lang vinterpause bak seg. Jeg kan egentlig ikke se noe annet utfall enn at United skulle klare å ta seg videre, sier Sivebæk.

Det kan likevel være greit å huske på at Midtjylland er regjerende danske seriemestre og snublet i det siste hinderet før Play Off-kampene mot kypriotiske Apoel.

I Europa League slo Midtjylland overraskende ut Southampton og i gruppespillet ble Brugge, som United for øvrig slo i Champions League-kvalifiseringen, beseiret på Jan Breydel stadion i Belgia. Det ga avansement fra gruppen sammen med suverene Napoli.
Selv om de danske seriemesterne har imponert i Europa, er Sivebæk overbevist om at det blir exit Europa når United står på motsatt banehalvdel.
– Midtjylland møtte Southampton helt i begynnelsen av den engelske sesongen og Southampton er ikke på Uniteds nivå. Dersom United ikke går i fellen ved å undervurdere Midtjylland skal de klare dette, sier han bestemt.

“Det er artig med et dansk lag som gjør det bra i Europa, men hjertet mitt er fortsatt i United.”

John Sivebæk

Houston Dynamo v Seattle Sounders
FORTID I MIDTJYLLAND: John Sivebæks sønn, Christian har spilt flere sesonger i Midtjylland. Her er han avbildet fra tiden i MLS-klubben Seattle Sounders.

Gjennom sin jobb som fotballagent og sin base i hjembyen Vejle har Sivebæk fulgt dansk fotball tett i en årrekke.  Han har latt seg imponere over Uniteds Europa League motstander og beskriver Midtjylland som et bra kollektiv som spiller i en 4-5-1-formasjon.
– De imponerte stort da de vant ligaen sist sesong, men det har gått litt mer i bølgedaler i år. Deltagelsen i europacupene må nok ta sin del av skylden for det. Dessuten byttet de trener før denne sesongen påpeker han.

I dag jobber Sivebæk som fotballagent i hjembyen Vejle. Hans mest kjente klient var den tidligere Everton- og Real Madrid-spilleren Thomas Gravesen, mens sønnen Christian i flere år spilte for nettopp Midtjylland.

Den tidligere United-forsvareren er imidlertid ikke i tvil om hvem han håper avanserer fra 16-delsfinalen mellom de to klubbene.
– Jeg beundrer det Midtjylland har fått til og det er artig med et dansk lag som gjør det bra i Europa, men hjertet mitt er fremdeles i United. Jeg er fremdeles en stor fan og håper de vinner, smiler han.

Historisk mål

UEFA Euro '92 FINAL - Denmark v Germany
VANT EM: John Sivebæk var med på det danske laget som vant EM i 1992. Her er Sivebæk i en duell med Tysklands Andreas Brehme.

Sivebæk huskes kanskje ikke like godt som sine landsmenn Jesper Olsen og Peter Schmeichel for sin karriere i United, men forsvarsspilleren fikk halvannen sesong i Manchester United og hele 87 A-landskamper for Danmark. På 34 kamper for United scoret han ett mål, men det var til gjengjeld veldig godt timet. Sivebæk, som var med å vinne EM i 1992 med de «Danske Drenge» i Sverige, huskes trolig best i United-kretser for at han var spilleren som scoret det første målet for Manchester United under Alex Ferguson. Det skjedde så langt tilbake som 22. november 1986 mot QPR hjemme på Old Trafford.

Men selv om det er over 29 år siden Sivebæk ladet kanonen og elegant skrudde frisparket i mål, banker hjertet fremdeles for United.
– Jeg håper jeg snart får reist til Manchester og sett kampen på Old Trafford. Det er litt for lenge siden jeg var der nå, smiler han.

————————————————————

Martin Pusic 2_Fotor
Midtjyllands spiss Martin Pušić har blant annet en fortid i England og Norge.

– For Pušić er alt mulig

Omdiskuterte Martin Pušić kan meget vel gjøre livet surt for United, tror Anders Pamer i Bergens Tidende.

Midtjylland benytter som regel bare en spiss og veksler mellom Morten «Duncan» Rasmussen og Martin Pušić. Sistnevnte huskes fremdeles for Norges-oppholdet i Fredrikstad, Vålerenga og Brann. Anders Pamer, sportsjournalist i Bergens Tidende, minnes godt den karismatiske spissen sin tid i Brann.
– Pušić var som en fuglehund, ekstremt løpsvillig og jobbet knallhardt. Han var sterk defensivt, og en brukbar avslutter både med beina og hodet. Martin Pušić er slett ingen dårlig spiller, lyder dommen fra Pamer.

Trosset Brann-ledelsen

Østerrikeren med kroatiske foreldre var imidlertid en omdiskutert spiller i Bergen.

Han var dypt religiøs etter å ha blitt omvendt da han spilte i England. Det skjedde på et hotellrom i Hull av alle plasser da han ble kjent med keeperen Adriano Basso før Norges-oppholdet.
– Etter sesongavslutningen med Brann i 2013 ba han om å få fri for å reise til et vekkelsesmøte med den nikerianske presten Chris Oyakhilome. Han fikk avslag, men reiste likevel. Dette irriterte både ledelsen og lagkameratene i Brann, forklarer Pamer.

Ville til VM

Men Pušić var ikke til å rokke. Han hadde funnet Jesus, såvel som en solid porsjon selvtillit og veien til nettmaskene.

– Pušić var, og er fremdeles, en bra spiller, men mente nok selv at han var bedre enn det han faktisk var. Foreldrene er født i Kroatia og han ønsket å spille for det kroatiske landslaget. Han mente selv han var god nok for den kroatiske troppen til VM i 2014, men da måtte han i så fall danke ut folk som Ivica Olic, Eduardo og Mario Mandzukic. Det er flott å ha tro på egne ferdigheter, men litt bakkekontakt skader vel heller ikke, konkluderer BT-journalist Pamer.

–  Men kan Martin Pušić gjøre livet surt for United?

– Hverken medspillere eller fansen ble helt kloke på ham i Bergen og det tror jeg har vært tilfellet flere steder. Det er likevel noe med innstillingen hans som fascinerer. For ham er alt er mulig, forklarer Pamer.

Valerenga v Manchester United - Pre-season Friendly
Martin Pušić, her i duell med Shinji Kagawa under Vålerenga – United på Ullevaal sommeren 2012.

United mot skandinaviske lag i E-cup:

Seks seirer av ti

United har møtt fem skandinaviske lag i E-cup, men bare mot Brøndby er det blitt seier både hjemme og borte. 

Inter-Cities Fairs Cup/Uefa-cup/Europa League:

  1. runde 23/9, 1964
    Djurgården –Manchester United 1-1
    Råsunda.Tilskuere: 6.537
    Mål for United:
    David Herd

    1. runde 27/10, 1964
    Manchester United – Djurgården 6-1
    Old Trafford. Tilskuere: 38.437
    Mål for United:
    Denis Law (3), Bobby Charlton (2) og George Best

Champions League:

Gruppespill: 14/9 1994
Manchester United – IFK Göteborg 4-2
Old Trafford. Tilskuere: 33.625
Mål for United:
Ryan Giggs (2), Andrei Kanchelskis og Lee Sharpe

Gruppespill: 23/11 1994
IFK Göteborg – Manchester United 3-1
Nya Ullevi. Tilskuere: 36.350
Mål for United:
Mark Hughes

Gruppespill: 21/10 1998
Brøndby – Manchester United 2-6
Parken. Tilskuere: 40.530
Mål for United:
Ryan Giggs (2), Dwight Yorke, Andy Cole, Roy Keane og Ole Gunnar Solskjær

Gruppespill: 4/11 1998
Manchester United – Brøndby 5-0
Old Trafford. Tilskuere 53.250
Mål for United:
David Beckham, Phil Neville, Dwight Yorke, Andy Cole og Paul Scholes

Gruppespill: 17/10 2006
Manchester United – FC Köbenhavn 3-0
Old Trafford. Tilskuere: 72.020
Mål for United: John O´Shea, Kieran Richardson og Paul Scholes

Gruppespill: 1/11 2006
FC Köbenhavn – Manchester United 1-0
Parken. Tilskuere 40.000

Gruppespill: 30/9 2008
Aalborg – Manchester United 0-3
Aalborg Stadion. Tilskuere: 10.346
Mål for United:
Dimitar Berbatov (2) og Wayne Rooney

Gruppespill: 10/12 2008
Manchester United – Aalborg 2-2
Old Trafford. Tilskuere: 74.382
Mål for United:
Wayne Rooney og Carlos Tevez

Powered by Labrador CMS