trioeide

«Dette er tre konkrete grep som jeg ville gjort mot Liverpool»

Publisert Sist oppdatert

United sliter, og Erik ten Hag har fått en knalltøff start på sin karriere som United-manager.

Vi tok en prat med UEFA PRO-trener Øyvind Eide, i et forsøk på å sette oss litt inn i hvordan en annen fagmann vurderer situasjonen.

En ganske fin sommer, men så to serietap, 1-6 i målforskjell og sisteplass. Hvorfor skal United-supporterne tro på Erik ten Hag? Tror du på ham?

– Nå er det jo ganske mange trenere som har fått prøve seg med United de siste årene, og jeg mener at Ten Hag ikke står tilbake for noen av dem.

– Jeg tenker da på de ingrediensene han gjerne bruker, kompetansen hans. Jeg tror at han er en mann med veldig spennende ideer, og han har også vist at han kan lykkes.

Ten Hag brentford

– Samtidig er det helt andre utfordringer i United, og det store spørsmålet er kanskje mer: Hvem kan løse dem? Selv så synes jeg at en del av disse utfordringene virker lite konkrete. Det sier seg jo selv at hvis klubben virkelig visste hva utfordringene er så ville de laget en bestilling for å løse dem.

– Totalt sett så vil jeg si at Erik ten Hag fremstår som en kjempeflink trener, men så er spørsmålet utfordringene knyttet til denne spesifikke jobben i United.

Hvor lang tid bør man egentlig gi en ny trener før man dømmer?

– Da får jeg trekke litt på det andre mennesker har sagt eller skrevet. Nils Arne Eggen (red.anm: Rosenborgs tidligere suksesstrener) skrev i «Godfoten» at det tok et halvt år før de begynte å spille Rosenborg-fotball. Arsene Wenger sa en gang at det tok opp til et halvt år før spillet sitter ordentlig.

– Det betyr at når det nærmer seg jul så vil vi se en klar trend om hvor dette bærer.

– Så er det fortsatt lenge til jul, og det kan forsvinne mange poeng på veien dit. I United godtas det heller ikke at man ligger på 14. plass før man eventuelt hever seg. United må altså være «der oppe», selv med de utfordringene de har.

Du skrev i den taktiske analysen etter Brentford at «hvor begynner man». Hva ville du selv fokusert på i den uka mellom Brentford- og Liverpool-kampen?

– Huff….

– Jeg vet nesten ikke. Derfor stilte jeg også det spørsmålet i den analysen.

– Jeg kan kjenne meg så j**la godt igjen fra egne trenerjobber. Det føles av og til så hjelpesløst, så hvor skal man begynne? Det er ufattelig vanskelig.

– Helt generelt så ville jeg nok begynt med de spillerne som er interessert i å bidra. Jeg ville sett på treninger. Hvem er det som gir jernet? Hvem vil leve under de kravene som Ten Hag stiller?

– Deretter ville det handlet om det åpenbare  – å fokusere på balanse og også forsvarsspill, det som har vært marerittet til nå.

Vil du si at det er en fordel eller ulempe å møte Liverpool nå? 

– Både og.

– Liverpool er jo også et skadet dyr, og hvem hadde egentlig trodd at vi var i denne situasjonen med både United og Liverpool? Ingen av lagene har heller nå råd til å tape, så det blir en veldig interessant konfrontasjon med høy temperatur.

– Det spesielle er jo at ingen av dem egentlig heller har råd til å spille uavgjort. De må vinne.

Det virker som om Ten Hag har kjørt hardt på for å lykkes med sin stil, men uten å lykkes og nå venter Liverpool. Kunne det vært aktuelt å se på en helt annen tilnærming mot Liverpool?

– Han må fortsette med det samme.

– Så skal det sies at vi nok ikke har sett hele filosofien hans, heller. Det kan jo være at han pleier å justere etter motstander, selv om det skjer med et utgangspunkt i en klar filosofi.

– Han kan imidlertid ikke finne på å vike bort fra den, men det kommer han heller ikke til å gjøre.

tenhag232

– Hvis han skulle forsøke noe annet etter bare to kamper så viser han også bare usikkerhet. Det Ten Hag må gjøre er å tro på det opplegget han har lagt, og deretter overføre det til spillerne.

Vi har snakket mye om det sportslige, men hva med det mentale? Hvordan jobber man med det?

– Det er vanskelig. Husk at det er cirka 25 spillere i førstelagstroppen, og at alle disse kan reagere ulikt. Noen kan bli fightere, noen kan bli redde og andre kan gå inn i sitt eget skall, så det å håndtere de ulike personlighetene i en sånn situasjon er ekstremt krevende.

– Det er det ene, men det andre er også man selvsagt også får tvil selv. Det som skjedde er at United ble feid av banen av et lag som de normalt skal ha god kontroll på. Ja, da blir man usikker på det man selv holder på med. Det vil alle føle på.

– Så får vi svar på etter hvert hvordan Ten Hag klarer å kjøre på videre med egne tanker, uten å rokke ved dem.

Det så jo ganske bra ut i sommer. Er du overrasket over at det er blitt som det er blitt?

– Jeg trodde United var lenger framme. Jeg trodde de hadde greid å nullstille, med en ny still, en ny manager og et nytt støtteapparat som blåste friskt blod gjennom systemet, alt sammen satt inn i en tydelig struktur.

– Sånn sett er jeg både skuffet og overrasket, ja, over at de ikke er lenger framme, men dette kan også tyde på at utfordringen, som jeg nevnte i starten, er mye større enn vi egentlig trodde og forstod.

Helt konkret – hvis Øyvind Eide var United-manager – hva slags grep ville du gjort til Liverpool-kampen?

– Jeg tror at United kunne tjent på å flytte Lisandro Martinez opp på midten. Dette fordi i en etableringsfase, som United nå er i, så blir han for sped på stopperplass. Samtidig er han veldig god med ball. Jeg ville tenkt en defensiv midtbanerolle for ham, kanskje sammen med Christian Eriksen.

– Så må United få inn Raphaël Varane på stopperplass, sammen med Maguire, og etablert et fast stopperpar.

varanemag

– Vi snakker ofte om sentrallinjen i et lag, men det begrepet kan vi kun bruke når noe faktisk fungerer. Vi kan ikke bruke det om et United hvor sentrallinjen virker å være spredt for alle vinder. Da er det heller ikke farlig å bryte den opp eller bytte ut de som har spilt der.

– Jeg ville også kastet ut Luke Shaw av laget, og brukt Tyrell Malacia. Shaw ser bare treg ut nå. Han gjør også en del feil. Han er veldig god når han er i form, men det er han ikke nå.

– Samtidig så må United bare få mer ut av Jadon Sancho. Det er også overraskende hvor lite de har fått ut av ham.

Hva forventer du mandag?

– Jeg forventer et kampbilde hvor Liverpool kommer til å kjøre United ganske kraftig fra start av. Den starten er forresten noe jeg forventer at United har hatt mye fokus på i denne treningsuka.

– Så spørs det om United tar trikken og Liverpool kommer med flytoget. I så fall kommer United til å ligge under med 0-2 etter et kvarter. Men hvis United klarer å ri av starten så kan det deretter være åpning for å gjøre en del av det de har vist hittil, for eksempel med vending av spill høyt i banen.

Til slutt – Casemiro er klar for United. Hva tenker du?

– Det jeg frykter er at dette er nok en United-signering av spillere over middagshøyden, som Cavani, som Schweinsteiger, som Zlatan og videre.

– Samtidig er Casemiro utrolig god, og definitivt en spiller som vil forsterke United her og nå.

Dette er Øyvind Eide:

Powered by Labrador CMS