AFC Ajax Training Session and Press Conference

Ajax-ekspert om Ten Hag-kritikk: – De aner ikke hva som foregår i Amsterdam

Paul Thomas Clay har kommentert Ajax i Æresdivisjonen i flere sesonger og forsikrer United-fansen om at Erik ten Hag kommer til Old Trafford med drøssevis av verdifulle ideer og erfaringer i bagasjen.

Publisert Sist oppdatert

Duellen mellom Erik ten Hag og Mauricio Pochettino virker å være avgjort.

Den eneste garantien Ten Hag trenger er ifølge rapportene at han får sette sammen sitt eget trenerteam og får full frihet til å bruke troppen som han ønsker.

Paul Thomas Clay er en av få norske kommentatorer som har fulgt Ajax og den nederlandske Æresdivisjonen tett i flere år.

Til united.no forteller Clay hvorfor:

  • Det er så viktig for Ten Hag å få forsikringer om trenerteamet i forhandlingene.
  • Han lyktes i Ajax, men mangler Simeone-kynisme.
  • Han neppe vil ta med seg de største Ajax-talentene, og hvorfor ansettelsen kan være dårlig nytt for Cristiano Ronaldo.
  • Han ikke oppfattes som et sjarmtroll.
clay
KOMMENTATOR: Paul Thomas Clay, her med i «Olé, Olé» i 2019.

– Husker du når du merket deg Ten Hag for første gang?

– Jeg husker ham fra den gangen han ledet Utrecht, for han gjorde noe ganske uvanlig allerede der, og det er noe som også preger ham litt i dag.

– Han er ganske pragmatisk, flink til å analysere det han har, og gjøre det beste ut av det. I Utrecht fant han ut at det ikke passet laget å spille klassisk, nederlandsk 4-3-3. I stedet innførte han 4-4-2 med diamant på midten. Det var nesten uhørt i Nederland.

– Men han stoler på seg selv og er taktisk fleksibel. Han vet hvordan han skal få det beste ut av spillermaterialet sitt, og er det noe United trenger nå i en overgangsfase, så må det være akkurat det.

– Han vil ikke være altfor firkantet på hvordan han skal spille, men heller gradvis skru det til, så han får en tropp som både spiller- og personlighetsmessig kan spille den fotballen han vil.

LES HISTORIEN: Fra Go Ahead Eagles til Utrecht

FC Utrecht v FC Twente - Eredivisie
2017: Erik ten Hag som Utrecht-trener mot Twente, klubben han selv spilte flest kamper for.

– Hva er den fremste årsaken til at han har lyktes i Ajax?

– For det første er det feil å si at det ikke er en prestasjon å vinne ligaen med Ajax, for det er det. Det er en vanskelig klubb å bli helt i fordi supporterne stiller så skyhøye krav. Hvis noen mener Ten Hag ikke vil takle presset, aner de ikke hva som foregår i Amsterdam og Ajax.

– Han har på en måte bygget videre på det Peter Bosz gjorde i Europa League. De fikk begge Ajax til å spille med samme innstilling ute i Europa som de gjorde hjemme mot nederlandske lag. Det er faktisk ganske relevant å trekke en parallell til Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt. De driter i om de møter Roma eller Sarpsborg. De spiller på sin måte, og tror hver gang de går på banen at de kan vinne.

– Bortekampen i Madrid i 2019 var et godt eksempel på det. Å vinne 4-1 på Santiago Bernabeu på den måten er helt ellevilt.

– Ten Hag hadde talentene til å gjøre det, men du må sette dem i stand til å tro på det også. Han er flink til å sette spillerne i riktig psykologisk tilstand og maksimere potensialet deres.

LES HISTORIEN: Rekord etter rekord i Ajax

– Hvordan vil du beskrive Ten Hag-fotball for en som aldri har sett Ajax spille?

– De tar ganske mye risiko, de står høyt med backer og stoppere, skyver fram mange folk, er flinke til å holde ballen i laget, og bruker varierte måter å spille seg fram på. De angriper med mange folk, og det er veldig gøy å se på det når det fungerer. Og det gjør det veldig ofte fordi de er så flinke til å holde på ballen. Det er vanskelig å få tak i ballen når du møter Ajax, og det er jo i seg selv en god strategi.

TOBIAS SCHWEINSTEIGER: Slik er det å spille for Ten Hag

De Graafschap v Ajax - Eredivisie
SUKSESS: Erik ten Hag kan vinne sin tredje ligatittel som Ajax-trener denne sesongen.

– Er Ten Hag og United en god match i dine øyne?

– Dersom det går i boks, er det noe av det han skal være usikker på som jeg også setter spørsmålstegn ved. Ikke hans evner, men sammensetning av trenerteam og sportslig ledelse.

– Mye av grunnen til Ajax-suksessen handler om at han har et godt forhold til sportssjefen og akademidirektøren. Han har en finger med i spillet overalt, og er opptatt av å løfte nivået i hele klubben. Så han må nok vite at han får et apparat med de riktige menneskene rundt seg.

– I så fall kan det bli veldig bra om ett til to år. Men det er mye gammel moro å rydde opp i hos Manchester United. Kanskje er det bare snakk om å vende på noen brikker og justere litt på oppsettet, men det er uansett et stykke opp til tittelkampen.

– Betyr det at det er en fare for at Ten Hag ikke nødvendigvis vil fungere like godt i en annen klubb enn Ajax?

– Hvis det går galt, er det den kritikken som vil komme. Men da tror jeg det vil handle om andre ting enn ham.

– Alle tidligere Ajax-trenere har en fortid i klubben som spiller. Det hadde ikke Bosz og Ten Hag. Han har gjort seg erfaringer med store personligheter som Steve McClaren (Twente), Pep Guardiola (Bayern München) og Fred Rutten (Twente).

– Så han er ikke en type som bare har levd et liv i Ajax og nå rives ut av det. Han er nok mer motstandsdyktig og ikke så endimensjonal som mange tror.

Ajax Amsterdam v RKC Waalwijk - Pre-Season Friendly
– MOTSTANDSDYKTIG: Paul Thomas Clay tror ikke det vil være et hinder for Erik ten Hag å operere i en annen klubb enn Ajax.

– Det har blitt påpekt i Nederland at Ten Hag ikke er den treneren som trives best i intervjuer og på pressekonferanser. Deler du den vurderingen?

– Han er kanskje ikke et utpreget sjarmtroll. Men det er 100 prosent fotball-punch. Det er det som betyr noe. Han er ikke så opptatt av å håndtere spillet rundt. Han er ikke kjedelig, men ganske ordinær og rett på sak i intervjuer.

– Så du bør være godt forberedt når du skal stille ham spørsmål. Det er ingen god idé å slå inn åpne dører. Du bør heller stille åpne og godt forberedte spørsmål om fotball. Han er ikke interessert i å bruke energi på ting han anser som uvesentlig.

– Som United-manager må han nok kanskje løsne litt på snippen.

– Samtidig har han vist at han har gode verdier. Han hadde et godt forhold til Marc Overmars fra tiden i Go Ahead Eagles. Det samarbeidet gikk åt skogen (grunnet Overmars’ upassende oppførsel mot kvinner i klubben), og Ten Hag gikk hardt ut mot det som hadde vært en god partner og venn. Han var veldig tydelig på at det var helt uakseptabelt. Så han er ganske kompromissløs når det trengs.

– Er det noen United-spillere du umiddelbart tenker vil falle i smak hos Ten Hag?

– Donny van de Beek er jo åpenbar. Han er en fantastisk god spiller, men har en ganske spesifikk rolle der han er i verdenstoppen. Der har han ikke blitt brukt i United.

– Posisjonelt er det en tier, men han er ikke en kreativ tier. Han vil skape kaos i en backrekke med løpene og kombinasjonene sine. Så han vil ha god nytte av Ten Hag sannsynligvis.

– Kanskje vil han trekke Bruno Fernandes litt dypere for å skape rom for Van de Beek? Da må midtbanen balanseres på en annen måte. Fred er god, men kanskje ikke best som ryddegutt.

De Graafschap v Ajax - Eredivisie
GODT FORHOLD: Erik ten Hag gir Donny van de Beek en klem etter at ligagullet ble sikret mot De Graafschap.

– Sébastien Haller har scoret 31 mål på 33 kamper denne sesongen. Kan Ten Hag få 37 år gamle Cristiano Ronaldo til å gjøre det samme?

– Jeg tror ikke Ten Hag tenker på alderen i det hele tatt. Er han god nok i rollen sin, er det absolutt mulig at Ten Hag vil beholde ham.

– Spørsmålet er om resten av laget er kompatible med den ene spisskompetansen Ronaldo har? Der er det en balansegang, og Ten Hag vil alltid velge det som gagner laget.

– Kanskje er det best for laget å takke av med Ronaldo og Pogba. Det er noe med de sterke personlighetene som er forstyrrende i en sånn lagbyggerprosess. Det er ingen tvil om kvalitetene deres, men som lag vil United kanskje være sterkere uten dem.

– Antony, Ryan Gravenberch og Jurriën Timber kobles nå til United. Hvem er de?

– Det er tre av de mer fremtredende og talentfulle spillerne Ten Hag har. Men jeg er usikker på om Ten Hag vil hente dem umiddelbart.

– Antony har høy x-faktor. Han var lite funksjonell forrige sesong, men har blitt mer effektiv denne sesongen.

– Gravenberch er en boks-til-boks-spiller som dekker store rom og er veldig god med ballen i beina. Samtidig ikke en ren sekser, for han bidrar absolutt offensivt.

HER ER LISTEN: Dette er spillerne som kobles til Ten Hag

AFC Ajax v Besiktas: Group C - UEFA Champions League
AJAX-TALENT: Ryan Gravenberch er et av navnene som nå kobles til Manchester United.

– Er det noe Ten Hag har trøblet med i Ajax, eller er absolutt alt rosenrødt?

– Resultatene taler for seg selv i grunn, men noen småfeil har det vært.

– Du får ikke kynismen til Diego Simeone med Ten Hag. Han er litt for dårlig på å drepe kampene. Det så vi mot Benfica i Champions League. Det var overraskende at han undervurderte kynismen til et portugisisk lag så langt ut i en europeisk turnering. Det Ajax-laget skulle ikke tapt for Benfica, rett og slett.

– Så det er en liten feil, av veldig mange riktige ting han har gjort.

– I Premier League må du ha en viss grad av kynisme hvis målet er å spille nederlandsk totalfotball. Får han med seg McCLaren og Van Persie for eksempel er det kanskje noe som kan gi en helstøpt greie.

Du kan følge Paul Thomas Clay på Twitter! Lørdag kveld skal Ten Hag og Ajax i aksjon mot Sparta Rotterdam!

Powered by Labrador CMS