timbersss

«Det er ikke nå vi skal være utålmodige»

Publisert Sist oppdatert

«Alle har jo kjøpt nye spillere, mens vi bare surrer rundt. Igjen!».

Hvis jeg skal oppsummere litt av den mer utålmodige tilnærmingen jeg får med meg blant United-supporterne akkurat nå så er det vel det en ganske riktig gjengivelse, er det ikke?

Det er også sant at Erling Braut Haaland blir City-spiller. Liverpool har også sikret seg Fulham-talentet Fabio Carvalho, som spilte i Championship forrige sesong. Aston Villa har sikret seg hele fire spillere.

1. FC Koeln v Borussia Dortmund - Bundesliga
BLIR IKKE RØD: I stedet valgte Erling Braut Haaland pengene til de forente arabiske emirater via de lyseblå i Manchester City.

United derimot, vi har bare mistet spillere. Pogba, Mata, Lingard, Matic og Cavani er borte. Ralf Rangnick snakket om opptil ti nye spillere inn, men vi har sett null og niks.

– Det er så typisk United, ser jeg for meg at mange sier hoderystende.

De sukker og stønner over hvor dårlig og elendig alt er i United. Fordi de er blitt så vant til at United skuffer.

Kanskje viser det seg at den utålmodigheten og frustrasjonen nå blir til reell utålmodighet og frustrasjon også senere, men hvis det er én ting jeg skal si når dette skrives onsdag 8. juni så er det dette: Nå er det om å gjøre om å klare å vise litt tålmodighet til det vi driver med.

Først til overgangsvinduet.

Så til eventuelle fremskritt under Ten Hag i selve sesongen.

19 dager til første trening

Jeg understreker at overgangsvinduet faktisk først åpner fredag, altså om to dager.

Det betyr ikke at det verken er ulovlig eller feil å inngå avtaler i mai eller i går eller i dag, men det sier noe om at det fortsatt er tidlig. Veldig tidlig.

Spillerne som ikke er opptatt med landslagsfotball har fortsatt ferie i 19 – nitten – dager, frem til treningene starter opp igjen mandag 27. juni.

Uansett hvem vi eventuelt kjøper i morgen så vil han altså tidligst være å se på treningsfeltet vårt om nesten tre uker.

De av spillerne som er opptatt med landslagsfotball vil trolig tidligst være tilbake på treningsfelt om cirka 27 dager, i uka etter 4. juli og de fleste av de spillerne vi kobles sterkest til akkurat nå er opptatt med landslag.

Landslagsfotballen er én av hovedårsakene til at vi ikke har sett særlig med store og bekreftede overganger de siste dagene.

Få bekreftede gigaoverganger

For ordens skyld: Aston Villas kjøp av den svenske landslagskeeperen Robin Olsen og den lenge forventede Real Madrid-gratissigneringen av Antonio Rüdiger er de to eneste to bekreftede Premier League-overgangene til landslagsspillere den siste drøye uka.

Ivan Perisic, som ikke er med på det kroatiske landslaget, har gått til Tottenham. Aston Villa har også kjøpt den brasilianske Sevilla-stopperen Diego Carlos, som heller ikke er på noe landslag.

En titt på sommerens Premier League-handler så langt viser faktisk at det er så godt som ingenting som har skjedd.

Jeg mener det er direkte feil å si at vi henger etter.

Så vet jeg at dette er en noe spesiell sommer. Flere spillere har forsvunnet. Rangnick snakket om opptil ti nye inn. Det er også huller i United-stallen. Behovet for flest mulig nye spillere inn er derfor viktig, ikke minst for å rydde opp i garderobekulturen.

Ting tar gjerne litt tid

Selv om United litt for ofte har brukt for lang tid de siste årene så er det likevel greit å ha med litt historikk her, blant annet med tanke på timing.

Forrige sesong signerte vi Jadon Sancho i juni, før oppstart. Så kom Raphaël Varane og Cristiano Ronaldo i august.

Sommeren 2020 ble rar grunnet covid, men da kom Donny van de Beek 2. september – før den sesongen kom i gang.

Men selv somre da vi har hentet mange så har det vært begrenset med nye spillere på plass i juni FØR overgangsvinduet åpner.

Diogo Dalot og Daniel James er vel de eneste United-eksemplene jeg har på det de siste årene.

Samtidig tror jeg Erik ten Hag bryr seg null og niks om en spiller signerer 8. juni, 15. juni eller 22. juni – så lenge han får til det han mener United bør levere for ham.

Jeg tror det er viktig for Ten Hag å få inn spillerkjøp før hele spillegruppa samles, men jeg tror det er viktigere for Ten Hag å få til det han ønsker enn å få til ting lenge før gjengen samles.

Inntil det motsatte er bevist så velger jeg også å gi ham og den nye sportslige ledelsen muligheten til å bevise at de har den kontrollen de skal ha.

Angående det, John Murtough har forresten ett år som sportslig sjef nå. I forrige sommervindu leverte han Sancho, Varane og Ronaldo. Det var til terningkast 5 eller 6 den gangen for de fleste av oss, og nå skal han ha fått et enda bedre apparat rundt seg.

Ja, vi har fortsatt Glazers som eiere, men med Richard Arnold som toppsjef virker det rett og slett som om betingelsene for å lykkes er blitt bedre enn det var med Woodward.

arnold1
RICHARD ARNOLD: Overtok som Uniteds nye toppsjef tidligere i år.

Noen United-supportere stresser åpenbart litt, men slik jeg ser det er det egentlig bare to viktige tidspunkt fremover fra Uniteds side. Det første er altså 27. juni. Det sier seg egentlig selv at for Erik ten Hag vil det være en fordel å ha flest mulig spillere på plass den datoen.

Spillere som Rashford, Sancho, Shaw, De Gea, Henderson, Fred, Wan-Bissaka, Van de Beek, Telles og også nå Lindelöf og Varane (fordi de fikk tidlige ferier grunner skader) vil nok da også være med igjen.

Det er faktisk ikke så aller verst utgangspunkt.

De største stjernene først tilbake i juli

De fleste av de største stjernene vil imidlertid først være tilbake cirka 4.-5. juli, det er det andre viktige tidspunktet fremover, én uke etter at de første spillerne samles, siden alle spillere har kontraktsfestet rett til minst tre ukers sammenhengende ferie.

Det betyr at Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Harry Maguire, Scott McTominay, Diogo Dalot og trolig også talenter som Alejandro Garnacho og James Garner først er tilbake da. Unntaket kan være om noen av dem ofrer ferie, men spør deg selv – hvor ofte ofrer du ferie for å jobbe ekstra?

Selv om noen kanskje måtte tenke at de tjener så mye og var så svake forrige sesong at de bare har å droppe ferien og komme seg på jobb, så er det ikke slik det faktisk fungerer.

Så kan man se litt på hva man vet om United så langt i overgangsvinduet.

Det virker åpenbart for alle at United helst vil ha Frenkie de Jong som ny midtbanegeneral. Han er også opptatt med landslagsspill, og hvis United får kloa i ham så er det ganske sikkert uaktuelt for ham å starte sesongoppkjøringen før cirka 5. juli. Dette fordi han er opptatt med nederlandske landskamper.

FC Barcelona v Arsenal - Pre-Season Friendly
HET: Men Frenkie de Jongs fremtid er foreløpig uavklart.

Det samme gjelder Jurriën Timber, som det også er all grunn til å tro at United ønsker seg.

For ordens skyld så gjelder dette også spillere som Pau Torres og Darwin Nunez, som er opptatt med landskamper for henholdsvis Spania og Uruguay frem til 11. og 12. juni.

Spillere som Christian Eriksen, Konrad Laimer, Matthijs de Ligt, Stephen Bergwijn og Robert Lewandowski er også opptatt med landskamper.

Slik jeg ser det så er det altså ikke nå vi skal være utålmodige.

Hvis alt går som vi kan drømme om så er det tiden mellom landskampene og sesongoppstarten, altså tiden mellom cirka 14. juni og 27. juni til 4.-5. juli – som er den sentrale her.

Det er da mest mulig bør ende i konkrete overganger.

Det er først hvis vi er på etterskudd til disse datoene, og da spesielt 4.-5. juli-datoen, jeg mener at det er grunn til å bli utålmodig.

Dømmer ikke de nye på grunn av gamle feil

Så skjønner jeg at vi etter de siste årene er skeptiske til eierne og ledelsen vår, men det siste året har så godt som hele den sportslige ledelsen blitt endret.

Personlig synes jeg det er fair at de får vise hva de er gode til over litt tid før vi eventuelt fastslår at de er elendige, mest basert på hva forgjengerne deres har gjort.

Som nevnt, Sancho, Varane og Ronaldo var også et på papiret strålende vindu under Murtoughs første sommer som sportslig leder.

Jeg kommer ikke til å dømme Erik ten Hag noe på grunn av det Rangnick, Solskjær eller Mourinho gjorde.

Jeg dømmer derfor heller ikke Richard Arnold nå selv om hans forgjenger, Ed Woodward, åpenbart gjorde feil.

Så vet jeg at ryktespaltene – og noen av dere lytter også til twitter-innsidere etc – flommer over med informasjon om at ditt eller datt skjer med den eller den spilleren, men hvis vi skreller bort all «støy» og ser på det som vi faktisk kan mene at det er hold i – så faller jeg tilbake på at det kun er De Jong og Timber jeg er helt sikre på at vi virkelig går for.

Ja, det er andre spillere vi åpenbart kunne tenke oss, men betaler United eller Liverpool eller andre 85 millioner pund for Darwin Nunez? Betaler vi virkelig 55 millioner euro for Torres?

Basert på min informasjon føler jeg meg ganske sikker på at United er villig til å strekke seg langt for å få kloa i De Jong og Timber, men jeg er mer usikker på resten.

timberj
HET: Men Jurriën Timbers fremtid er fortsatt uavklart.

Alt annet er det også veldig ofte enkeltkilder eller færre journalister som står bak.

Det er vel kun én gang at «alle journalister» meldte det samme i sommer, og det gjaldt De Jong-interessen vår.

Jeg ser det faktisk som et ganske godt tegn at ikke mer «stort» er lekket ut.

Nå er det nok mer håpefulle Dag som skriver dette, men kanskje det er et tegn på at den nye, sportslige ledelsen har en bedre kontroll enn vi har hatt tidligere.

For ordens skyld så må jeg også nevne at det er en sentral dato til her: 16. juni, da det er et ekstraordinært årsmøte blant Barcelona-medlemmene for å stemme over hvordan de skal få kontroll over gjelden sin. I etterkant av det møtet vet man mer om ståa der og mulighetene for å få De Jong.

For å ta min mening om De Jong-sagaen konkret: Jeg har ingen problemer med at United jobber med den mulige overgangen til landskampene er spilt og til de får de svarene de trenger fra De Jong og også Barcelona, men jeg forventer samtidig at United jobber med alternativer og at de, slik situasjonen fremstår nå, går videre på andre ting hvis de kun noen få dager etter 16. juni forstår at dette blir vanskelig eller umulig.

Dette fordi 27. juni og deretter 4.-5. juli er viktige datoer.

Jeg tror ingen, selv ikke United, ønsker at Erik ten Hag får noe særlig mindre enn én måned med den gjengen som skal sesongåpne helga rundt 6. august.

Men nå, 8. juni, er det altså nesten én måned frem i tid.

Jeg sparer derfor min utålmodighet og frustrasjon til jeg ser at United ikke klarer å levere på det.

Powered by Labrador CMS