Nevland tror på de unge

United har i dag et kobbel med åtte spisser! Problem eller luksusproblem? Ex-Red Erik Nevland har god tro på at flere av dem klarer nåløyet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror mange av spissene har god mulighet for å slå til, sier Nevland til united.no.

Danny Welbeck (19), Mame Biram Diouf (22), Javier Hernandez (22), Federico Macheda (19) og nyinnkjøpte Bebe (20) skal konkurrere med etablerte Rooney, Berbatov og Owen. De to førstnevnte er riktignok gått lån, men felles for alle fem er at de håper på en fremtid på Drømmenes Teater.

Nevland vet det meste om hvordan er å komme til United som ung og lovende spiss. Stavanger-gutten var bare 19 år da United sommeren 1997 kjøpte den selverklærte United-supporteren fra Viking.

– Det var tøff konkurranse da jeg kom dit. Det var flere etablerte spisser der fra før, sier han og tenker spesielt på Andy Cole og Teddy Sheringham.

Følte ikke presset

Dwight Yorke skulle snart komme, og i tillegg hadde Ole Gunnar Solskjær hatt en kanonsesong og blitt toppscorer i sitt første år i United. Som andre norske spiss i United skulle Nevland hoppe etter Wirkola, men Nevland poengterer at det ikke var årsaken til at han selv aldri ble noen stor suksess i United.

– Jeg følte ikke noe forventingspress fordi Ole Gunnar hadde gjort det så bra. Vi kom på helt forskjellige premisser. Han hadde markert seg sterkt i Tippeligaen, mens jeg kom helt fersk til United for å utvikle meg.

Det ble bare seks obligatoriske kamper og ett mål på Nevland i United. Han var plaget av mye skader og konkurransen ble litt for tøff. Nevland er imidlertid overbevist om at alle Uniteds spisser vil få sjansen hvis de er gode nok.

– Da jeg var i United var de veldig fae til å følge opp. De var like opptatt av at det gikk bra for meg som de store stjernene.

Liten sjanse

Realistisk sett er det likevel liten sjanse for at alle United-spissene etablerer seg i United. Nevland synes det er vrient å skille klinten fra hveten.

– Det er forferdelig vanskelig å spå hvem som slår til. Mye må klaffe og de må være heldige med skader. Men Hernandez virker veldig spennende. Han kan bli en stor sukess i United.

Skader på én kan ifølge Nevland åpne døren for en annen. Nevland var selv mye plaget av skader under sin tid på Old Trafford. I tillegg må spissene være innforstått med at det er et lagspill med rotasjon i troppen.

– Owen er en spiller som nesten sikkert vil få skader, og andre også. Det er såpass mange kamper i løpet av en sesong at mange av dem kommer til å få spilletid, men alle kan ikke spille hver gang og det gjenstår å se om de er fornøyd med å spille bare et visst antall kamper.

– Berba er fantastisk

Mens en skadefri Wayne Rooney er selvskreven på laget, har diskusjonen gått høydlydt blant United-supportere om Dimitar Berbatov. Nevland har også en mening om bulgareren.

– Han er en fantastisk god fotballspiller, men selvsagt gjelder det å få det meste ut av ham. Jeg tror aldri han hadde vært i United hvis Ferguson ikke hadde vært fornøyd med ham.

I 1999 var Nevland på utlån til IFK Göteborg. Et lån han ikke var spesielt begeistret for og som aldri ble noen suksess. Nå har Diouf og Welbeck blitt utlånt for hele 2010-11-sesongen. Selv om Nevland hadde et mislykket utlån selv, tror han Welbeck og Diouf vil utvikle seg når de nå spiller for henholdsvis Sunderland og Blackburn.

– Så lenge de skal spille i Premier League er jeg rimelig sikker på at det er bra for karrierene deres. Men det krever også at de får en del spilletid, understreker han.

Som alle andre United-supportere ble Nevland overrasket da Sir Alex spisset til konkurransen ytterligere ved å hente inn ukjente Bebe fra Portugal (Den obligatoriske legesjekken gjenstår).

– Jeg må innrømme at jeg aldri hadde hørt om ham. Selv om han ikke har rare erfaringen fra portugisisk liga, kan det godt være at han slår an. Ferguson bruker å vite hva han gjør.

Erik Nevland var i United fra august 1997 til januar 2000, da han flyttet tilbake til Viking. Han ble NM-vinner med Viking i 2001 før han i november 2004 skrev under for Groningen. I Nederland ble han en stor helt blant fansen, og ble blant annet kåret til Årets Spiller i Groningen. I januar 2008 kjøpte Fulham Nevland for 2,3 millioner pund. I London-klubben bidro nordmannen til at Fulham klatret på tabellen og nådde Europa League-finalen nå i mai. 1. august ble han klar for moderklubben Viking.

Fotnote: I neste utgave av United-Supporteren (US2) skal vi vie stor plass til temaet «unge og utenlandske spillere i United fra Solskjær til i dag».

Powered by Labrador CMS