– Eric var Eric

I dag er det nøyaktig 25 år siden Eric Cantona signerte for Manchester United. Her er det tidligere lagkamerater sier om ham.

Publisert Sist oppdatert

Få spillere, om noen, har satt like stort preg på Manchester United som Eric Cantona.

Faktisk er han den spilleren oss skandinaviske United-fans stemte fram som det aller beste kjøpet United har gjort noensinne!

I dag, søndag 26. november, er det nøyaktig 25 år siden den karismatiske United-spilleren ankom for det som i ettertid viste seg å være småpenger fra erkerivalene Leeds United. Det var for øvrig først etter at Liverpools Graeme Souness hadde takket nei.

I løpet av sine fem sesonger og 184 kamper spilte han med en rekke andre United-legender, og i anledning 25-årsjubileet for Cantonas ankomst har Uniteds offisielle hjemmeside intervjuet en rekke av dem.

Gary Pallister

Uniteds tidligere forsvarskjempe Gary Pallister røper at han og stopperkollega Steve Bruce muligens kan ha vært en del av årsaken til at Cantona ble signert.

– Leeds hadde besøkt Old Trafford et par måneder før Eric kom til United. Etterpå spurte Fergie om hvordan vi syntes det var å spille mot ham. Jeg og Brucey sa begge at han var en håndfull. Stor og sterk, med et fantastisk touch. Det var umulig å ta ballen fra ham siden han var så svær, sier Pallister.

ERIC VAR ERIC: Cantona gikk ikke stille i dørene, og har også utmerket seg med en rekke merkelige opptredener etter at han la opp.

Likevel var det et sjokk for alle da de fikk servert nyheten om at Cantona var signert.

– En journalist ringte meg og spurte om jeg visste at vi hadde kjøpt en ny spiss. Jeg sa nei, og han ba meg gjette. Jeg prøvde meg med David Hirst, Alan Shearer og kanskje ti navn til, og hadde ikke fått rett. Jeg ante ingenting, og så sa han at vi hadde kjøpt Cantona fra Leeds. Det var et sjokk at vi hadde gjort en avtale med dem, sier Pallister.

 

Han kaller Cantona «ammunisjonen» til våpnene United fyrte av med.

– Da vi slet med å bryte folk ned, kom han med fantasien sin og åpnet forsvar. Han var fenomenal for oss, sier Pallister.

Paul Scholes

Uniteds rødtopp røper at Cantona, tross alle kontroversene utenfor banen, faktisk var blant de mest hardtarbeidende på treningsfeltet. Ifølge Scholes var han en spiller man så opp til – når en så talentfull spiller trente så hardt, måtte alle andre gjøre det også.

FORBILDE: Tross alt bråkmakeriet og det famøse Kung Fu-sparket, var Cantona et forbilde for Uniteds unge spillere, sier så og si alle som har spilt med ham.

– Jeg studerte ham og prøvde å lære av ham. Jeg prøvde å studere måten han sentret på, måten han scoret mål på; jeg så alltid på hvordan han løste ting. Han er den typen du ser opp til og prøver å lære fra. Å score og skape mål er det viktigste i fotball etter mitt syn, og Cantona hadde et voldsomt talent for begge deler, sier Scholes.

Andy Cole

Mannen som etterhvert skulle ta opp hansken etter Cantona i tospann med Dwight Yorke forteller også at han lærte mye av Eric Cantona.

Han beskriver franskmannen som spesielt flink med de unge spillerne – til tross for at mange kanskje husker Cantona som eller trodde Cantona var en mer selvopptatt fyr.

– Noen sier han var arrogant eller selvsentrert. Men det var ikke sannheten i det hele tatt. Eric var Eric. Han var en fyr det gikk an å kødde litt med, og David May pleide å gjøre ganske mye. Han var også en fyr som var mye involvert i alt som skjedde rundt klubben. Han var flink med  de unge spillerne, og alle lærte noe av måten han tedde seg på, sier Cole.

Lee Sharpe

Alle visste om forhistorien til Cantona da han ankom United. Han hadde vært sparket ut av frankrike og bannlyst fra å spille der, hadde truet med å legge opp i 1991, og ble løslatt fra prøvespill i Sheffield Wednesday.

Det gikk også rykter om ham fra Leeds-perioden.

 

Likevel skled han rett inn i spillergruppa, forteller Lee Sharpe.

– Han ble umiddelbart en av gutta i det som var en ganske sammensveiset gjeng. Og han ga oss noe ekstra. Karisma og en form for arroganse fylte garderoben, selv om han hele tiden spilte på at han var fransk og latet som at han ikke forstod så mye engelsk. Først 12 måneder etter at han kom til klubben innså vi at kona hans var engelsklærer, sier Sharpe.

Han mener Ferguson gamblet og lyktes da han hentet Cantona.

– Å kaste inn noen som kan ødelegge stemningen i garderoben er selvfølgelig gambling, men han viste seg å være en fantastisk fyr med god karakter, sier Sharpe.

Skuespiller, fotballkommisær og svart belte i Kung-fu

Cantona har holdt på med litt av både mens han var fotballspiller og etter at han  la opp.

Under har vi samlet et lite knippe av artikler og dokumentarer om franskmannen.

KUNG FU: Her kan du se videoen av den famøse hendelsen som fikk Cantona utestengt i 9 måneder.

DEN LOBBEN: Her kan du se Eric Cantonas ikoniske lobb mot Sheffield United i 1995.

ALLE SCORINGENE: Hvis ikke lobben holder, kan du ta en titt på alle de 82 målene Cantona scoret i United-trøya.

LEGENDEn:  ESPN-dokumentar om den franske stjernen, hvor blant andre Andy Mitten og Lee Sharpe har blitt intervjuet.

SELVUTNEVNT KOMMISSÆR: Cantona har aldri hatt noen fast rolle som fotballekspert, men erklærte seg selv «Commissioner of Football» i fjor og laget en rekke videoer.

SKUESPILLER: Cantona har spilt i en rekke filmer, kanskje mest oppsiktsvekkende i det som betegnes som en «erotisk komedie» fra 2013.

Hva er ditt beste Cantona-minne?

Powered by Labrador CMS