Italy v England - UEFA Euro 2020: Final

– Historiske Shaw ble snytt for eventyret, men han har blitt en gigant både for United og England

Publisert Sist oppdatert

Han så lenge ut til å bli den store helten på Wembley, men da Bukayo Saka bommet på den avgjørende straffen, og England nok en gang stod igjen som det tapende laget etter en straffesparkkonkurranse, var Luke Shaw en av de første til å trøste unggutten.

Så fort kan det snu. Så ubarmhjertig kan virkeligheten være. 

Fotballen kom ikke hjem denne gangen heller.

Avskiltet, utskjelt og ydmyket av sine egne tidligere managere.

Revansjelysten, moden og verdensklasse under Ole Gunnar Solskjær. 

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
DRØMMESTART: Luke Shaw sendte England til himmels med sin tidlige scoring. Italia slo imidlertid tilbake og vant på straffespark.

Dette kunne vært et av de vakreste fotballeventyrene vi har vært vitne til og hadde England vunnet 1-0, kunne verken H.C. Andersen eller Brødrene Grimm ha fortalt det vakrere.

For Luke Shaw, med alt venstrebacken har vært gjennom tidlig i United-karrieren, kunne oppturen blitt kronet med heltestatus i England.

I stedet fikk England nok en gang en påminnelse om hvor brutal fotballen kan være. 

Det ble en drømmeåpning for England på Wembley. Luke Shaw startet selv angrepet som han fikk æren av å avslutte med å banke inn tidenes raskeste mål i en EM-finale.

Dette kunne vært et av de vakreste fotballeventyrene vi har vært vitne til og hadde England vunnet 1-0, kunne verken H.C. Andersen eller Brødrene Grimm ha fortalt det vakrere.

Regnet lavet ned på Wembley, men det forhindret ikke at nasjonalarenaen praktisk talt tok fyr.

«Du må huske på hvor han har kommet fra», sa Rio Ferdinand på BBC.

Han siktet naturligvis til alle problemene Shaw har hatt.

Fra å bli stemplet som overvektig og utrent av Louis van Gaal, og kritisert gang på gang av José Mourinho, har Shaw vist en enorm mental styrke i måten han har slått tilbake på.

Men det handler ikke bare om spilleren Luke Shaw.

Det handler like mye om mennesket Luke Shaw.

Da unggutten Bukayo Saka bommet på sitt forsøk var det over for England. Det er vanskelig å vinne en straffesparkkonkurranse når man bommer på tre av fem straffer.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
ITALIENSK JUBEL: Italias spillere slipper jubelen løs da Bukayo Saka bommet på den avgjørende straffen.

For en liten stund siden ville Shaw selv vært en av spillerne som ville trengt trøst. Nå var han en av de første som ilte til for å legge en arm rundt skulderen på en utrøstelig Saka.

For England var det den samme gamle triste straffesparkhistorien som gjentok seg. 

England hadde tapt sine fire siste semifinaler i internasjonale mesterskap.

Siden VM-triumfen på hjemmebane i 1966 endte semifinalen i 1968 med tap for daværende Jugoslavia.

VM-semifinalen i Italia-VM i 1990 endte med tap på straffer mot Tyskland, og den samme historien gjentok seg seks år senere under EM på hjemmebane i 1996. Da var det den nåværende landslagssjefen Gareth Southgate som bommet på den avgjørende straffen.

Og i VM i 2018 var det Kroatia som stakk kjepper i de engelske hjulene.

Det er ikke lenge siden Shaw selv ville vært en av spillerne som hadde trengt trøst. Nå var han en av de første som ilte til for å legge en arm rundt skulderen på en utrøstelig Saka.

Listen over England-managere som har forsøkt men feilet siden 1966, er lang:

Don Revie, Ron Greenwood, Bobby Robson, Graham Taylor, Terry Venables, Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson, Steve McClaren, Fabio Capello, Roy Hodgson og Sam Allardyce.

Noen av dem mislyktes helt, andre vant nasjonens hjerter og mye sympati.

Men som England-managere vant ingen av dem verken EM eller VM.

Dette skulle vært Gareth Southgate sitt store øyeblikk, hans ultimate revansj. I stedet bommet Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka på sine forsøk. 

Southgates England har gjort England stolte, og få om noen spillere har større grunn til å ta ferie med hevet hode enn Luke Shaw.

Uheldigvis holdt det bare nesten. Men spillet, mentaliteten og modenheten han har vist denne sesongen, har også bevist at United har en venstreback i verdensklasse. 

Det er en mager trøst for Shaw i dag, men vil bli gull verdt for United når sesongen starter igjen i august.

Powered by Labrador CMS