England v Denmark - UEFA Euro 2020: Semi-final

Fem ting vi lærte av EM

Publisert Sist oppdatert

Italia ble europamestere, mens England ble tapende finalist. Spania og Danmark tapte semifinalene.

Utenom det rent sportslige opplevde en triste ting som blant annet Christian Eriksens hjerteinfarkt, høyreekstremister på Ungarn-kampene, vakter som konfiskerte regnbueflagg fra supportere, rasistisk hets til de som bommet i straffekonkurransen i finalen og mye supporterbråk i forbindelse med finalen.

Sportslig var det en turnering med mange høydepunkter – og en del av dem involverte United også.

Her er fem ting vi lærte om EM 2020/21.

1. EM er fortsatt turneringen nesten ingen United-spillere vinner

Som vi skrev om før mesterskapet: Peter Schmeichel og Fabien Barthez er fortsatt de eneste United-spillerne som har vunnet EM mens de har vært i klubben.

Ingen utespillere.

Og ingen nye denne sommeren.

Det så bra ut for Englands United-spillere da Luke Shaw scoret 1-0 med sitt aller første landslagsmål, men det ble til slutt et surt finaletap, og dermed er det fortsatt ingen utespillere som har vunnet turneringen mens de har vært United-spiller.

Uansett: nå har England tre målscorere i store finaler: Geoff Hurst, Martin Peters og Luke Shaw. Det er en fin liste å være inne på for United-backen, selv om det nok er andre lister han heller skulle ønsket å være inne på etter denne finalen.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
TAPTE: England tapte straffekonkurransen i EM-finalen.

2. Nå trenger Rashford (og Sancho) vår støtte

Luke Shaw og Harry Maguire kommer til å gå inn i den kommende sesongen med skuffelsen over dette finaletapet i bakhodet.

Det er uansett ingenting mot hvordan dette kommer til å være for Marcus Rashford og den kommende United-spilleren Jadon Sancho.

Mens Maguire scoret på sitt straffespark, så endte kvelden som et mareritt for både Marcus Rashford og den kommende United-spilleren Jadon Sancho.

Nå må United-supporterne gjøre som ved tidligere tilfeller hvor United-spillere har spilt en betydelig rolle i Englands problemer: stå samlet og støtte dem som aldri før.

Sannsynligvis kommer de ikke til å få like ille behandling fra motstandersupportere som mange andre syndebukker har fått tidligere – bare tanken på at Marcus Rashford skal bli buet ut av motstandersupportere burde være totalt utenkelig etter den viktige rollen han har spilt i å sørge for å forbedre situasjonen til enormt mange fattige i landet.

Nedturen de kjenner på, de vanskelige følelsene etter en opplevelse som dette, kan uansett påvirke selvtilliten, og prege den kommende sesongen.

Tenk David Beckham i 1998/99, tenk Cristiano Ronaldo i 2006/07. Så ganger vi det med ti. 

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
STRAFFEBOM: Innbytterne Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka bommet på straffespark i EM-finalen.

3. Pogba var nok en gang en av de beste i et mesterskap

Paul Pogba er en spiller som varierer mye i prestasjonene, men er nok mer stabil på landslaget enn så lenge.

Landslagsfotballen ser rett og slett ut til å kle ham bedre.

Han var ikke perfekt under dette mesterskapet heller. Han storspilte ikke mot Ungarn, og mot Sveits mistet han ballen i forkant av et baklengsmål, men han kommer definitivt på pluss-sida totalt sett.

Selv om Frankrike vant bare én av fire kamper (!) i mesterskapet, så var det ganske bred enighet etter gruppespillet blant eksperter om at Pogba var en av de virkelig store i mesterskapet – men det at Frankrike røk ut tidlig gjør at dette likevel ikke vil huskes som Pogbas mesterskap.

Målet hans mot Sveits var uansett et av de vakreste i dette mesterskapet, og Pogba leverte så godt at det igjen fikk oss til å drømme om hvordan Pogba potensielt kunne vært for United. Så er spørsmålet om United klarer å bygge et lag rundt ham som gir ham best mulig sjanse til å levere på sitt beste – og hvor lenge han i det hele tatt blir værende i klubben.

LES OGSÅ: Dette håper fansen at skjer med Pogba-situasjonen i sommer

Men var Pogba EMs beste United-spiller? Nei, det var nok Luke Shaw.

Pogba (2)
IMPONERTE: Paul Pogba.

4. De Gea står i fare for å bli en statist i fotballens verden

Av alle Uniteds spillere i EM, var det to spillere som aldri kom på banen – selv Dylan Levitt fikk spilletid.

  • Dean Henderson. Han ble skadet, og måtte dra hjem.
  • David de Gea.

Unai Simón hadde ikke akkurat et helt problemfritt EM i Spanias mål, men det virket aldri sannsynlig at De Gea skulle komme på banen.

Var 2018 det siste vi så av De Gea i mesterskapssammenheng…?

Han er selvsagt ikke for gammel til å spille verken i 2022, 2024 eller 2026 (eller 2028 og 2030 for den saks skyld), men kommer han til å få muligheten?

Mye tyder på at det må skje noe med klubbsituasjonen, i så fall. 

Ifølge Samuel Luckhurst fra Manchester Evening News har Solskjær gitt beskjed til konkurrent Dean Henderson om at det er han som starter den kommende sesongen som Uniteds førstekeeper, og hvis De Gea ikke klarer å gjøre noe med den keeperprioriteringen, så blir han en statist i fotballens verden.

Slik sett er det ikke rart om det blir mer snakk om et lån eller et salg av 30-åringen – men enn så lenge har det blitt signalisert at De Gea vil kjempe om plassen.

Croatia v Spain - UEFA Euro 2020: Round of 16
KOM ALDRI PÅ BANEN: David de Gea.

5. Harry Maguire er en imponerende type

Det står respekt av det Harry Maguire leverte under dette mesterskapet.

Han var skadet i mange uker før EM, og skal også ha kjent på smerter under mesterskapet, men da han returnerte fra skade i siste gruppespillskamp så leverte han så godt at hans plass i Southgates førsteellever var helt udiskutabel i resten av mesterskapet.

Ja, han spilte selvsagt alt etter at han først kom tilbake – inkludert ekstraomganger i både semifinalen og finalen.

Han var heller ikke bare en passasjer: i hver eneste kamp ble han omtalt som en av Englands aller beste, og han scoret i kvartfinalen.

I finalen tok han noe overraskende Englands andre straffespark, og leverte der et glimrende straffespark som vitner om mental styrke. Bruno Fernandes skjelver kanskje ikke i buksene, men det skader ikke å vite at Maguire kan ta straffespark også.

Nå endte EM på en trist måte for England, men Harry Maguire er nok langt bedre fornøyd med denne sommeren enn den forrige.

Forhåpentligvis blir også 2021/22-sesongen bedre enn 2020/21-sesongen, uansett om han har en ny partner i midtforsvaret eller ikke.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
SCORET PÅ SITT STRAFFESPARK: Harry Maguire.

Powered by Labrador CMS