England

«Ikke lenge før han blander seg inn blant de aller beste. Det må snart José Mourinho også innrømme»

Luke Shaw og Harry Maguire sto begge frem på det som ble en av engelsk fotballs store festdager.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdagens stormøte mellom England og Tyskland endte med massive jubelbrøl på Wembley, etter at Raheem Sterling og Harry Kane sørget for 2-0-seier til «Three Lions», som dermed er ett steg nærmere å bringe fotballen «hjem».

Harry Maguire og Luke Shaw spilte begge hele kampen for England, mens Marcus Rashford måtte finne seg i å se samtlige 90 minutter pluss tillegg fra sidelinjen.

Vi fulgte kampen med øyne på våre United-spillerne, for å gi en vurdering av deres innsats. Den skulle vise seg å bli særs god.

De sa det ikke ga mening å ta med Maguire. De tok feil

Uniteds sesonginnspurt viste hvor viktig kapteinen er for mannskapet til Ole Gunnar Solskjær. Etter møtet med Aston Villa, der stopperkjempen måtte halte av banen, vant ikke United flere enn én kamp, i den ubetydelige serieavslutningen mot Wolves.

Europa League-møtet med Villarreal endte med tap etter 120 minutter pluss straffesparkkonkurranse.

Likevel ble det stilt spørsmål til Gareth Southgates valg om å inkludere Maguire i EM-troppen, ettersom midtstopperen ikke ville være klar før sent i gruppespillet.

– Det gir ikke mening, uttalte Rio Ferdinand, som mente en annen, frisk midtstopper burde fått sjansen.

England v Germany - UEFA Euro 2020: Round of 16
SJEFEMANN: Nå kan vi snart skrinlegge påstandene om at Harry Maguire ikke er en leder på fotballbanen.

Tirsdag kveld fikk Maguire sjansen som venstrestopper i en trebackslinje i det engelske forsvaret, og viste akkurat hvorfor han er med når «Three Lions» prøver å hente fotballen hjem.

Maguire var rett og slett banens gigant på Wembley, med ballbrudd, taklinger og  klareringer. Stopperkjempen vant alle duellene, og fikk blant annet 189 centimeter høye Kai Havertz til å se ut som en guttespiller.

Sheffield-gutten bidro også med en egenskap som ofte undersnakkes når han ikler seg United-drakten – evnen til å skape progresjon i det offensive spillet.

Flere ganger gikk den ruvende forsvareren av sin oppasser, slik at han kunne drive fremover og skape ubalanse i det tyske forsvaret, noe som var viktig i en kamp der begge lag stilte i en 3-4-3-formasjon, med påfølgende mann-mot-mann-situasjoner over hele banen.

England v Germany - UEFA Euro 2020: Round of 16
FREMOVER OG BAKOVER: Harry Maguire stoppet tyskerne på vei frem i banen, før han gikk forbi dem andre veien.

Pasningene satt også for Maguire, som påfallende mange ganger spilte opp mer offensive lagkamerater høyere i banen. Satt under tysk press var også Maguire modig nok til å spille lenger enn til nærmeste forsvarsspiller, slik at engelskmennene kunne avansere fremover i banen.

Rett og slett kampens største spiller, noe som resulterte i en fortjent bestemannspris. Men han måtte likevel finne seg i å dele æren med blant andre en lagkamerat fra klubblaget.

Motbeviste Mourinho – igjen

Sidemann Luke Shaw må nemlig også sies å ha spilt en god kamp og var nok helt der oppe og snuste på den samme bestemannsprisen.

Etter ti svake engelske åpningsminutter vokste de hvitkledde seg stadig mer og mer inn i kampen. Så gjorde også Premier Leagues beste venstreback.

Spesielt i en periode på rundt 20 minutter i midten av den første omgangen var 25-åringen en uromoment for Kimmich og Ginter på høyresiden av den tyske forsvarsmuren. Blant annet sørget Shaw for et gult kort på den sistnevnte tyske forsvareren, da han rykket fint forbi Mönchengladback-spilleren midtveis gjennom de første 45.

England v Germany - UEFA Euro 2020: Round of 16
NY STOR KAMP: Luke Shaw leverte en sterk prestasjon da det virkelig gjaldt for engelskmennene.

Men uttellingen og de helt farlige involveringene uteble for Shaw.

Enn så lenge.

United-backen hadde måttet tåle ny kritikk fra gamlesjef José Mourinho den siste tiden, men før tirsdagens kamp virket til og med portugiseren å ha latt seg imponert over Shaws prestasjoner gjennom gruppespillet.

I sin spalte i The Times skrev Mourinho at han ville valgt Shaw i startelleveren til tirsdagens kamp, spesielt på grunn av hans defensive egenskaper, noe de to «begynte på å jobbe med sammen».

Shaw (3)
SVARTE SIN STØRSTE KRITIKER: Nå er det ikke mye igjen José Mourinho kan ta Luke Shaw på.

Men i sluttkvarteret på Wembley var det de offensive egenskapene Shaw skulle briljere med. Først med et millimeterpresist, nydelig og hardt innlegg til Raheem Sterling, som ikke kunne gjøre annet enn å score.

Og Shaw var ikke ferdig med det. Venstrebacken var sentral like etter, da han drev fremover og spilte fint gjennom Jack Grealish, som fulgte opp med et fint legg til Harry Kane, som endelig skulle lykkes med å score sitt første EM-mål.

Det var ikke annet enn ren og skjær storhet Shaw viste på Wembley. Om dette storspillet fortsetter ut turneringen og videre ut i neste sesong, er det nok ikke lenge før Shaw blander seg inn i diskusjonen blant verdens aller, aller beste backer.

Det må snart også José Mourinho innrømme.

Powered by Labrador CMS