Klapp

Dette mener Maguire er forskjellen på spilleren som ble Mourinhos hakkekylling og spilleren som er «en av verdens beste venstrebacker»

Harry Maguire og Luke Shaw har begge slått tilbake fra vanskelige perioder for å bli blant engelskmennenes største EM-helter. Nå forteller førstnevnte hva han mener forsvarskollegaen har endret, om sin egen tøffe sesongstart og om mannen som etter alt å dømme blir hans nye lekekamerat på klubblaget.

Publisert Sist oppdatert

EM-feberen herjer i et semifinaleklart England, før onsdagens semifinale mot turneringens store overraskelseslag, Danmark.

Blant hovedrolleinnehaverne i det engelskmennene håper skal bli historien om da fotballen «kom hjem» står to United-spillere som har måttet slåss seg inn i Gareth Southgates stjernemannskap, nemlig Luke Shaw og Harry Maguire.

LES OGSÅ: Engelske medier hyllet United-spillerne og Sancho

Nå roser sistnevnte sin forsvarskollega etter en sesong der Shaw har gjort venstrebackplassen til sin egen, både på United, årets lag i Premier League og nå det engelske landslaget.

Ukraine v England - UEFA Euro 2020: Quarter-final
SERVITØR: Luke Shaw feirer sammen med Raheem Sterling og Harry Kane. I løpet av EM-sluttspillet har han lagt målgivende pasninger til begge.

Maguire var aldri i tvil om at klubbkompisen var i stand til å gjøre nettopp det.

– Evnene hans har alltid vært der. Han har alle egenskaper som skal til for å være en av verdens beste venstrebacker, sier United-kapteinen på pressekonferansen før onsdagens semifinale.

– Hovedforskjellen er mentaliteten

Det samme så nok rekrutteringsteamet i United da klubben i 2014 smelte nærmere 30 millioner pund i bordet for å signere det daværende 18-årige Southampton-talentet.

Den gang ville nok svært få vært forundret om de hadde fått beskjeden om at Shaw sju år senere ville være en viktig brikke for et engelsk landslag i en EM-semifinale.

KOMMENTAR: «I ferd med å bli en av de viktigste spillerne i dette mesterskapet»

Men utfordringene skulle vise seg å bli mange i løpet av Shaws første år i klubben. I løpet av reisen fra fryseboksen til Louis van Gaal, via overvektssnakk og skrekkskaden i Eindhoven, og frem til José Mourinhos gapestokk, var det lite som tydet på at Shaw ville blande seg inn i diskusjonen rundt hvem som er verdens beste venstreback.

Shaw (3)
IKKE PERLEVENNER: Luke Shaw virket ikke akkurat å være favorittspilleren til José Mourinho da portugiseren ledet United.

Under Ole Gunnar Solskjær har pilen derimot bare pekt oppover, noe som har gitt Shaw prisen for «spillernes årets spiller» i United, samt heltestatus både for klubb og landslag.

Kaptein Harry Maguire mener det viktigste Shaw har gjort, er å jobbe med sine egne målsetninger.

– Hovedforskjellen når det gjelder Luke, er mentaliteten hans når det kommer til å pushe seg selv. Han stiller krav til seg selv om å ikke bare spille til en sekser på børsen hver kamp, sier Maguire og fortsetter:

– Det handler om å ikke holde seg innenfor komfortsonen.

SPILTE TIL ÅTTER: Harry Maguire mener Luke Shaw er kapabel til å spille seg til de aller høyeste karakterene på spillerbørsen. Her etter scoringen mot Manchester City, i en kamp der han fikk åtter på united.nos børs.

Maguire mener at en Luke Shaw som virkelig prøver å vri det siste ut av svampen hver kamp, samtidig som han tør å uttrykke seg på banen, er i stand til å konkurrere om bestemannsprisen hver gang han setter foten ut på gressmatten.

– Han pusher seg selv til å være den beste spilleren på banen, fordi det er ingen grunn til at han ikke kan være det, med alle egenskapene og evnene han har.

Maguire, som sier at han har en god relasjon med Luke både på og utenfor banen, vedgår at han ofte roper mye på Shaw under kampene – rett og slett på grunn av venstrebackens kvaliteter – og fordi Shaw jo spiller ved siden av ham.

– Jeg setter store krav til ham. Jeg aksepterer ikke at han spiller trygt ved siden av meg, uten å gå fremover, for en har sett for Manchester United at han er en stor angrepstrussel. Når han flyr opp og ned og skaper sjanser, så gir det oss den beste muligheten til å vinne fotballkamper, og det er det viktigste.

– Han har absolutt alt for å kunne være en utrolig venstreback, og han viser virkelig det nå. Han har vist til Premier League hele året hva han bringer til Manchester United, og nå viser han det til verden, og jeg er så glad på hans vegne.

– Luke får sikkert høree det litt mer enn alle andre siden han står ved siden av meg i 90 minutter. Om Luke spiller godt, så spiller jeg godt, fordi vi er så nær hverandre, og dekker for hverandre. Det er det samme som med spillerne jeg spiller stopper med. Jeg føler at det fungerer godt for øyeblikket for både klubb og landslag. Vi har en god relasjon, og vi kan bli enda bedre, og vi jobber hardt med å gjøre det.

Ukraine v England - UEFA Euro 2020: Quarter-final
KNUSTE UKRAINA: Shaw, Maguire, Sancho og resten av lagkameratene.

Nå er jeg på et positivt sted

Men det er ikke bare Shaw som har møtt på motgang blant de engelske landslagsheltene.

Maguire har selv hatt det som må kunne karakteriseres som en vanskelig sesong. Allerede før oppkjøringen begynte havnet United-kapteinen i en mildt sagt uheldig situasjon, da han ble kastet i kasjotten på feire i Hellas, etter klammeri med det greske politiet.

Med den famøse Mykonos-turen ferskt i minnet, dro Maguire tilbake til en sesonginnledning preget av 6-1-tapet for Tottenham og utvisningen etter 31 minutter i England-returen mot nettopp onsdagens motstander, Danmark.

VANSKELIG: En tøff tid for Harry Maguire kulminerte i et rødt kort mot Danmark.

Stopperkjempen takker de han hadde rundt seg, både privat og på klubblaget, for støtten gjennom den tøffe tiden.

Jeg hadde god støtte rundt meg. Jeg har en god familie og gode venner. Jeg har også en god klubb, som har hjulpet meg. Det var en utfordrende tid, men jeg er stolt over måten jeg taklet det og måten jeg har kommet meg gjennom det på, sier Maguire, som forteller at livet smiler for tiden.

Nå er jeg på et positivt sted og alt er bra i øyeblikket. Måtte det fortsette lenge.

Til tross for at Maguire spilte seg godt opp fra sesongåpningen, var det likevel ikke gitt at stopperen skulle til EM. Med to måneder igjen til EM, og fem kamper igjen av sesongen til United, måtte forsvarskjempen halte av banen i bortekampen mot Aston Villa.

En skuffet Maguire måtte deretter se at resten av United-sesongen gikk fløyten, blant annet den viktige Europa League-finalen, der lagkameratene endte opp med tap.

Maguire (1)
MÅTTE STÅ OVER: Mens lagkameratene forberedte seg på treningen før Europa League-finalen mot Villarreal, måtte en skadet Harry Maguire se økten fra sidelinjen.

28-åringen forteller at han ikke visste om han kom til å rekke EM.

Med enhver skade er du usikker på hvordan du kommer til å hente deg inn igjen, du vet ikke om du får deg noen tilbakeslag. Det har ikke jeg hatt, heldigvis. Alt har gått glatt og etter planen og kanskje også litt fortere enn det vi trodde.

Tidligere i mesterskapet var det uklart hvilken kamp Maguire ville være klar til. Enkelte medier mente at forsvareren ville være klar til åpningen mot Kroatia, andre mente Maguire ville starte kampen mot Skottland. Fasit ble 90 minutter i 1-0-seieren over Tsjekkia i gruppespillets siste kamp.

Maguire forteller at han selv ikke visste hvilken kamp han kom til å bli klar til, grunnet det høye nivået i EM.

Det er ikke slik at jeg blir kastet inn i en treningskamp. Det er EM, så det er krevende og intensivt i hver kamp. Når det har gått så bra, er det et kompliment til det medisinske teamet i Manchester United og på det engelske landslaget.

Om Sancho: – Håper vi får det over målstreken

Det samme medisinske teamet som hjalp Maguire i United, får etter alt å dømme oppgaven med å gjennomføre den medisinske testen med Jadon Sancho i løpet av en ukes tid.

Klubben har kommet til enighet med Borussia Dortmund om kantspilleren, som blir United-spiller om alt går slik det skal.

Ukraine v England - UEFA Euro 2020: Quarter-final
GODE KOLLEGER: Jadon Sancho og Harry Maguire var begge del av jubelklyngen da England feiret avansement etter 4-0-grusingen av Ukraina.

Det vil i så fall være et godt kjøp, skal vi tro Maguire.

Først og fremst vil jeg si at Jadon er en topp spiller, med et eksepsjonelt talent. En ung gutt, men med mye erfaring. Tallene hans taler for seg selv, med det han har gjort i Tyskland.

LES MER: (+) Sancho fortsatt ikke United-spiller – dette kan gå galt

United-kapteinen understreker dog at landslagskameraten ikke har satt penn til papir for Old Trafford-klubben ennå.

Han er en flott spiller, men jeg tror ikke det er en ferdiggjort avtale ennå. Vi kan ikke bekrefte at han er en Manchester United-spiller. Jeg vet det er nærme, men han er fortsatt Dortmund-spiller slik det står nå.

Maguire forteller at han krysser fingrene for at alt går i orden, slik at de to blir lagkamerater, også på klubblaget.

Det er spennende tider foran oss og forhåpentligvis får vi det over målstreken.

Powered by Labrador CMS