Livet etter fotballen

Edwin van der Sar snakker ut om pensjonisttilværelsen og om tiden i Manchester United i et lengre intervju med klubbens offisielle hjemmesider.

Publisert Sist oppdatert

Keeperlegenden kom til klubben i forkant av 2005/06-sesongen – og i en alder pålydende 34 år, var det særdeles lite som tilsa at den høyreiste nederlenderen skulle holde koken i ytterligere seks år. Og det var først i en alder av 40 år og 211 dager at han besluttet å legge hanskene på hyllen for godt. Da gikk han samtidig inn i historiebøkene som en av Manchester Uniteds virkelig store målmenn.

Men, til tross for at fotballkarrieren er et avsluttet kapittel, har det kjærlige forholdet til den tidligere arbeidsgiveren på langt nær tatt slutt. Edwin van der Sar følger nemlig fortsatt nøye med på det som skjer i og rundt klubben han tjenestegjorde for på tampen av en eventyrisk fotballkarriere.

– Alle kampene går jo på TV her i Nederland, og jeg har et eget TV-rom i huset mitt. Der sitter jeg ofte med enten barna eller venner og ser på kamper. United har hatt en svært vanskelig sesong med mye skader hittil, og det er en stor prestasjon at de fortsatt er med i tittelkampen, sier 41-åringen.

– United-karrieren? Perfekt!

Den høyreiste burvokteren fikk med seg fire Premier League-, én Champions League- og én Ligacupmedalje i løpet av sine seks sesonger mellom stengene på Old Trafford. Da er det heller ikke så rart at Van der Sar bruker store ord når han oppsummerer tiden i Manchester United-trøyen.

– Den var perfekt – det var rett og slett en fantastisk tid der jeg vant mange forskjellige ting. Men vi tapte også en eller to finaler for mye. Det hadde vært trivelig om vi gikk til topps i Champions League to eller tre ganger i stedet for bare én, men totalt sett er jeg uansett svært fornøyd med alt jeg oppnådde, medgir han overfor Manchester Uniteds offisielle hjemmesider.

Holder kontakten intakt

Van der Sar tok med seg kone og barn og flyttet hjem igjen til Amsterdam etter at han forlot sin post som burvokter i Manchester United. Avstanden mellom sin tidligere arbeidsgivers kontor og eget hjem er lang, men ifølge ham selv er det slettes ingen uoverkommelig oppgave å skulle holde kontakt med både Sir Alex og tidligere lagkamerater.

– Neida, jeg har god kontakt med folk i og rundt klubben fortsatt – jeg dultet for eksempel borti Sir Alex og David Gill i London for et par uker siden. I tillegg prater jeg med mange folk rundt klubben. Jeg møtte også Anders Lindegaard i Amsterdam, og jeg har også vært på besøk på Carrington.

– United var en stor del av livet mitt i seks år, og da kan jeg ikke bare kutte ut alt som har med klubben å gjøre bare fordi jeg har gitt meg med fotballen. Tiden i klubben var fantastisk både for meg og familien, og vi har fortsatt mange gode venner her i Manchester, sier han.

Hektisk pensjonisttilværelse

Livet som fotballspiller innebar mer enn å bare spille kamper og treningsøkter – også for Edwin van der Sar. Langdistansereiser og hotellovernattinger var også et velkjent og tidskrevende fenomen, og foreløpig har heller ikke pensjonisttilværelsen hatt særlig mye fritid å by på.

– Pensjonisttilværelsen er fin den, men vær du sikker – det er faktisk ganske travelt dette også! Men i stedet for at fotballen tar 80% av tiden min, er det nå de små tingene som holder meg opptatt.

– Jeg har bare spilt golf to ganger i løpet av det siste halvåret, så der er jeg ikke så treffsikker. I tillegg holder jeg på med en mastergrad innen Sports Management i Amsterdam, og i tillegg er det tidskrevende å starte opp vår egen forening. Min kone ble jo rammet av hjerneblødning for to år siden, og pengene som kom inn i forbindelse med testimonialen min, skal brukes til å starte opp denne.

– I den forbindelse har jeg også løpt et maraton, hatt noen opptredener på TV, gjort noen ambassadør-oppdrag for United og også gjort noen reklamer for AON. Foreningen skal hete ‘the Edwin van der Sar’ – svært originalt navn, smiler han.

Powered by Labrador CMS