Champions League kan øke med opptil 16 lag

Et forslag til ny strukturering i Champions League skal legges frem for UEFA. Forslaget er et alternativ til den radikale endringen Juventus-formann Andrea Agnelli ser for seg.

Publisert Sist oppdatert

Champions League-formatet slik vi kjenner det kan være i endring. Et UEFA-møte skal holdes den 11. september for å diskutere et forslag som vil bli lagt frem for organisasjonen, skriver The Times

Forslaget er utformet av en rekke klubber som en alternativ endring til Andrea Agnellis forslag (vi kommer tilbake til det), og har som mål å gjøre turneringen mer tilgjengelig mindre klubber.

Det innebærer å øke antall lag til 40 eller 48. 

I dag har turneringen 32 lag og åtte grupper med fire lag i hver. De to beste lagene i hver gruppe går videre til utslagsrundene.

KJEMPER FOR DE MANGE: Ajax-direktør og tidligere United-keeper, Edwin van der Sar, ønsker at flere lag skal få muligheten til å delta i Champions League.
KJEMPER FOR DE MANGE: Ajax-direktør og tidligere United-keeper, Edwin van der Sar, ønsker at flere lag skal få muligheten til å delta i Champions League.

Det nye forslaget har samme antall grupper, men øker antall lag i gruppene med ett for 40 lag, og to for 48.

Det er fortsatt de to beste lagene i hver gruppe som vil avansere.

Om forslaget går gjennom vil endringene tre i kraft fra 2024. 

Flere skal med

Klubbene som står i bresjen for forslaget er blant andre Celtic, Ajax, PSV Eindhoven og Anderlecht. De fremmet et lignede forslag for to år siden, men forslaget gikk ikke gjennom.

Nå er det et økende press fra klubber i mellomstore europeiske land for en endring fra dagens struktur. 

Tidligere United-keeper Edwin van der Sar, som er administrerende direktør i Ajax samt styremedlem i ECA (European Club Association – enkelt forklart en organisasjon som skal ivareta fotballklubbers interesser i dialog med UEFA), er en sterk tilhenger av det nye forslaget og skal ha sagt at «for oss (Ajax jour. anm.) handler det om tilgjengelighet og ikke inntekter».

Selv om hans Ajax er seriemestere i Nederland og semi-finalist i Champions League, må de fortsatt (etter dagens modell) gjennom to kvalifiseringsrunder før de kommer til gruppespillet.

Det er enda tøffere for Celtic, en historisk klubb i Champions League-sammenheng.

LANG VEI: Etter et ligamesterskap venter hele åtte kamper for Celtic før de kan være med i Champions League.
LANG VEI: Etter et ligamesterskap venter hele åtte kamper for Celtic før de kan være med i Champions League.

Champions League domineres av lag fra de fem store ligaene. Hele 59.37 prosent av lagene som var med i årets utgave av Champions League var fra Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1.

Til sammenligning var 40.63 prosent av lagene fra de resterende 50 europeiske landene som er tilknyttet UEFA.

Det er en svært skjev fordeling. 

Forslaget som legges frem i september kommer med andre ord av et ønske om større mangfold i Europas gjeveste turnering.

Alternativ til hva?

Tidligere ble det nevnt at dette forslaget kommer som et alternativ til et annet. 

Forslaget som er nevnt over er en motreaksjon til et forslag fremmet av Andrea Agnelli. Han er Juventus-styreformann og sitter i UEFAs eksekutivkomité. Han er også møteleder når ECA samles.

Forslaget hans går ut på å omstrukturere hele turneringen slik at alle lag får flere kamper. Åtte grupper vil bli redusert til tre, og hver gruppe vil ha åtte lag. Slik er alle lagene sikret 14 internasjonale kamper.

Med åtte kamper mer i gruppespillet vil det gå utover de nasjonale ligaene, og Agnelli sa i et intervju med The Guardian i fjor at de lagene som deltar i den nye utgaven av Champions League må spille med U21 og U23-spillere i sine hjemlige ligaer. 

VIL HA FLERE STORKAMPER: Andrea Agnelli har gjort seg upopulær blant flere av de mindre nasjonene som mener at løsningen han ser for seg blir ekskluderende.
VIL HA FLERE STORKAMPER: Andrea Agnelli har gjort seg upopulær blant flere av de mindre nasjonene som mener at løsningen han ser for seg blir ekskluderende.

Den delen av forslaget som imidlertid har møtt mest motstand er «fredningen» av enkelte lag. Agnelli ser for seg at sportslig meritokrati (som i denne sammenhengen vil si at de lagene som har vært best i det siste favoriseres). Det vil si at flere klubber (inkludert hans Juventus) vil være permanente deltakere.

Altså er de sikret plass i Champions League hver sesong.

I tillegg til at noen klubber alltid vil delta, vil det bli vanskeligere for nye klubber å komme inn. Inngangen skal, i Agnellis forslag, skje gjennom opp- og nedrykk.

Agnelli sier selv at flere toppklubber i England har vært positive til hans forslag.

New York Times hevder å sitte på dokumenter som viser 28 plasser vil fordeles på lag fra England, Tyskland, Spania, Italia og Frankrike, og at de resterende 50 landene må kjempe om de siste fire(!) plassene. 

Powered by Labrador CMS