– Tap er uaktuelt

To av United-historiens største keeperhelter diskuterer mandagens derby, Sir Alex Ferguson og David de Gea.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Peter Schmeichel hadde bidratt til å høste troféer gjennom hele 90-tallet, etterlot han seg et tomrom da han forlot klubben etter den fantastiske Champions League-finalen i 1999.

Keeperplassen ble ikke ordentlig erstattet før en aldrende Edwin van der Sar ble hentet i 2005. Nederlenderen gjenopptok arven etter den danske kjempen, og begge to omtales som to av de desidert største keeperne United har hatt noen gang.

Mandag kveld spilles sesongens desidert viktigste kamp. Van der Sar mener at det kun går på viljen når han skal vurdere hvilket lag som stikker av med seriegullet til slutt.

– Det handler om hvem som ønsker det mest. De som har vunnet før vil oppleve den følelsen igjen, mens de som aldri har vunnet tidligere ønsker å vite hva slags følelse det gir, sier han i til BBC.

– Gikk til City på grunn av barna og Kevin Keegan

Schmeichel har en fortid også i Manchester City. Danskens var ikke særlig populær blant United-fansen da han valgte å tjene sitt siste år som profesjonell fotballspiller hos byrivalen, men til tross for det er ikke 48-åringen i tvil om hvilket lag han håper tar det lengste strået til slutt.

– Jeg er en stor United-fan. Jeg har alltid vært en stor United-fan og jeg kommer til å dø som en stor United-fan, sier han.

– Ja, jeg spilte for City, men det var annerledes den gangen. De hadde akkurat rykket opp, og jeg hadde lyst til å jobbe med Kevin Keegan. Jeg ønsket også at barna skulle fullføre skolen i det område vi følte oss komfortable i.

United går inn mot derbyet med tre poengs ledelse, men et tap vil føre til at City passerer De røde djevlene på målforskjell.

Det kunne imidlertid vært langt lysere. For snaue tre uker siden ledet United nemlig med hele åtte poeng på byrivalen.

– Det er ikke lett å finne motivasjon når man ligger åtte poeng etter, men det har City gjort. Nå er de i en god posisjon takket være flere uforventede resultater, sier Schmeichel.

– Fergie har alltid sagt at man får tvister og vendinger hele tiden, det er det Premier League er kjent for. Selvfølgelig skulle han ønsket å ha en fem poengs ledelse inn mot derbyet, men det skjedde ikke på grunn av et skuffende resultat mot Everton, sier Van der Sar.

– Men United er fortsatt tre poeng foran, og seier eller uavgjort vil være veldig bra. Tap er uaktuelt for dem, men det blir uansett en enormt viktig kamp, og alle verdens fotballøyne er rettet mot Manchester mandag kveld.

– Han er bestemt

Sir Alex Ferguson var sjef både under Schmeichels og Van der Sars tid i klubben. Når nederlenderen blir bedt om å beskrive Fergie og hvordan han forbereder seg til storkamper er det én ting som er klokkeklart.

– Han er bestemt. Veldig bestemt. Det har han vært hele livet, og nå har han City som forsøker å ta ligagullet fra United. Det er en ny utfordring. De siste årene har de bygget opp troppen og har nå mange gode og spennende spillere, sier den flyvende hollenderen.

Schmeichel mener det er svært imponerende at skotten har holdt ut i så lang tid.

– Han er like dyktig som han alltid har vært. At noen på den alderen holder følge med tiden og forstår hva som skal til, samt får de unge spillerne sine til å forstå det er helt utrolig, sier han.

– Han kan se langt fram i tid, men snakker aldri om det til spillerne. Han snakker aldri om annet enn den neste kampen – den er alltid den viktigste. Det spiller ingen rolle om det er Wigan, Everton eller Manchester City.

– Uberettiget kritikk

I David de Gea håper United at klubben slipper å vente like lenge på en fullverdig erstatter etter Van der Sar som de måtte gjøre da Schmeichel forlot klubben i 1999. Schmeichel har fulgt den unge spanjolen i lang tid og mener kritikken mot han er urettferdig.

– Jeg synes ikke den er berettiget. Allerede før Champions League begynte folk å si at han ikke var den rette, at han var for liten og ikke god nok. Jeg har fulgt han siden tiden fra Atlético Madrid, og jeg visste at mannen var kapabel for oppgaven.

– Han har en annen stil, men det kreves andre keepere nå. Man må være veldig god med ballen i beina, ikke bare redde ballen. Det spiller ingen rolle hvordan man redder ballen så lenge man gjør det, sier Schmeichel, og får støtte av Van der Sar.

– Han har gjort noen feil, men måten han har slått tilbake mot kritikken på er fantastisk. Han har lært seg til å forstå engelsk fotball, avslutter nederlenderen.

Powered by Labrador CMS