– Alt stod i notatboken hans

Edwin van der Sar forteller om egne erfaringer med Louis van Gaal, ungdomsfilosfien og leksjonene han fikk.

Publisert Sist oppdatert

Louis van Gaal har vært i Manchester United i tre måneder, og som antatt har det blitt store forandringer. Nederlenderen snakker mer om sin egen filosofi enn noe annet, og det er denne han prøver å mure inn i veggene på Old Trafford.

Selv om mange av United-spillerne allerede har vært med på ett managerbytte i klubben, er nok forandringene større nå enn da David Moyes tok over for Sir Alex Ferguson.

Den som kjenner både fotballkulturen Van Gaal kommer fra og Manchester United best er kanskje Edwin van der Sar. Keeperlegenden var i Ajax da Van Gaal var manager tidlig på 90-tallet, og er nå tilbake i moderklubben som markedsdirektør.

– Han er den beste treneren jeg har hatt, sier Van der Sar til Independents Ian Herbert før han han svarer på spørsmålet om de engelske spillerne trenger tid til å tilpasse seg Van Gaals tekniske tilnærming til spillet.

– Jeg vet ikke helt. Du skulle tro at de hadde det allerede. De spiller i Premier League så du forventer at de har alle de ferdighetene, men noen ganger vil noen ha en annen filosofi og det kan ta litt tid å løse.

I sin biografi har Denis Bergkamp, som for øvrig også er tilbake i Ajax, hevdet at Van Gaals «fanatiske tilnærming» kun fungerer for unge spillere som har noe å bevise. Bergkamp bruker hans og Van der Sars tid i Ajax som eksempel og mener at de ikke ville dratt fordel av å spille under Van Gaal lenger enn de gjorde.

Van der Sar er imidlertid uenig.

– Vi hadde ham alle da de var unge i Ajax og også senere på det nederlandske landslaget syv eller åtte år senere. Han ville fortsatt gjøre oss bedre der. Du forventer kanskje at de beste landslagsspillerne allerede kan gjøre det helt spesielle, men Van Gaal forsøkte fortsatt å forme oss, akkurat som han gjorde syv eller åtte år tidligere.

“Han visste han hadde rett. Det var 25 år siden, vi hadde knapt nok video! Alt stod i notatboken hans!”

Edwin van der Sar

I intervjuet med Herbert forteller også Van der Sar om noen av hans egne erfaringer med Van Gaal fra tiden i Ajax som tenåring.

Manageren gikk ikke glipp av én eneste feil som ble gjort, og ga Van der Sar sjansen som følge av at førstekeeper Stanley Menzo hadde kostet laget et uavgjortresultat mot Auxerre i UEFA-cupen. Hver kamp ble analysert i detalj.

– Etter kamphelger hadde vi alltid en halvtime på mandag morgen hvor du fikk vite hva du hadde gjort galt. Som spiller var du klar over det, du håpet bare at manageren ikke så det. Men selv for målvaktene så han alt.

– Han sa: «Van der Sar! Den ballen var ikke hard! Hvordan kunne du la den gå inn i lengste hjørne? Du var altfor nære nærmeste stolpe!»

Van der Sar forteller også en historie om hvordan han opplevde Van Gaals brutale ærlighet. Eller «Amsterdaamer bluf» som Daley Blind nylig kalte det. Som 19-årig reservekeeper fikk Van der Sar en leksjon foran to fotballag fordi han ikke behandlet ballen godt nok.

– Hver gang jeg fikk ballen stoppet jeg den og måtte ta et skritt tilbake for å flytte den over på høyre. Så Louis stoppet spillet for 22 spillere fordi reservekeeperen ikke kunne stoppe ballen.

– Så jeg fant en vegg og begynte å øve…, erindrer Van der Sar om balltreningen, noe United-fansen kan skrive under på at han ble bedre på.

Du kan lese hele intervjuet med Edwin van der Sar her!

 

Powered by Labrador CMS