Den vanskelige keeperjakten

Færre enn hver tredje målvakt har blitt en hit siden Peter Schmeichels avgang i 1999.

Publisert Sist oppdatert

En svært viktig og avgjørende nøkkel bak suksess som fotballag er å ha en solid målvakt bakerst i banen som evner å både stoppe skudd, diktere forsvaret og dominere luftrommet på dødballer.

Til det hadde Manchester United den danske målvakten Peter Schmeichel til fra 1991 til 1999. Da han forlot United, tok det hele seks år før United fant en ordentlig matchvinner-målvakt, nemlig Edwin van der Sar. Da han la keeperhandskene på hylla etter Uniteds 19. ligagull i 2011 ble 21 år gamle David De Gea hentet inn – det tok en liten stund, men også han etablerte seg som en verdensklassekeeper på Old Trafford.

Men mellom de gode keeperne har det vært altfor mange dårlige – de fleste er kjent med hvordan Sir Alex Ferguson slet med å finne en erstatning til Schmeichel. Nå ser det ut til at David De Gea forlater United til fordel for Real Madrid, og i den sammenheng har United.no tatt en titt på «keeperhistorien» til Englands mestvinnende fotballklubb.

Keepere etter Peter Scmeichel

Mark Bosnich (1999-2001): Ankom Old Trafford som et 16 år gammelt talent i 1989, mistet sjansen for førstelagsspill da Schmeichel ankom i 1991, og forlot til fordel for Aston Villa. Kom tilbake ved Scmeichels avgang i 1999, vant ligagull, men Ferguson valgte å ikke satse på ham. Turen gikk videre til Chelsea hvor han fikk sparken som følge av en positiv dopingtest. Bomkjøp.

Massimo Taibi (1999-2000): Fikk ikke mange kamper for United, men tabbet seg ut omtrent hver gang han fikk sjansen. Forlot klubben ett år etter ankomst. Bomkjøp.

Massimo Taibi.
Massimo Taibi.

Fabien Barthez (2000-2004): Kom for nesten £8 millioner i 2000 og hevndiste umiddelbart Bosnich til benken. Barthez hadde et høyt toppnivå og reddet mange poeng for Ferguson da de vant ligagull i 2001 og 2003 – men var dessverre også grunnen til en rekke poengtap. Altfor mange tabber, gjør at han også – med knapp margin – går under kategorien: Bomkjøp.

Roy Carroll (2001-2005): Satt mesteparten av tiden på benken og opererte mest som andrekeeper mens Barthez var i klubben, men fikk sjansen som fast førstelagskeeper etter at Barthez forlot i 2004. To gigantiske tabber førte ham ut Old Trafford-portene i 2005. Bomkjøp.

Ricardo (2002-2005): Ble hentet mens Barthez slet med skader. Fikk ikke mange sjanser, men hans to første Premier League-berøringer var som følger: 1) lage straffe, 2) redde straffen. Savnet av hjemlandet Spania ble for stort, og turen gikk derfor videre til La Liga-klubben Osasuna i 2005. Bomkjøp.

Tim Howard (2003-2007): Ble hentet som Barthez-erstatning, og spilte noen strålende kamper i United-drakten innledningsvis. Det ble imidlertid tabbene vi husket ham best for, spesielt da han gjorde seg bort mot Porto i Champions League-kvartfinalen som sendte United ut av turneringen i 2004. Dårlig selvtillit og mistet plassen for Carroll og Van Der Sar. Bomkjøp.

Tim Howard med USA i VM.
Tim Howard med USA i VM.

Edwin van der Sar (2005-2011): Den første målvakten som virkelig etablerte seg som ypperste verdensklasse på Old Trafford siden Peter Schmeichel. Nederlenderen var alt 35 år da han ble hentet i 2005, og hadde allerede vunnet både den nederlandske ligaen fire ganger og Champions League med Ajax (under Louis van Gaals ledelse) før han ble hentet til først Juventus, så Fulham. Vant alt som var å vinne med United utenom FA-cupen, og ble straffehelt i Moskva 2008, da han reddet Anelkas straffespark i Champions League-finalen mot Chelsea. Suksess.

Tomasz Kuszczak (2006-2012): I sin United-tid Premier Leagues nest vanskeligste keepernavn, bak Arsenals Wojciech Szczesny. PiG (pole in goal) som han ble kalt av United-fansen, klarte aldri å true Van Der Sar om keeperplassen, og måtte nøye seg med en cupkamp her og der. Blir ikke husket som den med flest tabber, men ble rett og slett aldri god nok. Bomkjøp.

Ben Foster (2007-2010): Skader, skader og atter skader. Men fikk sjansen i Ligacupfinalen i 2009, og gjorde sakene sine svært bra både i kampens 120 spilleminutter og på straffesparkkonkurransen. Måtte steppe inn for en skadet Van Der Sar den påfølgende sesongen, men tabbet seg for ofte ut. Ble heller aldri god nok. Også marginalt et bomkjøp.

Ben Foster.
Ben Foster.

Anders Lindegaard (2010-p.d.d.): Én av ligaens beste andrekeepere hadde vi i Anders Lindegaard. Dansken ble hentet fra Aalesund FK i 2010, og har siden vært Uniteds andrekeeper, helt til Victor Valdés ankom i vinter. Ferguson var lenge usikker på hvem han ville bruke som førstekeeper i De Geas første sesong, og Lindegaard fikk ofte sjansen mellom stengene i 2011/2012-sesongen. Få tabber, og ofte solid. En god andrekeeper. Suksess.

David De Gea (2011-p.d.d.): La oss for all del håpe at De Gea i United ikke er historie når 2015/2016-sesongen sparkes i gang i august. Det meste tyder imidlertid på at De Gea forlater Manchester til fordel for spill i den spanske hovedstaden denne sommeren. De Gea kom til United som 21-åring i 2011, og hans svakheter ble tidlig lagt merke til. Langskudd og feltarbeid var det som altfor ofte felte ham, men etter mye trening både på banen og i styrkerommet har han etterhvert lært seg å håndtere akkurat dét – og da spesielt langskudd. Viser fremdeles tidvis svakheter i luftrommet, med alt i alt en enorm skuddstopper som har reddet United for mange tap de to siste sesongene. Suksess.

Victor Valdés (2015-p.d.d.) er for tidlig å kaste en dom over ennå.

De Gea – på vei bort?
De Gea – på vei bort?

Hvem håper du United henter dersom De Gea forlater United i sommer?

Powered by Labrador CMS