Kan få en heit ettermiddag

Hva vil mangel på Champions League koste og hva skjer på managersiden? Ed Woodward må forberede seg på  flere kritiske spørsmål i ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Tidlig i ettermiddag (anslått til ca 13.00 norsk tid) legger Manchester United frem resultatene for tredje kvartal i regnskapsåret 2015/2016.

Vil vise solide tall, men…

Regnskapstallene i seg selv vil neppe inneholde de store overraskelsene og vil vise en betydelig vekst av kommersielle inntekter og tv-inntekter sammenlignet med fjoråret.

I august trådte Uniteds gullkantede utstyrsavtale med adidas i kraft. Den gir i utgangspunktet United 750 millioner pund over en tiårsperiode og var hovedårsaken til at de kommersielle inntektene økte til i overkant av 66 millioner pund.

Det tilsvarer en økning på formidable 42,5 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode sist regnskapsår.

Juan Mata of Manchester United is challenged by Mark Noble of West Ham United during the Barclays Premier League match between West Ham United and Manchester United at the Boleyn Ground on May 10, 2016 in London, England.
AUDA: Juan Mata og Manchester United skuslet bort en glimrende mulighet til å ta et stort steg nærmere Champions League-spill med 2-3-tapet mot West Ham

TV-inntektene økte også betydelig i denne perioden (31,3 prosent) ettersom Manchester United var tilbake i Champions League i høst.

Men det som vil interessere mest når Ed Woodward snakker med investorer og forretningsforbindelser i sin Conference Call en times tid etter at resultatene er presenterte, er hva som vil skje neste sesong.

For til tross for at United denne sesongen kan bli den første klubben i verden som passerer den magiske inntektsgrensen på 500 millioner pund, finnes det flere mørke skyer som truer i horisonten.

Ny tv-avtale kan redde resultatet

Etter 2-3-tapet mot West Ham i London, er United avhengig av hjelp fra Swansea som må slå Manchester City om Champions League-drømmen skal leve.

Og dersom United ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League neste sesong, betyr det et inntektstap på minst 35-40 millioner pund.

I adidas-avtalen er det også en klausul som sier at den årlige utbetalingen på 75 millioner pund vil bli redusert med 30 prosent, eller 22,5 millioner pund, dersom United ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League TO år på rad.

Det er imidlertid viktig å understreke at beløpet som vil bli trukket fra adidas-avtalen vil bli fordelt på HELE avtaleperioden. Virkningene vil derfor bli mindre enn om alt skulle vært trukket på en gang.  

car
USIKKER FREMTID: United vil trolig investere betydelige beløp i nye spillere også denne sommeren. Michael Carrick er en av dem som går en usikker fremtid i møte.

Utbetalingene fra adidas vil derfor IKKE bli påvirket neste sesong, men dersom United skulle feile i å nå Champions League BÅDE denne sesongen OG neste, vil det svi mer i 2017/18

Det som kan redde noe av resultatet for United dersom City kniper den viktige fjerdeplassen, er den nye tv-avtalen for Premier League som trår i kraft i høst.

TV-avtalen med Sky Sports og BT Sport er 71 prosent høyere enn avtalen for inneværende periode som går ut etter søndagens kamper.

Den nye avtalen vil derfor  vil føre til en betydelig inntektsøkning, men det gjelder for samtlige 20 klubber i Premier League og ikke bare United.

Vil trolig unngå Mourinho

Ed Woodward vil trolig få flere kritiske spørsmål både om økonomi og managersituasjon når han snakker med investorer og forretningspartnere i ettermiddag.

Men de som venter på store nyheter fra Woodward på managerfronten vil trolig bli skuffet.

Opplysninger om et eventuelt managerskifte regnes som børssensitiv informasjon og United må informere New York-børsen FØR de informerer noen andre.

Derfor er det all grun til å tro at Woodward knapt vil nevne Mourinho med et eneste ord.

På en annen side kan han bekrefte om Manchester United har bestemt seg for å beholde Louis van Gaal ytterligere én sesong om det er tilfelle.

United.no følger naturligvis både presentasjonen av regnskapene og ikke minst Woodwards redegjørelse etterpå. 

Powered by Labrador CMS