Dette kan svi skikkelig

Se hva en ny Champions League-fadese kan koste United.

Publisert Sist oppdatert

Uten deltakelse i Champions League vil United få store problemer med å lokke til seg noen av de beste spillerne i Europa, for ikke å si verden.

Men det er ikke bare sportslig sett United vil få store problemer uten en plass i Champions League i 2016/17-sesongen. Også økonomisk vil en ny sesong utenfor Europas fornemste selskap bli en solid nesestyver.

En rekke engelske aviser spekulerer nå i hva det vil koste United om spillerne må følge turneringen fra tv-stolen. Noen av anslagene er unøyaktige, andre regelrett gale.

Så hvor mye vil egentlig United tape om det blir en ny sesong uten Champions League slik tilfellet var i 2014/15?

Hvorfor er det så lukrativt å spille i Champions League?

– Det er todelt. Først og fremst fordi deltakelse i Champions League er ekstremt innbringende, særlig for engelske klubber som har den beste tv-avtalen av samtlige nasjoner som deltar i turneringen. Men det er også viktig for å tiltrekke seg de beste spillerne på markedet. United maktet å hente Angel Di Maria uten å kunne lokke med Champions League-fotball, men måtte betale deretter. De beste spillerne vil spille i Champions League og måle krefter med de beste lagene i Europa. Spør også fansen, de forguder disse midtukekampene i flomlys.

TV-avtale? Får ikke lagene betalt etter hvor bra de faktisk gjør det?

– Jo, men inntektene fra UEFA basert på sportslige prestasjoner står bare for ca. halvparten av inntektene (la oss komme tilbake til det litt lenger nede i saken). Den andre delen kommer fra et såkalt «Market Pool» der hvert lands eller territoriums (f.eks. Skandinavia er samlet i én avtale) tv-avtale har stor betydning. Jo bedre tv-avtalen er, jo mer penger distribueres tilbake til deltakende land derfra. BT Sport sin treårsavtale med UEFA startet i høst og skal gjelde i minimum to sesonger til. Den har en verdi på ca £800 millioner mot under halvparten i den foregående perioden under Sky Sports og ITV.

UTE: United-benken var intet lystig syn etter tapet mot Wolfsburg.
UTE: United-benken var intet lystig syn etter tapet mot Wolfsburg.

Så med den nye tv-avtalen, hva vil United tjene på Champions League denne sesongen? 

– Noen av summene er klare, men det endelige beløpet kan vi ikke si med sikkerhet før alle de engelske lagene er utslått. Dessuten vil United få inntekter fra Europa League, men vi vet jo ikke hvor langt United vil gå i den turneringen.

Det vi vet allerede nå er at United får følgende:

  • €12 millioner for kvalifisering til gruppespill
  • €2 millioner for seier i play-off (mot Brugge)
  • €4 millioner for sportslige prestasjoner (€1,5 millioner per seier i gruppespill, 0,5 per uavgjort)

På toppen av dette kommer billettinntekter (ca. €16 millioner), og andel av Market Pool som vi ikke kan si med sikkerhet før samtlige engelske lag er ferdige med turneringen, men trolig vil det dreie seg om et sted mellom 7 og 10 millioner euro.

Uten å hugge noe i stein, kan en si at et sted mellom 32 og 35 millioner pund er et bra anslag. På toppen av dette kommer det United måtte få ekstra fra Europa League.

Denne oversikten viser kjapt hvor mye mer lukrativ Champions League er enn Europa League:

PrestasjonChampions LeagueEuropa League
Gruppespill12 mill. euro2,4 mill. euro
Seier/uavgjort i gruppespill1,5/0,5 mill. euro0,36/0,12 mill. euro
Bonus gruppeseier/nummer 2Ingen bonus0,5/0.25 mill. euro
16.-delsfinaleFinnes ikke i CL0,5 mill. euro
8.-delsfinale5,5 mill. euro0,75 mill. euro
Kvartfinale6 mill. euro1 mill. euro
Semifinale7 mill. euro1,5 mill. euro
Tapende finalist10,5 mill. euro3,5 mill. euro
Vinner15 mill. euro6,5 mill. euro

Det har vært hevdet at den nye utstyravtalen med adidas er prestasjonsbetinget og at United vil få betydelige kutt i de 75 millioner pundene, som avtalen er verdt per år, dersom United ikke går til Champions League neste sesong. Er det riktig?

– Nei. Her er det mange misforståelser ute og går. For å ta det siste først. I Uniteds eget årsregnskap fra 2014/15-sesongen omtales avtalen med adidas. Der står det følgende:

«Failure to participate in the Champions League for two or more consecutive seasons would also reduce annual payments under the recently announced agreement with adidas by 30% of the applicable payment for the year in which the second or other consecutive season of non-participation falls.»

Altså, det finnes en klausul om at dersom United IKKE kvalifiserer seg til Champions League i TO PÅFØLGENDE SESONGER, så vil avtalen bli redusert med 30 prosent det andre året. 30 prosent av 75 er 22,5. Med andre ord; United må feile i kvalifiseringen til Champions League både i 2016/17 OG 2017/18-sesongen for at overføringene fra adidas skal kuttes med 30 prosent, eller £22,5 millioner om du vil…

GLISER HAN FREMDELES?: Ed Woodward og United vil tape store summer om det ikke blir Champions League neste sesong, man kanskje ikke så mye som mange har fryktet.
GLISER HAN FREMDELES?: Ed Woodward og United vil tape store summer om det ikke blir Champions League neste sesong, man kanskje ikke så mye som mange har fryktet.

Skjønner. Hva så med ligaen? Har det ikke noe å si hvor du ender på tabellen når det gjelder direkte utbetalinger fra Premier League?

– Jo, men kanskje ikke så mye som en skulle tro. Utbetalingene fra Premier League deles opp i tre kategorier:

Kategori 1: Alle klubbene mottar en lik andel fra Premier Leagues tv-avtaler, et beløp som sist sesong var £52,5 millioner. Dette var likt for Chelsea (seriemester) og QPR (tabelljumbo).

Kategori 2: Antall live-kamper på tv. Dette styres etter hvor mange ganger hver klubb har blitt vist live på tv. Manchester United fikk det største beløpet her sist sesong med £20,25 millioner. Likevel var det marginale forskjeller fra de andre toppklubbene (City 19.5, Chelsea, Arsenal og Liverpool 18,75. Tv-selskapene er veldig bevisste på storklubbenes popularitet verden over.

Kategori 3: Sportslige prestasjoner. Seriemester Chelsea fikk £24,7 millioner, Manchester City på 2. plass fikk ca £1,2 millioner mindre og for hver plassering man faller nedover på den endelige ligatabellen reduseres beløper med ca £1,2 millioner. Manchester United fikk £93,75 millioner fra Premier league sist sesong, bare £2,2 millioner mindre enn seriemester Chelsea fordi United ble vist oftere på tv. Tabelljumbo QPR fikk £61,95 millioner.

Men United kan jo kvalifisere seg til Champions League på en annen måte også dersom fjerdeplassen glipper…?

– Det er riktig. Vinneren av Europa League er kvalifisert til neste sesongs Champions League uavhengig av hvordan det måtte gå i ligaen.

OK…Her er et tenkt scenario…Manchester United blir nummer fem i ligaen, men vinner Europa League. Får England da fem lag med i Champions League?

– Ja. Det skjedde med Spania denne sesongen. Sevilla vant Europa League sist sesong og kom med i Champions League sammen med Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid og Valencia. Ingen nasjon kan ha mer enn fem lag med i Champions League.

Men hva skjer om Chelsea skulle vinne Champions League og bli kvalifisert på den måten, samtidig som United blir nummer fire i ligaen?

– Da må United spille Europa League. Dette har faktiske hendt tidligere, da Chelsea vant Champions League i 2012 og ble nummer seks i serien. Tottenham som da ble nummer fire, måtte ut i Europa League.

Kan vi oppsummere og anslå hva det vil koste United om vi ikke går til Champions League neste sesong?

– Slike regnestykker er vanskelige, fordi du må ta i betraktning hva vil går glipp av, og hva den prestasjonen ville vært verdt. En kvartfinale? semifinale? United har de siste årene hatt for vane å budsjettere med kvartfinale. Ser vi på de garanterte summene United vil miste så snakker vi altså om rundt 35 millioner pund.

Men den store regningen kan altså komme året etter om vi også da mislykkes i å nå Champions League?

– Korrekt! Da kan du legge til £22,5 millioner på regnestykket og vi begynner fort å nærme oss £60 millioner i tapte inntekter.

Ikke gunstig med tanke på salg av nye sponsoravtaler…?

– Nei, men husk at United solgte bra med avtaler sist vi var ute av Champions League. Det kan bli tøffere om det skulle gjenta seg. Husk også på at draktavtalen med Chevrolet og utstyrsavtalen med adidas avtaler som strekker seg langt frem i tid.

Heldigvis…

Powered by Labrador CMS