– Vil du bli kvitt Glazers? Da må du lese dette

Publisert Sist oppdatert

Det har vært noen turbulente uker.

Superligakaoset. Supportere som tok seg inn på treninganlegget Carrington, protester utenfor Old Trafford, supportere som tok seg inn på Old Trafford og banen, supportere som forsøkte å stanse spillerbusser og som fikk en kamp utsatt.

Kort sagt: Irriterte supportere. Frustrerte supportere.

Og hva er de mest irritert på? Jo, Uniteds amerikanske eiere, Glazers-familien.

Så fikk protestene Joel Glazer til bordet tidlig i juni. Han lovet da bot og bedring, og sa også ja til at supportere nå skal få eie aksjer med samme stemmerett som Glazers selv.

LES OGSÅ: Les hva Glazer sa ja og nei til

LES OGSÅ: Slik reagerte MUST etter møtet

Samtidig jobbes det nå med den fandrevne regjeringsutnevnte gjennomgangen av engelsk fotball, noe som også kan føre til at supporternes stilling styrkes, noe som kan føre til at eierne får nye regler eller krav som de må overholde.

Svært viktig kampanje starter til uka

MUST (Manchester United Supporter’s Trust) – som Supporterklubben har inngått samarbeid med – jobber uansett for en overordnet ting – at supporterne selv skal eie United, og til uka starter det som kan bli helt avgjørende for om de lykkes.

Sånn sett blir det fort helt avgjørende for om United-supporterne faktisk skal lykkes med å få til en endring i eierskapet.

– Det er derfor jeg håper flest mulig leser dette og skriver under her eller enda viktigere – skriver under på den kampanjen som kommer til uka, sier Duncan Drasdo.

Joel Glazer har nemlig sagt at United-eierne skal være villige til å gi supporterne aksjer med lik stemmerett som de selv sitter på.

Mange detaljer gjenstår, det er fortsatt stor usikkerhet om de er villig til å gi fra seg akkurat det MUST håper på og drømmer om, men hvis dette skal ha noen som helst sjanse for å lykkes så trenger de deg og meg og alle United-supportere.

– Det betyr ikke at vi krever at du skal eller må binde deg til å kjøpe aksjer, men vi må få samlet så mange United-supportere som mulig over hele verden hvis dette skal ha en sjanse, sier MUST-topp Duncan Drasdo til united.no.

– Det vi ønsker er at hvis du er en supporter som ønsker at Glazers ikke skal ha kontroll over United, hvis du er en supporter som bare kunne tenke deg tanken på at det var supporterne som hadde kontrollen i klubben, så trenger vi kontaktinfoen din. Det handler ikke om penger nå, det handler bare om den ideen, om du liker den, vær så snill – skriv under på Signforunited!

drasdo222
DUNCAN DRASDO: Helt sentral i MUSTS forsøk på å samle United-supporterne og få til et fankontrollert United.

Drasdo understreker at den store kampanjen først starter neste uke.

Da vil det komme helt konkrete registreringssider (som united.no selvsagt vil skrive om), men hvis du skriver under på den siden som nå ligger der på SignupforUnited så vil du være sikker på at all informasjon når deg når det skjer – uavhengig av om du er innom united.no eller ikke.

– Tenk om vi klarte å samle 100 000 eller 200 000 eller også én million eller flere United-supportere som viste sin interesse for å få til noe. Da blir dette ganske sterkt og et veldig klart signal igjen til eierne, sier han.

Jobben med å samle United-supporterne er for lengst i gang.

Det første samarbeidet MUST begynte med var samarbeidet med Supporterklubben.

– Dere er den største internasjonale supporterklubben. Så fikk vi med Malta, den eldste Supporterklubben. Nå jobber vi mot alle de ulike internasjonale avdelingene.

– Så handler ikke dette bare om å treffe Supporterklubbens medlemmer i Skandinavia. Dette handler om alle United-supportere, også de som ikke er medlem. Den eneste sjansen vi har er om vi sammen nå viser at vi er sterke. Vi kan ikke selv nå ut til alle, men tenk om hver supporter som liker ideen om at Glazers forsvinner ut eller at Supporterne får majoritet – skriver under. Tenk om hver supporter som liker ideen får med seg en annen supporter til å skrive under? Da har vi en sjanse, fortsetter han.

Så er det mange som sikkert nå tenker. Ja, jeg kan skrive under, men hva skjer da?

Drasdo er klar på at dette er komplisert.

Det er ulike regler for ulike land og territorier når det gjelder aksjer, men det sier seg selv at til slutt så vil det også handle om penger.

Kan du, som United-supporter, være interessert i faktisk å kjøpe én eller flere aksjer?

Akkurat nå ligger aksjeprisen på United på 15-16 dollar – cirka 130 kroner etter fredagens kronekurs.

I Norge er det en meget overkommelig pris for de fleste, men alle vet at det ikke er slik for United-supportere i en del andre land.

– Men sånn er det bare. Hvis man skal få Glazers ut så er det noen som må betale for å få det til, sier Drasdo.

Lik stemmerett for alle?

Det første steget – med penger – vil antakeligvis rett og slett være å kjøpe én aksje på vegne av hver av dem som deltar.

En videre løsning deretter er at de som har råd og ønske og lyst til å bidra til endring går inn med en viss sum hver eneste måned, og MUST sørger så for at disse pengene sakte, men sikkert øker supporternes eierandel helt til de har kontroll.

Det kan ta tid, men det kan også gå raskere – avhengig av støtten, hvor mange som stiller seg bak dette og selvsagt også størrelsen på bidragene.

Hva så med stemmerett?

Det er også en mulighet for at hvis du på sikt bare eier én aksje – så har du like mye å si som de som eier mange eller også ekstremt mange aksjer. MUST og supporterne vil jo ikke havne i en situasjon hvor enkeltsupportere tar over hele kaka.

– Hva skjer videre nå mot Glazers?

– Før sesongstart så må de vise nøyaktig hva de tenker mer detaljert, men derfor er det også viktig at folk blir med på denne kampanjen. Vi må vise at vi supportere står samlet og vil dette – og så vil kravet være at klubben støtter dette – som de sa i møtet.

– Hva skjer om Glazers ikke gjør det «vi supportere» ønsker? Blir det flere protester?

– Jeg tror jeg vil si at Glazers må forstå at det er noen ting som bare må skje nå. De må forstå at de ikke ønsker å se alternativet til det.

– Det viktigste som skjedde 4. juni var at vi ba om noe som var ambisiøst, og de sa ja til det. Tidligere ville de aldri ha gått med på noe sånt. Tidligere ville de jo aldri ha pratet med oss en gang. Nå holder det heller ikke med halvveis, det vil bare skape mer irritasjon. Men vi supportere må stå samlet, sier Drasdo.

Som nevnt – den store kampanjen starter til uka, men hvis du allerede nå vil være sikker på å få med deg alt så kan du registrere deg på SignupforUnited allerede nå.

Powered by Labrador CMS