Derfor har det sviktet

Et duellspill under enhver kritikk.

Publisert Sist oppdatert

United startet sesongen med flere glimrende kamper, gode resultater og 19 av 21 mulige poeng. Gutta var stort sett påskrudd, spilte med tempo når overgangene bød seg og viste nok kreativitet til å vinne da motstanderen lå bakpå.

Det har imidlertid endret seg den siste drøye uka.

United.no har kikket nærmere på Optas tall fra sesongens kamper, og det er én forklaring som skriker mot oss som en mulig forklaring etter de to kampene mot Liverpool og Huddersfield.

United har sviktet i duellspillet.

Fra gode til svake

I sesonginnledningen var United et av de aller beste lagene i Premier League i duellspillet, men i de to siste kampene, mot Liverpool og Huddersfield, har duellsuksessen sunket drastisk.

I begge kamper vant United under 45 prosent av duellene, noe som egentlig er sjelden kost.

Enkelt oppsummert: United tapte kampene i kampen, og fikk svi for det. Med mange balltap og færre vunnede dueller blir det selvsagt også vanskeligere å vinne fotballkamper.

Forrige sesong skjedde det fem ganger, og United måtte gå av banen uten seier i fire av de fem kampene.

Denne sesongen skjedde det ikke før Liverpool-kampen, men da sank duell-suksessen til 43,7 %.

Mot Huddersfield var det nesten like dårlig, med en duellsuksess på 44,35.

Det betyr at i de sju siste kampene United har vunnet mindre enn 45 prosent av duellene, så har det gitt poengtap i seks av de sju kampene.

Skadetrøbbel som ødelegger

Årsaken er dessverre ikke altfor vanskelig å se. Flere av de mest duellsterke spillerne er ute samtidig.

Marouane Fellaini er normalt den midtbanespilleren som vinner flest dueller, også flere enn Nemanja Matic. Paul Pogba er imidlertid ikke langt bak han, heller, og i de siste kampene har altså begge vært ute.

Les også: Fellaini sårt savnet

(saken fortsetter under bildet)

Mot Stoke forsvant også Phil Jones ut, og Jones, sammen med Chris Smalling, er Uniteds ubestridte duellkonger. Jones vinner tre av fire dueller, mens Victor Lindelöf foreløpig ikke er i nærheten.

Duellsuksess, enkeltspillere 2017/18 Premier League:

Ta en ekstra titt på lista over. Ser man på de beste – og de som har vært faste da de har vært skadefrie denne sesongen – så toppes lista av Phil Jones, Eric Bailly, Antonio Valencia, Marouane Fellaini, Nemanja Matic og Paul Pogba. Da Jones forsvant ut mot Stoke var altså fire av disse borte.

Da er det dessverre ikke så rart at Uniteds spill påvirkes negativt.

Svikt også lengst framme

Det er imidlertid mer sammensatt enn det.

Dessverre har man i de siste kampene sett at Uniteds offensive spillere svikter totalt i lagets defensiv.

For å begynne med Henrikh Mkhitaryan, som er inne i en åpenbar formsvikt. Han vant 25 dueller i sesongens fem første kamper, men har kun vunnet åtte av duellene i de fire siste kampene. Mot Liverpool vant armeneren kun én duell, og Mkhitaryan har faktisk tidligere i sesongen spilt en viktig rolle i gjenvinnings-fasen.

Romelu Lukaku tapte for eksempel to av tre dueller mot Liverpool, og fire av fem dueller mot Huddersfield, noe som heller ikke hjelper.

Mens United mest offensive spillere har gjort sin del av jobben i gjenvinningsspillet tidligere i sesongen, med 50 prosent eller bedre som duellsuksess i flere kamper, har de mot Liverpool og Huddersfield vunnet under 40 prosent av sine dueller.

Som en konsekvens har United slitt voldsomt mot eget spill.

Så vet selvsagt united.no at dette er enda mer sammensatt. United har spilt uten gnist, kreativitet og hatt altfor dårlig tempo med ball den siste uka, og tabbene mot Huddersfield hjalp ikke.  Duellspillet har imidlertid vært under enhver kritikk, og det må bli bedre. Helst allerede mot Swansea i ligacupen – og i alle fall mot Tottenham på Old Trafford kommende helg.

Powered by Labrador CMS