midtbane

Hva skjer uten skadet McTominay? To av disse har bare seirer sammen i 2021

Publisert Sist oppdatert

25 ganger har Scott McTominay startet en tellende United-kamp i kalenderåret 2021.

Kun to ganger har det gitt tap etter ordinær tid.

Først mot Manchester City i ligacupsemifinalen tidlig i januar. Deretter mot Liverpool etter at 2. plassen var sikret helt på tampen av forrige sesong.

Ellers har skotten stort sett vært ensbetydende med gode United-resultater, stort sett sammen med Fred sentralt på midtbanen – og også med Harry Maguire og Victor Lindelöf bak seg på stopperplass.

Manchester United v Watford - FA Cup Third Round
SKAFFER RESULTATER: Scott McTominays betydning for United er kanskje større enn en del tror.

De fire har kun tapt én ligakamp sammen det siste året – hjemme mot Arsenal høsten 2020 da Paul Pogba laget et unødvendig straffespark som ga bortelaget seieren.

Tirsdag kom så beskjeden om at McTominay, som har slitt med en skade helt siden han returnerte til treningsfeltet i juli, har trukket seg fra den skotske landslagstroppen som skal i aksjon i tre kamper fra og med neste uke.

LES OGSÅ: Ute av Skottland-troppen grunnet skade

Det skjedde like etter at han ikke kunne starte for United mot Southampton, og det virker da svært tvilsomt om United kan forvente McTominay på banen, i alle fall fra start, i kommende helgs kamp mot Wolverhampton.

Det store spørsmålet er da hva Ole Gunnar Solskjær velger.

Det er nemlig noen fellesnevnere for United i 2021.

Solskjærs United har tapt seks kamper i ordinær tid, men i fire av seks av disse har altså McTominay manglet.

De andre midtbanekonstellasjonene har egentlig vært lite brukt, med varierende resultater.

Nemanja Matic og Fred:

fredmatic332

Er den duoen Solskjær oftest har sett til når McTominay har manglet, men uten at man kan si at resultatene eller prestasjonene har vært overbevisende.

Fikk altså sjansen i helga mot Southampton, men uten å overbevise. Duoens fem siste kamper sammen sentralt har kun gitt én seier, og det i Europa League.

Av sju kamper sammen sentralt i kalenderåret 2021 er det kun blitt to United-seirer  med Matic og Fred fra start på den sentrale midtbanen. 0-0-bortekampen mot Crystal Palace og FA-cuptapet mot Leicester var også svært skuffende prestasjoner fra Uniteds side.

Resultatene med Matic og Fred i 2021:
(siste kamp øverst)

Southampton (B): 1-1
Granada (H, Europa League): 2-0
Leicester (B, FA-cup): 1-3
Crystal Palace (B): 0-0
Real Sociedad (H, Europa League): 0-0
Newcastle (H): 3-1
West Ham (H, FA-cup): 1-0 etter ekstraomganger

Paul Pogba og Fred

Har faktisk kun to kamper sammen sentralt på midtbanen, da Pogba jo har en del kamper også fra venstrekant.

Begge kampene, som også er i ligaen, er imidlertid vunnet.

I begge kampene var det Pogba som ble skjøvet over på høyresiden av midtbanen, mens Fred lå til venstre i sin mer vante rolle.

Pogba og Fred sentralt på midtbanen:
(siste kamp øverst)
Brighton (H): 2-1
Fulham (B): 2-1

Paul Pogba og Nemanja Matic

maticpogba

Det som blir tydelig med hele denne oversikten er at Paul Pogba ikke har spilt altfor mange kamper sentralt på midtbanen i dette kalenderåret. Pogba har altså kun to kamper med Fred, og han har også kun to kamper sentralt med Matic.

Den ene var også det grusomme hjemmetapet mot Sheffield United.

For ordens skyld angående Pogba sentralt på midtbanen: Han har også noen kamper med McTominay, men det virker altså lite trolig nå grunne skottens skadeproblemer.

Paul Pogba og Nemanja Matic:
(siste kamp øverst)
Sheffield United (H): 1-2
Burnley (B): 1-0

Donny van de Beek på sentral midtbane

donnyturd

Vi tar med her at Van de Beek kom ok fra det i generalprøven til denne sesongen, mot Everton, da han startet sentralt på midten med Nemanja Matic.

Nederlenderen har tre tellende kamper på sentral midtbane i 2021, to med Matic og én med nevnte McTominay.

Fellesnevneren for alle tre kampene er at det var spesielle omstendigheter. Van de Beek har altså aldri fått tillit sentralt på midtbanen i 2021 i en såkalt «viktig kamp».

Han startet siste ligakamp, da stjernene ble hvilt før Europa League-finalen. Han startet hjemmekampen mot Leicester, da alle stjernene ble hvilt på grunn av det ekstremt tette kampprogrammet og han startet sentralt på midtbanen mot Watford fra Championship da United sendte utpå et reservepreget lag i FA-cupens 3. runde. Det er alt.

Van de Beek sentralt på midtbanen:
(siste kamp øverst)
Wolves (B): 2-1 (Med Matic)
Leicester (H): 1-2 (Med Matic)
*Watford (H, FA-cup): 1-0 (Med McTominay)

Og da er løsningen…?

Basert på resultatene er det egentlig ikke mulig å argumentere veldig sterkt for noe, siden alternativene er brukt så lite.

Det må imidlertid sies at Matic og Fred – med to seirer på sju kamper sammen – ikke virker som en optimal kombinasjon, selv om de er brukt mest.

Samtidig har altså Paul Pogba og Fred to kamper og to seirer sammen. Sånn sett ser det ut som det klart foretrukne alternativet når McTominay mangler.

Det kan også lett argumenteres for at Solskjær i så fall bruker de to beste gjenværende sentrale midtbanespillerne, i stedet for å gå til Matic, som må sees på som et fjerdevalg.

pogbafred43
STARTER SENTRALT MOT WOLVES? Øyvind Eide synes det kan være interessant, og gutta har to seirer på to forsøk sammen i 2021.

Pogba og Fred virker åpenbart i alle fall så lenge Donny van de Beek ikke får tillit i viktige kamper.

UEFA PRO-trener Øyvind Eide sa følgende til united.no etter 1-1-kampen mot Southampton:

– I tillegg var ikke Scott McTominay klar til å starte på midtbanen, men Matic og Fred fremstår ikke som en heldig kombinasjon. Da har United plutselig to venstrebeinte defensive midtbanespillere uten altfor mye kreativ kraft.

– Solskjær og trenerteamet må ha visst at de dermed ga bort dybdeløp fra midtbanen, men det kunne de jo beholdt om de hadde brukt Pogba sentralt på midtbanen. Hvis United hadde brukt Pogba og Fred sentralt kunne de nemlig fått mye av det samme som Frankrike får med Pogba og Kanté sentralt. Der går nemlig Pogba også på en del av de løpene McTominay bidro så bra med mot Leeds.

Sånn sett så virker det også som om han tenker på en Pogba/Fred-kombinasjon i helgas kamp mot Wolverhampton.

LES SAKEN HER: – Solskjær må tåle at det stilles spørsmål rundt dette laguttaket

Svaret på hva Solskjær velger får vi 16.30 søndag, da lagoppstillingene offentliggjøres.

Powered by Labrador CMS