Regler for suspensjon

Hvor mange gule kort kan en spiller få uten å måtte stå over kamper? Hvilke forseelser fører til tre kampers suspensjon? Her er en oversikt over reglene for sesongen 2011/12.

Publisert Sist oppdatert

Det engelske ligasystemet, inkludert Premier League, har et system når det kommer til suspensjoner etter gule og røde kort som kan virke både komplisert og uoversiktlig. United.no har derfor forsøkt å lage en oversikt som kanskje kan gjøre systemet noe enklere å forstå.

Reglene under gjelder alle kamper i nasjonale turneringer, og kun disse – noe som for Uniteds del vil si Premier League, FA-cupen og Ligacupen. Det er altså likegyldig i hvilken nasjonal turnering en spiller mottar kort/må sone suspensjonen. Internasjonale og kontinentale turneringer har egne regelverk.

Ved særlig alvorlige forseelser vil spillere måtte sone alle klubbens kamper frem til suspensjonen i de nasjonale turneringene er ferdig sonet. Dette betyr at en United-spiller i en slik situasjon også må stå over eventuelle kamper i Champions League, samt reserve- og juniorlagskamper, i perioden suspensjonen varer. Det er nevnt eksplisitt under i hvilke tilfeller dette er aktuelt.

Suspensjon ved gule kort:

5 GULE KORT:

  • Hvis en spiller mottar 5 gule kort mellom sesongstart og 31. januar, må han stå over én kamp. Etter 31. januar høynes grensen til 10 kort for å måtte sone.

10 GULE KORT:

  • Spillere som allerede har sonet for å ha mottatt 5 gule kort tidligere i sesongen (dvs. fem gule kort før 31. januar), må sone ytterligere to kamper om de pådrar seg fem nye gule kort før sesongen er over, og dermed når 10 gule kort totalt.

  • Spillere som ikke tidligere har sonet for å ha mottatt 5 gule kort tidligere i sesongen (mottok sitt femte gule kort etter 31. januar), men som mottar totalt 10 gule kort mellom sesongstart og andre søndag i april, må også stå over to kamper. For spillere som ikke tidligere har sonet (mottatt fem gule kort før 31. januar), høynes grensen til 15 kort for å måtte sone etter denne datoen.

15 GULE KORT:

  • Hvis en spiller pådrar seg 15 gule kort i løpet av sesongen, må han stå over tre kamper.

20 GULE KORT ELLER MER:

  • Hvis en spiller pådrar seg 20 gule kort i løpet av sesongen, må han møte for disiplinærkommiteen innen en uke etter episoden. Komiteen vil da etter eget skjønn avgjøre hvilken straff spilleren skal få. Denne prosedyren gjentar seg også for hvert femte kort en spiller eventuelt måtte pådra seg etter dette.

Alle suspensjoner grunnet gule kort må sones umiddelbart. Om en suspensjon eller deler av en suspensjon ikke er ferdig sonet etter at sesongen er ferdigspilt, må denne sones fra begynnelsen av neste sesong.

Suspensjon ved røde kort

ÉN KAMPS SUSPENSJON:

  • En spiller som blir utvist som følge av to gule kort i løpet av én kamp, blir automatisk suspendert i én kamp.

  • Det samme gjelder en spiller som får direkte rødt kort som følge av å hindre en opplagt målsjanse, enten gjennom å lage frispark eller hands.

TO KAMPERS SUSPENSJON:

  • En spiller som blir utvist for upassende eller støtende språkbruk/gester, må stå over to kamper. Dette gjelder uavhengig av om spilleren har pådratt seg et gult kort også tidligere i kampen.

TRE KAMPERS SUSPENSJON:

  • En spiller som blir utvist etter voldelig oppførsel, særlig stygge taklinger eller ved å spytte på en motstander eller hvilken som helst annen person, blir suspendert fra ALL klubbfotball – inkludert internasjonale og kontinentale turneringer, samt reserve- og juniorlagsfotball – inntil klubbens førstelag har spilt tre kamper i nasjonale turneringer. Dette gjelder uavhengig av om spilleren har pådratt seg et gult kort også tidligere i kampen.

TILLEGGSSUSPENSJON:

  • En spiller som tidligere i samme sesong har vært utvist, vil ved neste utvisning få ilagt én ekstra kamp til straffen. Har spilleren vært utvist to ganger tidligere, vil to kamper legges til suspensjonen ved neste utvisning, osv.

  • Det er i utgangspunktet kun tidligere utvisninger i nasjonale turneringer som vil føre til tilleggssuspensjon. For at også tidligere utvisninger i andre turneringer skal kunne føre til tilleggssuspensjon i nasjonale turneringer, må den tidligere utvisningen være en følge av voldelig oppførsel, særlig stygge taklinger eller av å spytte på en motstander eller hvilken som helst annen person.

Alle suspensjoner grunnet røde kort skal i utgangspunktet sones umiddelbart. Unntaket er dersom spillerens klubb velger å anke det røde kortet. I så fall må anken behandles før en eventuell suspensjon trer i kraft. Hvis anken forkastes, er hovedregelen at spilleren ilegges ytterligere én kamps suspensjon, men dette er ikke noe absolutt krav. Om en suspensjon eller deler av en suspensjon ikke er ferdig sonet etter at sesongen er ferdigspilt, må denne sones fra begynnelsen av neste sesong.

Powered by Labrador CMS