Gode råd til Zaha

I likhet med Wilfried Zaha, kom Dion Dublin i sin tid til United fra lavere divisjoner. Dermed mener han å ha mange gode tips til nykommeren.

Publisert Sist oppdatert

Den nå 44 år gamle fotballpensjonisten spilte helt nede på fjerde nivå da han sommeren 1992 overraskende ble lansert som Uniteds nye angrepsess. Men, selv om historien på mange måter kan minne om et eventyr, var det slett ikke bare lett for en helt ukjent 21-åring å plutselig tre inn i rampelyset.

– Nei, det var temmelig skremmende, det vil jeg ikke benekte, sier den gamle spissen i et intervju med MUTV.

– Det tok meg tre, fire måneder å innse at jeg virkelig hadde byttet beite fra Cambridge United, som da lå i 4. divisjon, til Manchester United, verdens største fotballklubb.

Ble kjøpt usett

– Sir Alex var mannen som ville ha meg til å skrive under, selv om han aldri hadde sett meg «live». Men John Beck, Cambridge-manageren, sendte ham en video som han tittet på og utbrøt: ‘Han scorer med venstrefoten og han scorer med høyrefoten – la oss kjøpe ham!

– Han bestemte seg for å satse på meg, noe som kom tydelig frem etter bare to eller tre treningsøkter. Det fikk meg til å slappe av.

– Og dess mer avslappet jeg ble, dess mer ga det av resultater ute på banen. Spillere som Paul Ince, Gary Pallister, Paul Parker og Sparky (Mark Hughes) var veldig støttende og fikk meg involvert. De hentet meg rett og slett inn i sine liv; det var helt utrolig.

Med en slik bakgrunn mener Dublin at han er godt kvalifisert til å komme med gode råd til Wilfried Zaha, en spiller som også kommer nedenfra i divisjonssystemet.

For, selv om han ble kåret til Årets spiller i Championship og hjalp Crystal Palace til Premier League, advares nykommeren mot å tro at han er den ferdige artikkel.

– Tvert imot, han har mye å jobbe med fremover, sier Dublin.

 – Først og fremst må han sørge for å finne seg til rette. Han må for all ikke gå for høyt ut, for da risikerer han å gå rett på trynet. Han må ta det med ro, respektere omgivelsene og lytte til dem som vil gjøre ham til en bedre spiller. Tar han dette inn over seg, kommer han til å gjøre det kjempebra. Hvis ikke, vil han få gjennomgå i garderoben – og med rette. Der sitter tross alt noen av verdens beste fotballspillere.

– Kjempetalent

Wilfried Zaha

– Likevel, jeg er overbevist om at manageren, Mister Moyes, vil gjøre sitt på beste måte og hviske Zaha mange gode råd i øret, avslutter Dion Dublin.

P.S. Forhåpentligvis får Wilfried Zaha en lykkeligere United-karriere enn den som ble Dublin til del. Allerede i sin sjette opptreden etter overgangen fra Cambridge, pådro han seg et stygt beinbrudd i hjemmemøtet med Crystal Palace. Riktignok kom han tilbake med tid og stunder, og han ble også tildelt ligavinnermedalje på dispensasjon fra FA. Men han ble ikke den spilleren han hadde vært.
Nesten på dagen to år etter uhellet ble han solgt til Coventry, hvor han opplevde en gedigen opptur. Senere hadde han også stor suksess i Aston Villa, men også der pådro han seg en stygg skade. En skade som fort kunne ha tatt livet av ham.

Det kan du lese mer om i denne profilen om den uheldige spissen.

 

Powered by Labrador CMS