– Vil bare huske United-tiden

– Den har jeg glemt, sier Denis Law til Supporterklubben om fortiden i City.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken stod på trykk i den nyeste utgaven av medlemsbladet United-Supporteren. Vil du bli medlem i Supporterklubben, kan du bli det HER for en billig penge.

Av Lars Morten Olsen

Han ler når han sier det. For selvsagt har han ikke glemt det. Eller fortrengt det. Denis Law har imidlertid aldri lagt skjul på hvor han har hjertet. Det er i Manchester United. Selv om han spilte i City både før og etter United-perioden.

Vi treffer Denis Law på hans lokale golfklubb. Han liker ikke å bli gjenkjent og han liker ikke oppstyr rundt sin egen person. Derfor valgte Law golfklubben for intervjuet. Her kjenner alle Denis Law, og han blir ikke behandlet noe ulikt de andre medlemmene.

– Vi går inn her, sier han og viser vei inn i styrerommet.

– Her kan vi sitte uforstyrret.

Men riktig ennå kan vi ikke begynne.

Han forsvinner ut og bestiller te for oss begge. En hel kjele med god, dampende te.- Favorittdrikken, smiler skotten, som holder seg nesten uforskammet sprek tatt sine 72 år i betraktning. I desember vil det være 52 år siden han for første gang spilte i et Manchester-derby. For de lyseblå mot de Røde. Han tapte begge derbykampene den sesongen. Etter en sesong i Torino var Law tilbake i Manchester – nå i United. Matt Busby hadde to ganger tidligere prøvd å få signaturen til måljegeren, og nå var det tredje gangen gildt. Sitt første lokaloppgjør for United mot City var 15. september 1962. Law gjorde jobben sin. Scoret to mål. Bare så synd at City gjorde tre, det siste på overtid.

– Jeg klarer ikke å huske detaljene for så langt tilbake, smiler skotten og nipper til sin te.

Sendte ikke United ned

Hans siste Manchester-derby var 27. april 1974. Med et hælspark som var mest en refleks, styrte han ballen i mål. Scoringen er blitt historisk fordi United rykket ned. TV-bildene av en sønderknust målscorer er myteomspunnet. Denis Law nekter konsekvent å snakke om den kampen. Mest av alt fordi han er lei myten. Myten om at han sendte United ned. For alle som kan sin Manchester United-historie vet at det hadde ikke hjulpet om United hadde vunnet 10-0 den dagen. Både Birmingham og Southampton vant sine kamper, og dermed var Uniteds skjebne forseglet uansett resultat. Skjønt, det visste ikke Law der og da, og derfor var han også nedbrutt.

Manchester-derbyet 30. april blir av mange sett pås om det viktigste på flere tiår. Kanskje siden United rykket ned, og muligens enda lenger. Det er første gang siden 1967/68 at begge lag på tampen av sesongen har sjansen til å vinne ligaen. George Best scoret etter 35 sekunder, men City vant 3-1 på Old Trafford våren 1968. Denis Law spilte kampen. Resultatet betydde mye, og siden United tapte tre av de neste ni kampene gikk ligapokalen til City. Law selv ønsker ikke å fokusere på dette, men det er ingen hemmelighet at United i 67/68 savnet Law mye. Mannen som sesongen før scoret 23 mål på 36 ligakamper, gikk i 67/68 glipp av hele 19 ligakamper grunnet skade.

– United hadde stort fokus på å vinne Europacupen den våren, og det betydde også mye, forklarer skotten.

Han mener Citys eneste sjanse til å vinne ligaen ligger i seier mot United. Skjønt, det er ikke sikkert at det holder for de lyseblå.

– Mye kan ennå skje, men dette kan bli det viktigste Manchester-oppgjøret siden våren 1968. United er i førersetet, men hvis City slår United kan det snu. Rivaliseringen er sterk mellom supporterne, og det er selvsagt spesielt nå som begge kjemper om ligagullet.

Tittelkamp også neste år

Mannen som med 237 mål er på andreplass på adelskalenderen over flest scoringer for United, tror at uansett vinner vil det blir ny duell mellom Manchester-klubbene neste år.

– Manchester-derbyet er minst like stort som ethvert annet nabooppgjør i England. Samtidig skal det også sies at i min tid var det stort bare i Manchester for de lokale, mens engelsk fotballs eksplosive popularitet har gjort at hele verden nå har fokus mot oppgjøret 30. april.

– Uansett hvem som vinner i år, er jeg overbevist om at både United og City kommer til å dominere i årevis framover. Fundamentet er lagt hos begge lag.

Denis Law spilte 398+6 kamper for United før han sommeren 1973 til sin store overraskelse fikk fri transfer av Tommy Docherty, og dermed avsluttet karrieren med én sesong for City, samt VM-sluttspill for Skottland i Vest-Tyskland i 1974.

– Jeg har spilt i mange derbykamper og de har en ekstrem spent atmosfære over seg. Ingen vil tape for naboen.

Da United tapte 1-6 for City på Old Trafford i oktober, gikk favorittstempelet til klubben som i fjor med FA-cupen tok sitt første trofé siden 1976. Law mener imidlertid at det der og da var altfor tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Noen ville kanskje si at det så ut til å bli Citys år da de slo United 6-1. De som trodde det må ha glemt at Sir Alex Ferguson er manager i Manchester United, og at en kamp er nettopp én kamp. Der og da var det syv måneder igjen av sesongen. Sir Alex har alltid fokus framover.

Viktig å legge 1-6 bak seg

Tapet var ydmykende for både Manchester United og klubbens supportere. Men Law tror at Sir Alex tross alt klarte å få noe positivt ut av den tunge dagen.

– Som alle store managere klarte Sir Alex raskt å legge tapet bak seg. Og han fikk spillerne til å gjøre det samme. Alle gode lag kan ha en dårlig dag på jobben. Sånn er fotball. Kunsten er ikke å gjøre noe overilt, men jobbe på videre på det man tror på og som har fungert bra ellers.

UNITED-LEGENDE: Denis Law i kjent driv.

Ville ikke skjedd i United

Den sympatiske skotten som vokste opp i Aberdeen har muligens ikke så forferdelig mye til felles med Carlos Tevez, men begge har spilt for både United og City. Law klarer ikke å se at Tevez skal kunne dra fordel av å ha vært i United fordi han kjenner spillerne og klubben. Han vil heller ikke spekulere i om Roberto Mancini har mistet respekt og troverdighet etter hele Tevez-historien. Men Law,som er en god venn av Sir Alex, har vondt for å se at noe lignende kunne skjedd på Old Trafford.

– Nei, jeg tror ikke det. Det ville i så fall ha vært en ekstrem sjeldenhet. Og for å være ærlig ville det ha vært en sjeldenhet i de fleste klubber. Det var merkelig alt som skjedde der, men jeg vet selvsagt ikke mer enn hva som kom fram i media.

Scholes-comeback en genistrek

Patrick Vieira er kjent for mer enn bare å gitt Ryan Giggs en utsøkt pasning i semifinalen i FA-cupen 1999. Han avsluttet spillerkarrieren i City, og er nå en del av staben til Mancini. Han stjal overskriftene da han nylig sa at United måtte være «desperate» som hentet Paul Scholes tilbake. Noe Denis Law er sterk uenig i.

– Jeg var faktisk ikke overrasket da Sir Alex hentet han tilbake. Scholes er etter min mening en av de fineste spillerne klubben har hatt. Det er en ren nytelse å se han på sitt beste, og han har vel nå levert varene såpass bra at det er riktig å si at det var en rett beslutning av Sir Alex å hente ham tilbake. Alle fotballspillere ønsker å gi seg mens de er på topp. Jeg tror Scholes fortsatt kommer til å gi seg på topp enten han gir seg til sommeren eller etter neste sesong.

Sir Alex kalte skadelisten tidligere i sesongen et mareritt. Denis Law, som selv gikk glipp av Europacupfinalen 1968 på grunn av skade, mener at troppens bredde vil avgjøre hvorvidt skadene på nøkkelspillerne blir utslagsgivende.

– Skader er noe som hører fotballen til, og man vil alltid savne viktige spillere. Det har også United gjort. Noen sesonger kan man være mer uheldig enn andre, som denne for United. I de tilfellene er det viktig å ha en bred tropp og bra dekning. Om du er heldig eller uheldig med skadelisten kan faktisk avgjøre ligagullet, men sånn er også fotball.

Roberto Mancini har ifølge Manchester Evening News brukt 240 millioner pund på 16 spillere siden han ble ansatt som City-manager i desember 2009. Citys kjøpekraft har fått mye oppmerksomhet, men Law mener United gjør lurest i å ikke bruke for mye konsentrasjon og kalorier på dem.

– Sånn er fotball. Man prøver alltid å gjøre de beste forsterkningene med de ressursene man har. City har åpenbart bedre råd enn United og handler deretter. Det må man også godta.

– Sir Alex elsker utfordringer. Hvor stor tror du han ser denne sammenlignet med tidligere?

– Han bare tar utfordringene som de kommer. Sånn er Sir Alex. Enten utfordringen heter Blackburn, Arsenal, Liverpool eller City. Sir Alex prøver alltid å få fram det beste laget i England uansett hvem som er den største konkurrenten.

United har møtt City tre ganger denne sesongen. Først i Community Shield, der United snudde 0-2 til 3-2. Deretter det ydmykende 1-6-tapet i ligaen på Old Trafford. I FA-cupen i januar slapp United unna med skrekken. 3-0-ledelse ved pause ble til 3-2-seier. Law mener at disse resultatene ikke betyr noe som helst når lagene nå møtes for fjerde gang denne sesongen.

– Hver kamp lever sitt eget liv, og at United slo City borte i FA-cupen og at City vant over United på Old Trafford har ingenting å si.

– Hvor viktig er det å vinne nettopp denne sesongen? Kan det være sånn at klubben som vinner i år vil kunne bygge videre på den suksessen?

– Jeg deler ikke det synet. Stort for laget som vinner, men det er ikke verdens undergang for taperen, som vil ha en ny mulighet neste sesong. Dessuten betyr det så mye å komme med i Champions League på grunn av pengene, noe begge lag selvsagt er sikret.

Rutinen kan bli tungen på vektskålen i kampen om ligagullet. Det tror i hvert fall Denis Law. Det å ha vært i kamper hvor spillere og manager har ekstremt press på seg.

– Med Uniteds erfaring i slike situasjoner må jeg si United hvis jeg skal tippe, men samtidig er det viktig å understreke at dette på ingen måte er over. Erfaringen Sir Alex og mange av United-spillerne har, tror jeg kommer til å veie tungt i kampen om gullet.

Avslutter King Denis, som selv vant ligagull i 1965 og 1967.

Powered by Labrador CMS