Hvem bør vi frykte?

Fernando Torres trives ikke spesielt godt mot United, men én av hans utfordrere står med en imponerende rekord mot United.

Publisert Sist oppdatert

Før mandagens kamp på Old Trafford mellom Manchester United og Chelsea handler mye om hva de to klubbene kommer til å foreta seg de resterende dagene som er igjen av overgangsvinduet.

Mens mange United-fans fortsatt venter på at David Moyes skal gjøre sin første signering, sikler José Mourinho og hans Chelsea stadig på Wayne Rooney.

Om Rooney forsvinner eller ikke lar vi ryktespalten ta seg av, og status per dags dato er at Mourinho har tre alternativer når han skal velge spydspiss på mandag.

Om det blir Fernando Torres, Demba Ba eller Romelu Lukaku som får tillit fra start virker helt åpent.

Men hvem i spisstrioen bør United-supporterne frykte mest? Og hvem bør vi «håpe» på?

Nedenfor kan du lese hvordan Torres, Ba og Lukaku har gjort det mot United i tidligere oppgjør for sine respektive klubber.

Fernando Torres

29-åringen er naturligvis den av spissene som har spilt flest oppgjør mot United ettersom han har vært lengst i Premier League. Spesielt i rød trøye gjorde spanjolen det til en lei uvane å stikke kjepper i United-hjulene, men i totalregnskapet står Torres med hele ti tap mot United. Og selv om han har levert noen gode kamper mot de røde djevlene er ikke fire scorede mål på 17 kamper all verden.

Torres utvises mot United i 2012.
Torres utvises mot United i 2012.

Hans første møter med Fergusons mannskap var ikke mye å skryte av. To tap og null mål var fasiten i 2007/08 da han for øvrig scoret totalt 24 mål i Premier League.

Året etter er første gangen Torres virkelig markerer seg mot United, i alle fall i målprotokollen. Spissen jager alt og alle på topp og går seirende ut av duellen mot Nemanja Vidic som tabber seg ut og senere blir utvist. United taper til slutt 1-4 på hjemmebane.

I 2009/10 var det Rio Ferdinand som måtte gi tapt mot Liverpool-spissen da Torres parkerte midtstopperen på Anfield og satte inn 2-0 som også ble sluttresultatet. Også i returoppgjøret scorer Torres, men United vinner 2-1 etter scoringer av Park Ji-Sung og Wayne Rooney.

Herfra går det stort sett nedover for Torres sin del. I 2010/11 spiller han seks kamper mot United, både som Liverpool- og Chelsea-spiller, men går målløs av banen alle gangene.

Neste sesong slår en kritisert Torres tilbake og viser at han fortsatt har noe fotballmagi igjen i seg. På ytterst frekt og teknisk perfekt utført vis «chipper» han ballen over David de Gea fra skrått hold, men United vinner likevel kampen 3-1. I returoppgjøret, som ender 3-3, er Torres med fra start igjen og noterer seg for en målgivende.

I fjor fikk spanjolen bare starte én av de totalt fire kampene mot United (Premier League, FA-cup, ligacup). Det ble ingen mål på Torres, og i 3-2 tapet i ligaen ble i tillegg 29-åringen syndebukk da han ble utvist etter 69 minutter.

 • Kamper mot United: 13 (4)
 • Seier-uavgjort-tap: 5-2-10
 • Mål: 4
 • Målgivende: 1

Demba Ba

inni_sak_demba_ba_newcastle
Ba scoret to mål mot United som Newcastle-spiller.

Med West Ham, Newcastle og Chelsea har Ba spilt mot United åtte ganger, alle fra start. Tre seire, en uavgjort og tre tap viser ingen klar trend, men tre mål på åtte forsøk mot United er likevel godkjent.

I sin halve sesong i West Ham møtte Demba Ba United for første gang Premer League. I 2-4 tapet spilte senegaleseren hele kampen, men det var Wayne Rooney som stjal overskriftene med sitt hattrick.

I Newcastle-trøya scoret imidlertid Ba mot United i begge ligaoppgjørene i 2011/12. Først sørget han for 1-1 på Old Trafford, før han også scoret i 3-0 seieren på St. James Park.

I fjorårssesongen møtte Ba United ved hele fem anledninger og i alle kampene fikk han tillit fra start. Først ble det to tap med Newcastle, før han som Chelsea-spiller avgjorde semifinalen i FA-cupen på Stamford Bridge med en spektakulær volley og senere var med på å beseire de da kommende ligamesterne på bortebane.

 • Kamper mot United: 8
 • Seier-uavgjort-tap: 3-2-3
 • Mål: 3
 • Målgivende: 0

Romelu Lukaku

Stjerneskuddet Lukaku har aldri startet en kamp mot United, men han kan skryte av at han er den yngste spilleren som har scoret hattrick mot et av Fergusons United-lag. Med Sir Alex Ferguson er det bare seks spillere som har klart å score hattrick mot United.

Lukaku scoret hattrick mot United i mai 2013.
Lukaku scoret hattrick mot United i mai 2013.

Den storreiste belgieren kom til Chelsea i 2010/11 og fikk prøve seg i én av storkampene mot United i ligaen allerede i sin første sesong på Stamford Bridge. Da ble det imidlertid 3-1 tap på Old Trafford.

I fjor var Lukaku lånt ut til West Bromwich og også der var han også reserve i bortekampen, men kronet en fantastisk sesong med en svært imponerende forestilling mot United på sesongens siste dag. Belgieren kom inn ved pause da United ledet 3-1, og hentet nærmest opp ledelsen på egenhånd da han fikk herje fritt med et tilsynelatende distrahert United-forsvar. Til slutt endte det elleville oppgjøret 5-5 og Lukaku hadde trillet tre baller i nettet bak en frustrert Anders Lindegaard.

 • Kamper mot United: 0 (3)
 • Seier-uavgjort-tap: 0-1-2
 • Mål: 3
 • Målgivende: 0

Konklusjon

Ser vi på statistikken er det ingen av de tre angriperne som nødvendigvis stikker seg ut verken med positivt eller negativt fortegn sett med røde United-øyne. Både Torres og Ba har avgjort jevne kamper til deres lags fordel i møter med United, mens hattricket til Lukaku kanskje står igjen som den mest imponerende enkeltprestasjonen.

Likevel er det verdt å merke seg den svake statistikken til Torres. Ti tap på 17 kamper er voldsomt når du spiller for lag som Liverpool og Chelsea, og et målsnitt på 0,24 mål per kamp skremmer neppe David Moyes. Når det gjelder Ba har han tre mål på åtte kamper og de fleste husker vel hans avgjørende scoring på Stamford Bridge som sendte United ut av FA-cupen i fjor.

Alle de tre angriperne er naturligvis potensielle matchvinnere, og det virker ikke som José Mourinho har bestemt seg for at én av dem er et klart førstevalg. Hittil i år har Torres og Ba startet hver sin kamp, mens Lukaku har kommet inn fra benken i begge kampene. Faktum er likevel at ingen av Chelseas fire mål i Premier League har blitt scoret av én av spissene.

Powered by Labrador CMS