– Som skapt for Europa

Sir Bobby Charlton håper å få se David Moyes bringe tradisjonene videre.

Publisert Sist oppdatert

Charlton, som i neste uke (11. oktober) fyller 76 år, var selv en av forgrunnsfigurene da Manchester United i 1968 ble det første engelske klubblag som gikk til topps i Europas største klubbturnering. Blant annet scoret han to av målene – det første og det siste – da Benfica ble beseiret 4-1 i finalen på Wembley.

Bobby Charlton
Bobby Charlton

Den nåværende klubbambassadøren har imidlertid europacupminner som strekker seg mye lenger tilbake enn som så. Han var for eksempel bare 19 år gammel da han i 1957 fikk sin første smak av det som den gang ble kalt Europacupen for serievinnere. United var den første engelske klubb som tok del i turneringen, og Charlton fikk sin ilddåp i den sagnomsuste 2-2-kampen mot de regjerende mesterne fra Real Madrid. Resultatet var riktignok ikke tilstrekkelig til å sende rødtrøyene videre, ettersom spanjolene hadde vunnet det første møtet i Madrid med sifrene 3-1. Senere samme vår gikk de for øvrig hen og sikret seg den store pokalen for andre år på rad.

Det unge United-laget hadde imidlertid gjort en god turnering. I tur og orden hadde de beseiret Anderlecht (12-0 sammenlagt), Borussia Dortmund (3-2) og Athletic Bilbao (6-5), før Real ble for sterke i semifinalen.
Europacupeventyret ga samtidig en mersmak som ifølge Charlton har fulgt klubben i alle år siden.

– Det var Manchester United som ledet engelsk fotball ut i Europa, minnet han om i kampprogrammet United Review foran hjemmekampen mot Bayer Leverkusen for to uker siden.

– Den gang ble vi stilt overfor toppspillere, og kunne nesten ikke vente på neste anledning.

– Turneringen var som skapt for Manchester United, for hele vår mentalitet. Vi visste at dette var noe for oss. Det har blitt bevist i tiårene som har gått siden den gang, og Champions League vil fortsette med å være en turnering skapt for denne klubben.

– Moyes er rett mann

Gjennom disse årene har United som kjent gått helt til topps tre ganger – i 1968 under Matt Busby, og i 1999 og 2008 under Sir Alex Ferguson.

Heretter blir det opp til Fergusons etterfølger, David Moyes, å sørge for at disse tradisjonene blir fulgt opp. Sir Bobby Charlton er da også overbevist om at Moyes vil lede United fremover, også i Europa.

Manchester United v Bayer Leverkusen - UEFA Champions League
David Moyes skal bære tradisjonene videre

Det startet da også bra med 4-2-seieren over Bayer Leverkusen i høstens første gruppespillkamp, og onsdag venter en ny stor utfordring når Shakhtar Donetsk tar imot på Donbass Arena.

– David har jo smakt på europacupfotball som manager for Everton, men han kommer til å lære mye av å Champions League. Og han kommer til å lære fort, tror Charlton, og legger til at vi skal være glad for at nettopp Moyes ble utnevnt til klubbens nye manager.

– Vi er veldig heldige, det er det ingen tvil om, sier han med ettertrykk.

– Kontinuitet var en stor faktor i utnevnelsen av David. Det vil alltid bli noen endringer med en ny manager, men ikke så veldig mange dersom situasjonen bare blir håndtert på riktig måte. Og det har vi sørget for, mener den gamle legenden.

Powered by Labrador CMS