Startvansker

David Moyes har opplevd før at laget hans underpresterer i starten av sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United har ikke hatt noen stor åpning på sesongen. Sannsynligvis kan noe forklares ved å se på hvor tøff motstanden har vært, men samtidig har det vært problemer også mot langt dårligere lag.

Vi har derfor tatt en titt på hvordan Everton gjorde det under Moyes. Hvordan lå Everton an på nåværende tidspunkt, etter siste ligakamp før oktoberlandslagspausen? Og hvordan utviklet sesongene seg videre?

Det viser seg, kanskje ikke så overraskende, at Everton ofte ble bedre utover i sesongen. Everton havnet stort sett på svært respektable plasseringer under Moyes, men ofte etter å ha vært langt nede på tabellen i en periode.

Enkelte sesonger, som fjorårssesongen, var unntak fra dette. Interessant nok viser det seg også at våren var et problem i samtlige av Evertons tre første hele sesonger under Moyes. Det er derfor naturlig å anta at Moyes kanskje gjorde grep med treningen som skulle forhindre at dette skulle fortsette å være et problem. For etter de første årene ble akkurat det nemlig bedre, men samtidig ble sesongstartene ofte tyngre for Everton og Moyes.

David Weir, som nå er manager i Sheffield United, ble for noen år siden intervjuet om dette temaet av The Independent.

– Han kjører laget sitt veldig hardt i starten av sesongen, så han gir sannsynligvis laget et utgangspunkt som gjør at klubben blir sterk på slutten av sesongen. Du kan trene for å få en formtopp på spesifikke tidspunkt. På denne tiden av sesongen [intervjuet ble publisert tidlig i januar, rett etter den tøffeste delen av juleprogrammet, journ.anm.] når det er travelt med kamper så må en være i toppslag, og det må en også være på slutten av sesongen når kampene betyr litt mer, sa Weir, som spilte under Moyes i nesten fem år.

De har vært mye snakk om tøffe treninger under Moyes i United også, så forhåpentligvis betyr det at United vil være i god form når det betyr mest.

Her er en oppsummering av samtlige Everton-sesonger under David Moyes:

2012/13: På tilsvarende tidspunkt i fjor var Everton på 4. plass, etter en god sesongstart som blant annet inkluderte en seier mot United. I enden av november var de på 6. plass, og det samme var de ved både nyttår og sesongslutt også.

2011/12: Da Everton gikk inn i oktoberlandslagspausen i 2011 var de på 13. plass. I slutten av november lå de på 9. plass,  før de på nyttårsaften var nede på 12. plass. Men etter det var det bare de to store Manchester-klubbene som var bedre enn Everton, og de endte til slutt på en respektabel 7. plass – fire poeng foran en klubb som Liverpool som var 13 poeng fremfor de blå da 2011 ble til 2012.

2010/11: Sesongen startet fryktelig for Everton. De klarte ikke å vinne en eneste av de første seks kampene, før det ble seier i den siste kampen før landslagspausen, noe som førte de opp på en 17. plass. Ved enden av november var situasjonen bare minimalt forbedret, og Everton lå på 16. plass. Men ved nyttår var Moyes’ lag på 11. plass, og ved sesongslutt på 7. plass.

2009/10: Everton var på tiendeplass på tilsvarende tidspunkt i 2009/10-sesongen, og i slutten av november hadde de blå sunket helt ned til 16. plass etter en svak periode. 1-4-0 var statistikken i desember, og Everton var på 11. plass ved årsskiftet. Til slutt endte Everton på 8. plass. De endte to poeng bak Rafa Benitez’ Liverpool, etter å ha vært elleve poeng bak ved inngangen til 2010.

moyess

2007/08: Ved inngangen til landslagspausen i oktober 2007 lå Everton på 10. plass, og så startet klatringen. I enden av november var de blå oppe på 8. plass, og 1. januar startet med Everton på 6. plass. Everton var gode i januar og februar, så selv om det ble litt motgang mot slutten så ble det 5. plass på Everton.

2006/07: En god sesongåpning for Everton, for en gangs skyld. Etter sju kamper lå klubben på 5. plass, etter tre seiere og fire uavgjortresultat. Så ble det litt mer motstand i oktober og november, og ved månedsskiftet november/desember var Everton nede på 9. plass – riktignok var det på dette tidspunktet veldig jevnt, med korte avstander oppover. Everton klatret opp til 7. plass til nyttår, og da siste blås i Premier League-dommernes fløyter ble unnagjort, lå Everton på 6. plass.

2005/06: Det skulle bli en skuffende sesong for Everton, og sesongstarten var det verste. Ikke bare tapte Everton Champions League-kvalifiseringskampen mot kommende semifinalist Villarreal, men da oktoberlandslagspausen startet lå Everton helt nederst. Så kjempet Everton seg opp fra nedrykksstriden, og både i slutten av november og ved nyttår lå Everton på en 16. plass. Fra nyttår og ut gjorde Everton det respektabelt, men det var for ujevnt til å bli noe mer enn en litt skuffende 11. plass.

2004/05: Ved inngangen til oktoberlandslagspausen lå Everton helt oppe på 3. plass, en posisjon de også hadde i slutten av november. Ved nyttår hadde United gått forbi, og Everton lå derfor på 4. plass. Selv om Everton hadde en dårlig vår, med tap i halvparten av kampene etter overgangen fra 2004 til 2005, så ble det en 4. plass til slutt også. Blant annet takket være at også nærmeste konkurrent Liverpool hadde en vanskelig vår i ligaen, og derfor bare tok innpå tre poeng på Everton. En svært imponerende sesong for de blå etter at Rooney den sommeren hadde blitt solgt til Manchester United.

2003/04: Da Moyes tok over Everton, våren 2002, var Everton et lag som vanligvis endte godt inne på nedre halvdel – men uten å rykke ned (overlevde på målforskjell i 1997/98). I denne sesongen ble det nedrykkskamp også for Moyes. Det så ikke så ille ut på tidspunktet som høsten 2003 tilsvarte nåværende tidspunkt, for da lå Everton på 12. plass. Riktignok med svært kort vei nedover til nedrykksplass. Og i enden av november var Everton nettopp der – på nedrykksplass. Da det nye året startet lå Everton på 11. plass, med fem poengs avstand ned til Tottenham på 18. plass. Men formen Everton viste etter årsskiftet var nedrykksform, og de blå avsluttet blant annet med fire strake tap. Nedrykk ble unngått likevel, med seks poengs margin.

Sir Alex Ferguson, David Moyes
Powered by Labrador CMS