14 gode sesonger på 15 år

Og David Moyes står faktisk ikke uten titler som manager. Les alt om prestasjonene til det som trolig blir Uniteds nye manager.

Publisert Sist oppdatert

Legg merke til:

Factbox-line David Moyes fylte 50 år 25. april.
Factbox-line Moyes begynte på trenerkurs da han var aktiv som spiller, bare 22 år gammel.
Factbox-line Han har blitt kåret til årets manager av managerforeningen tre ganger. Det er delt rekord med Sir Alex Ferguson.
Factbox-line 10 ganger har Moyes blitt månedens manager i Premier League. Det er bare Sir Alex (27 ganger) og Arsene Wenger (12) som er bedre.
Factbox-line Statistikken i Preston: 113 seirer og 58 uavgjorte på 234 kamper.
Factbox-line Statistikken i Everton: 217 seirer og 139 uavgjorte på 516 kamper.

Det er ventet at Everton-manager David Moyes presenteres som ny Manchester United-manager torsdag eller fredag.Supporterklubben har også fått bekreftet fra sentrale kilder at Moyes blir United-manager. Nå handler det bare om når han kan presenteres.

Onsdag ettermiddag så united.no nærmere på Moyes’ fortid med Wayne Rooney, og på hvordan han har utviklet en rekke stjernespillere i sitt Everton.

Nå ser vi nærmere på hvilken managerfortid 50-åringen har.

Etter en karriere som midtstopper i klubber som Celtic, Cambridge, Shrewsbury, Bristol City, Hamilton, Dunfermline og Preston, og blant annet ett seriegull med Celtic, overtok han som spillende manager i Preston i 1998. Der reddet han først klubben fra nedrykk til fjerde nivå i engelsk fotball. Så førte han klubben opp til division one (nå: Championship) og det var bare en play off-finale som skilte laget fra to strake opprykk og Premier League-plass i 2001.

Storklubbene hadde dermed bitt seg merke i 38-åringen, og da Walter Smith og Everton slet med å overleve i Premier League våren 2002 så bestemte Merseyside-laget seg for å gjøre en endring. Moyes kom inn og reddet plassen.

Og etterpå har Everton stort sett være inne blant Englands åtte beste lag.

Ser man på David Moyes’ 17 sesonger som manager, kan man faktisk mene at hele 15 av dem har vært gode. Nedturene var en tidlig sesong i Everton da klubben kjempet mot nedrykk, og senere en plassering midt på treet. Ellers har Everton kjempet i topp-8 – og innimellom utfordret og slått storklubbene helt siden Moyes overtok i 2002.

Det nevnes riktignok ofte at Moyes’ Everton aldri har vunnet borte mot United, Arsenal, Chelsea eller Liverpool, men samtidig kan statistikk brukes til hva man vil.

Ser man for eksempel på Evertons prestasjoner i serien mot de fire store nå, United, City, Chelsea og Arsenal, så står laget med fire seirer og bare ett tap mot City. De står med to seirer og tre tap mot United, og de står med tre seirer og to tap mot Chelsea. Arsenal er topplaget de har slitt mest med. Everton står med to uavgjorte og fire tap på de seks siste kampene mot Arsene Wenger og co. I nabooppgjørene mot Liverpool har Everton tatt poeng i fire av de seks siste kampene.

David Moyes år for år

1997/98 (Preston):

Moyes overtok Preston som 35-åring i januar 1998. Preston spilte da på tredje nivå i engelsk fotball, og lå på nedre halvdel av tabellen. Det var bare noen få poeng som skilte laget fra nedrykk.

Med Moyes ved roret tapte laget imidlertid bare fire av sine 17 siste kamper, klatret til midtsjiktet og endte på 15. plass med god margin til nedrykksstreken.

1998/99 (Preston):

I sin første hele sesong som hovedmanager fortsatte fremgangen. Ett år etter at de kjempet for å unngå nedrykk til fjerde nivå kjempet Preston nemlig i toppen av divisjon. Til slutt ble det 5. plass og play off-plass om spill på nivå 2 (nå: Championship).

Det ble imidlertid tap i play off-semifinalen mot Gillingham.

1999/00 (Preston):

Preston var imidlertid på gang og lot seg ikke stoppe av play off-tapet våren 1999. Sesongen etter var det nemlig aldri tvil. Preston stormet frem til klar seier i Division two etter 95 poeng totalt, og hadde da god margin (7 poeng) til nummer to.

Seriegullet er Moyes’ eneste tittel i managerkarrieren.

2000/01 (Preston):

Ingenting så ut til å stoppe Moyes og Preston, og det holdt på å ende med to strake opprykk og plass i Premier League våren 2001. Moyes ledet nemlig Preston rett fra opprykk til 4. plass i 1. division (nivå 2).

Det betød play off-spill om en plass i Premier League, og i semifinalen ble Birmingham slått ut etter to kamper og straffesparkkonkurranse. I finalen på Millennium Stadium i Cardiff ble det imidlertid bråstopp etter 0-3-tap for Bolton.

2001/02 (Preston):

Nedturen i fjorårets play off-finale så ikke ut til å få negative konsekvenser, for Moyes og Preston fortsatte fremgangen også i 01/02-sesongen.

De lå på en sterk 8. plass og kjempet på ny om en play off-plass, da Moyes ble kontaktet av Everton i mars. Til tross for at han hadde skrevet under på en femårsavtale med Preston sommeren før, ble fristelsen for stor og Moyes ble klar som Everton-manager 14. mars.

2001/2002 (Everton):

Moyes overtok Everton i mars 2002, da Everton lå på 16. plass i Premier League – likt på poeng med laget som lå under nedrykksstreken.

Han ledet imidlertid Everton til seier i de to første kampene, og fullførte sesongen med fire seirer, én uavgjort og fire tap. De endte dermed på 15. plass, og overlevde. Moyes hadde gjort jobben. Til slutt var avstanden ned til nedrykk på hele sju poeng.

2002/03 (Everton):

Moyes lot en ung Wayne Rooney debutere i løpet av sesongen, og etter nedrykksstrid sesongen før kjempet de plutselig om en plass i Europa.

Det endte til slutt med en 7. plass, med 59 poeng i serien, og Moyes ble kåret til sesongens beste manager uavhengig av divisjon.

Cupene: Everton røk ut for Huddersfield fra nivå fire i 3. runde av FA-cupen, og ble slått ut i 4. runde av ligacupen.

2003/04 (Everton):

Wayne Rooney spilte fast, men Everton slet veldig. De kjempet mot nedrykk mye av sesongen, og endte til slutt med 39 poeng og på plassen over nedrykksstreken. Avstanden ned til nedryksstreken var imidlertid seks poeng.

Moyes’ verste sesong til nå i karrieren.

Cupene: Røk ut i 4. runde av både FA- og ligacup.

2004/05 (Everton):

Wayne Rooney ble solgt, og mange trodde Everton skulle rykke ned. Det går imidlertid opp og ned innen fotballen, og etter nedrykksstrid året før fikk Moyes det til å fungere i sin tredje hele sesong. Sesongen endte med en knallsterk 4. plass, og de hadde bare Chelsea, Arsenal og United foran seg på tabellen. De lå faktisk likt med United halvveis i sesongen, men slet med å holde følge etter at Thomas Gravesen ble solgt til Real Madrid i januar.

Moyes ble likevel kåret til den beste manageren i England for andre gang på tre år.

Cupene: Tapte i 4. runde av ligacupen, og røk ut for United i 5. runde av FA-cupen.

2005/06 (Everton):

Moyes fikk omsider litt penger, og hentet inn Phil Neville, Simon Davies, Per Krøldrup og Andy van der Meyde om sommeren. Håpet var at det skulle styrke stallen nok til å vinne Champions League-kvalifiseringen.

Everton tapte imidlertid mot spanske Villarreal i Champions League-kvalifiseringen, og røk ut mot Dinamo Bucuresti på første hinder i UEFA-cupen. Serieprestasjonene holdt heller ikke det samme nivået, og Everton ble til slutt nummer 11:

Cupene: Røk ut i 3. runde av ligacupen og 4. runde av FA-cupen.

2006/07 (Everton):

Etter skuffelsen i 05/06, ble det bedre igjen nå. Moyes hentet Andy Johnson og Joleon Lescott for til sammen 14 millioner pund før sesongen og Everton reiste seg. Everton endte på en 6. plass etter 58 poeng i serien. Laget tapte faktisk bare en gang frem til november, og 6. plassen sikret spill i UEFA-cupen neste sesong.

Cupene: Ble slått ut i 3. runde av FA-cupen og 4. runde av ligacupen.

2007/08 (Everton):

Moyes forsterket med Phil Jagielka, Leighton Baines, Yakubu og Steven Pienaar før sesongstart.

Denne gangen ble det også en del seirer i Europa.

Everton slo ut Metalist i Europa League-kvalifiseringen, og vant så alle kampene sine i gruppespillet mot AZ, Nürnberg, Zenit St. Petersburg og Larissa. Norske Brann ble så slått i 16. delsfinalen, før det ble tap for Fiorentina etter ekstraomganger i 8. delsfinalen.

I serien tok Everton 65 poeng, en ny 5. plass og sikret dermed spill i Europa også neste sesong.

Cupene: Røk i 3. runde i FA-cupen og tapte semifinalen i ligacupen mot Chelsea.

2008/09 (Everton):

Sommerpengene ble brukt på Marouane Fellaini, men det ble ikke noe moro i Europa denne gangen. Belgiske Standard Liege slo ut Everton på første forsøk.

I serien gikk det imidlertid bra igjen. Med 63 poeng tok Everton en ny 5. plass, og sikret dermed spill i Europa for tredje år på rad. For tredje gang ble Moyes også kåret til den beste manageren i England.

Cupene: Røk ut med en gang av ligacupen, men kom helt til FA-cupfinalen. Der ble det tap for Chelsea.

2009/10 (Everton):

En ny sommer nesten uten penger, men Johnny Heitinga kom inn. Det startet imidlertid ikke bra i serien, da det ble et 1-6-hjemmetap mot Arsenal i serieåpningen.

I Europa kom laget seg gjennom kvalifiseringen og gruppespillet i Europa League, men det ble exit mot Sporting Lisboa i 16. delsfinalen.

I serien tok Everton igjen over 60 poeng – 61 – men det holdt bare til 8. plass etter at City, Villa og Liverpool kom seg noen få poeng foran.

Cupene: Røk ut av FA-cupen og ligacupen i 4. runde.

2010/11 (Everton):

Nok en pengeløs sommer, men 54 poeng i serien ga en 7. plass. Det var imidlertid ikke nok til at det ble en plass i Europa.

Cupene: Røk ut av ligacupen i 3. runde og FA-cupen i 5. runde.

2011/12 (Everton):

56 poeng i serien ga en ny 7.plass, men det ble først ordentlig fart over sesongen da Nikica Jelavic ble hentet i januar, og scoret målene som sikret en ny høyst respektabel plassering.

Cupene: Liverpool ble for sterke i FA-cupsemfinalen, mens det ble tap for Chelsea etter ekstraomganger i 4. runde av ligacupen.

2012/13:

Med 60 poeng så langt ligger Everton an til en 6. plass og spill i Europa neste sesong. Kevin Mirallas ble henter for seks millioner pund før sesongen, og var den største overgangen.

Cupene: Det ble en exit i 3. runde av ligacupen, og tap i kvartfinalen for Wigan i FA-cupen.

Powered by Labrador CMS