United-spilleren som ble hentet fra tribunen

HISTORISK TIRSDAG: Han dro for å se United fra tribunen. To timer etter ble han tidenes yngste i en United-drakt.

Publisert Sist oppdatert

For noen uker siden skrev vi i historisk tirsdag om Jeff Whitefoot. Uniteds yngste spiller gjennom tidende.

Les den saken her.

Det er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Whitefoot debuterte 16 år og 105 dager gammel.Men like etter at jeg hadde skrevet saken, fikk jeg beskjed fra en leser om at det var jo én mann som har representert oss også enda yngre.

Hans historie er utrolig.

Derfor gir vi dere den i dag.

Sliten og lei

Vi må tilbake til 24. oktober 1956.

Klokka hadde akkurat passert 18 om kvelden, og Uniteds 16 år gamle lærling, keeper David Gaskell (bildet til høyre), satt på senga si.

Skulle han gidde å reise til Maine Road for å se Charity Shield-kampen mellom United og City? Han hadde akkurat spist en bedre middag, og kampen gikk jo uansett på TV.

Dessuten hadde han brukt hele dagen på å feie på Old Trafford, og pusse fotballstøvlene til United-helter som Duncan Edwards og Billy Whelan.

Han bodde heller ikke helt i nærheten av Maine Road. Han måtte bytte buss for å komme seg dit.

Men Gaskells lojalitet til United fikk han opp av senga og på bussen.

To timer etter spilte han så ute på Maine Road.

– Jeg var bare 16 år gammel, og hadde akkurat gått til United, sa han tidligere i år til Daily Mail.

– Jeg var egentlig fjerdekeeper.

– Jeg husker at jeg egentlig var ganske sliten den dagen. Jeg hadde jobbet hele dagen, men noen fra United må ha sett at jeg gikk inn på tribunen, fortsetter 71-åringen.

For det som deretter skjedde er rett og slett utrolig.

Fikk sjansen etter skade

United-keeper Ray Wood ble skadet. Så kom plutselig United-trener Bert Whalley opp på tribunen, tok tak i Gaskell og dro han med seg ned.

– Du spiller, var beskjeden.

– Jeg lånte fotballskoa til én spiller, og utstyret til en annen. Jeg løp ut på banen der Duncan Edwards hadde gått i mål for å erstatte Ray.

– Hva faen gjør du her? sa han.

– Jeg tror jeg spiller, Mr. Edwards, svarte jeg.

Så stor var nemlig respekten for Edwards og lagkameratene – selv om de fleste av dem bare var et par år eldre enn ham.

– Det hele var uvirkelig, men jeg gjorde et par redninger og vi vant 1-0.

Medaljen beholdt han imidlertid ikke.

– Jeg husker at jeg satt med medaljen i hånda etterpå, og tenkte at jeg ikke kunne beholde den. Det føltes ikke rett. Jeg var jo bare et barn. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, så jeg ga den til Ray, og han tok den gladelig. Deretter skiftet jeg raskt og dro min vei.

Uten at historien slutter der.

Ingen visste det

Det som skjedde deretter er like herlig.

– Jeg stod i busskøen for å komme meg hjem. Da hørte jeg alle tilskuerne som snakket om hvor bra Ray hadde spilt i målet. Jeg sa ikke at det egentlig var jeg som hadde stått.

– Det var visstnok det samme på TV senere på kvelden. Kommentatoren hadde sagt at Ray Wood var tilbake til sitt beste. Han hadde ikke fått med seg at det bare var en guttunge på 16 år som stod i mål. Flomlysene fungerte jo ikke så bra, og byttet ble ikke opplyst over høytaleranlegget, heller.

– Da jeg kom hjem møtte jeg husverten. Han snakket om kampen hele tiden, men jeg ville ikke fortelle at jeg hadde spilt. Jeg kunne heller ikke ringe foreldrene mine, siden de ikke hadde en telefon. Til slutt gikk jeg bare for å legge meg, fortsetter han.

Så kom United-stjernene og hentet han.

– De kom to timer senere, fikk meg ut av senga og sørget for at jeg fikk fortalt historien min. Morgenen etter var jeg tilbake på Old Trafford på banen, ble kalt opp til kontoret til Matt Busby og Jimmy Murphy, og fikk vite at jeg heretter var andrekeeper.

– Det var utrolig.

13 år i United

Gaskell var 16 år og 19 dager gammel da han spilte mot City, men den gangen ble ikke Charity Shield-kampen regnet som offisiell kamp.

Derfor er det Whitefoot og ikke Gaskell som de fleste steder står som Uniteds yngstemann.

Gaskell fikk til slutt 119 kamper for United.

Her kan du lese vår spillerprofil og se statistikken hans i United.

Powered by Labrador CMS