David de Gea

«Synet på De Gea har endret seg de siste månedene»

Kun seks spillere i United-historien har flere kamper enn David de Gea. Men nå virker fremtiden brått uviss. Hva skjer i spillet rundt spanjolen?

Publisert Sist oppdatert

Av: Andy Mitten
Oversatt av: Lars Morten Olsen

Det var både sosialt, hyggelig og miljøvennlig. Derfor brukte Juan Mata, Ander Herrera og David de Gea å kjøre sammen til og fra trening, og byttet heller på å være sjåfør.

Under disse kjøreturene fortalte De Gea sine spanske lagkompiser mang en gang om hvordan det var da han var med å vinne Premier League-pokalen med United i 2013.

– Han fortalte hvordan hele byen kokte av United-fans og om bussparaden gjennom sentrum da horder av United-tilhengere sto på stillas og på toppen av bygninger for å få et glimt av bussen og spillerne.

Drømte om ligagull

Juan Mata beretter dette for United-Supporteren. Han hadde selv et sterkt ønske om å vinne ligagull med Manchester United. Det var hans drøm. Dessverre går ikke alle drømmer i oppfyllelse.

Mata forlot United for ett år siden etter å ikke ha fått fornyet kontrakt, mens Herrera dro fra Manchester til fordel for Paris og PSG i 2019.

De Gea satt der i bilen og fortalte sine to venner at han ønsket å tilbringe resten av sin fotballkarriere i United, mens Mata og Herrera nikket samtykkende. Den spansktalende klikken var en sentral del av garderoben så vel som laget, men United kjente aldri for alvor lukten av ligagull da denne trioen spilte sammen i United.

GODE KOMPISER: Juan Mata, Ander Herrera og David de Gea var gode venner da de spilte sammen for United.

Mata og Herrera dro, men ikke De Gea.

Flere ganger så det ut til at også De Gea skulle forsvinne ut exit-døren. Ikke minst i 2015 da han var på nippet til å bli Real Madrid-spiller. Den gangen ønsket han virkelig å gå til den spanske storklubben og Real ville ha ham. Klubbene var enige om pris og United hadde til og med gjort en avtale om å få Keylor Navas som en del av pakken.

Navas sto reiseklar på flyplassen Barajas i Madrid beredt til å dra i motsatt retning av sin keeperkollega i Manchester. Men på mystisk streiket faksmaskinen og  begge overgangene falt i grus.

Navas gråt.

Og De Gea?

Ingen vet.

Han er en mann av få ord.

David er så laidback at han klarer å stenge ute alt rundt seg. Det er en egenskap som passer David godt.Juan Mata

Louis van Gaal holdt De Gea ute av laget i de første kampene i 2015/16 fordi han ville at De Gea skulle være hundre prosent mentalt klar. Etter seks kamper med Sergio Romero kom De Gea inn på laget igjen.

Det var en avgjørelse som Romero ikke tok pent, han hadde tross alt holdt nullen i fire av seks kamper. 

375 000 pund i ukelønn

De Gea har tilbragt mesteparten av United-karrieren uten å si så mye. Det har ofte vært usikkerhet rundt kontrakten hans, akkurat slik det har vært denne våren. Derfor velger De Gea å si lite eller ingenting.

Til tross for at det nå er tolv år siden han kom til Manchester, føler United-fansen at de knapt kjenner mannen. Det lille vi vet er at han er en familiemann, han liker heavy metal og E-sport (han har selv investert i dette).

Han har ord på seg for å være en einstøing, men det har Manchester United hevdet at han ikke er. Og selv om han var det, ville ikke De Gea vært den første keeperen som liker å holde seg for seg selv.

brda
KAPTEINSEMNE?: David de Gea burde vært aktuell som Uniteds kaptein med tanke på erfaringen og fartstiden i United, men det er Bruno Fernandes som har den jobben når Harry Maguire ikke spiller.

De fleste av historiene rundt De Gea er likevel relatert til kontrakter og frem­tiden. Og når det er spekulasjoner om fremtiden, har keeperen som policy å ikke snakke.

I vår fikk United-Supporteren bekreftet fra sikre kilder at klubben var overbevist om at De Gea kom til å skrive ny kontrakt.

Den nåværende kontrakten er på svimlende 375 000 pund per uke. Det er forventet at De Gea må ta et kraftig lønnskutt om han signerer på en ny avtale, men på den annen side vil han få tilbud om en testimonialkamp på tampen av sin United-karriere som takk for lang og tro tjeneste.

David de Gea Quintana spilte nylig sin 540. offisielle kamp for Manchester United og passerte dermed keeperlegenden Alex Stepney i antall kamper.

En ting David er blitt bedre på er å eie femmeteren sin.Neil Cutler, keepertrener

De Gea er nå nummer syv på adelskalenderen over flest kamper for United. Kun Ryan Giggs, Bobby Charlton, Paul Scholes, Bill Foulkes, Gary Neville og Wayne Rooney er foran.

De Gea vil etter alle solemerker passere Rooneys 559 opptredener neste sesong om han blir. Om det skjer vil han ikke bare være den eneste utenfor Storbritannia på topp seks i antall United-kamper, men også den eneste som ikke er egenprodusert i Uniteds akademi.

caseeee
FREMHEVER LAGET: David de Gea snakker ofte varmt om lagkameratene og bidrar til en positiv stemning i garderoben. Her sammen med Raphaël Varane og Casemiro, som i likhet med De Gea, kjenner både spansk og engelsk fotball godt.

Mens alle de andre på toppen av adelskalenderen er store, kjente navn for de fleste, forblir De Gea til sammenligning nesten en fremmed. Jeg har snakket med ham, til og med på hans morsmål, i over ti år, men likevel føler jeg at jeg ikke kjenner mannen særlig godt.

Jeg har møtt Mata og Herrera over en kaffekopp, men aldri De Gea.

Jeg har intervjuet ham flere ganger, senest for TV i forbindelse med semifinalen i FA-cupen på Wembley, men intervju i den settingen blir noe annet enn en prat over en kopp kaffe. For å få et nærmere innblikk i personen og fotballspilleren De Gea har United-Supporteren derfor snakket med flere gode kilder.

– Oppførselen gjør at han sprer ro, men den kan også oppfattes som om han mangler intensitet og lidenskap sammenlignet med for eksempel Jordan Pickford, sier en god kilde på innsiden av Manchester United som foretrekker å være anonym.

– Det sistnevnte gjør at han kan irritere på seg fansen. Han virker ikke overentusiastisk, men det er absolutt positive sider ved ham også. Som person er han avslappet og han sprer ikke negativitet som enkelte andre spillere gjorde – og gjør – selv om de fleste som var misfornøyde er borte nå. David er en genuint bra fyr, og til tross for sin alder ønsker han stadig å lære. Det er fortsatt rom for utvikling. Som keeper har han en fantastisk reaksjonsevne som gjør at han makter å varte opp med disse hurtige redningene selv på skudd og headinger fra kort hold. 

Da David trodde han var ferdig for dagen, ba vi ham om å komme tilbake på ettermiddagen for å trene mer.Eric Steele, tidligere keepertrener i United

De Geas tidligere lagkompis Juan Mata deler oppfatningen om at keeperen er avslappet, men tror det er positivt snarere enn det motsatte.

– David er så laidback at han klarer å stenge ute alt rundt seg. Det er en egenskap som passer David godt. 

De Gea har måttet lære. Erik ten Hag ønsker en annen type målvakt, men De Gea endret seg som keeper også under Ole Gunnar Solskjær.

West Ham United v Manchester United - Premier League
NEDBRUTT: David de Gea serverte West Ham seieren på et sølvfat på tampen av Premier League-sesongen da en fæl tabbe førte til kampens eneste scoring. Tabber og strålende refleksredninger går ofte hånd i hånd for spanjolen.

– Han ønsker å følge den fotballen manageren forlanger. Noen ganger går det helt fint, men det innebærer å ta sjanser og det faller seg ikke naturlig for David. Det er ikke hans styrke og derfor skjer det at han mister ballen. Han tilpasser seg litt etter litt, men hans spisskompetanse er ikke å ha ballen i beina – som er viktig for en moderne keeper, sier Carrington-kilden og fortsetter:

– Han er definitivt blitt bedre med ballen i føttene og han er mye modigere i rommet bak forsvarerne. Der har han blitt bedre under Ten Hag. David er ikke blant de beste med ballen i føttene, men han forsøker og enda viktigere: Han sender mange vellykkede gjennombruddspasninger. Det blir knapt lagt merke til på grunn av narrativet om at han slår mange feilpasninger. Og det har vært noen av dem også, bare så det er sagt.  

Det er de i Manchester United som skulle ønske at De Gea fremsto mer en leder i garderoben med tanke på sin erfaring og at han fyller 33 år til høsten, men han kan ikke endre sin personlighet.

Han har spilt mer og lengre i United enn noen andre i dagens stall. Med Phil Jones ute er De Gea den eneste spilleren igjen fra Sir Alex Ferguson-æraen og også den eneste som har vunnet ligagull med United.

Med så lang fartstid er det vanlig å få kapteinsbindet, men ikke for De Gea. La oss holde oss til selve keeperspillet litt til og spørre noen som har keeperspill som spesialfelt om hva de tenker om De Gea. 

Jeg er litt usikker på den fysiske formen. Han må spille høyt i banen og bruke føttene mye. Det betyr at veldig mye går gjennom ham og jeg ser han rygger.Neil Cutler, keepertrener

– De Gea er en trygg skuddstopper, han beskytter målet bra, sier Neil Cutler, inntil nylig keepertrener i Aston Villa og beskrevet som «Premier Leagues beste keepertrener» av Villas keeper Emilio Martinez.

– En ting han har blitt bedre på er å eie femmeteren sin, fortsetter Cutler.

– Han er ofte på bunnen av statistikkene når det gjelder innlegg og å beskytte femmeteren, men han har blitt bedre og det er en stor bonus for United.

 – Noe som trekker ned?

– Jeg er litt usikker på den fysiske formen. Han må spille høyt i banen og bruke føttene mye. Det betyr at veldig mye går gjennom ham og jeg ser han rygger. I tillegg ser du skudd passere ved føttene hans eller under ham, men alt i alt har han hatt en brukbar sesong, absolutt!

United-Supporteren har også snakket med David Rouse som fram til 22/23-sesongen var keepertrener i Stoke.

– De Gea er en topp keeper. Hvis du ser på de viktigste statistikkene som redningsprosent og «clean sheets» er han så å si alltid i tetsjiktet sammenlignet med sine keeperkolleger. Det er mye vanskeligere å levere en kjempe­redning når kampen står og vipper enn når laget leder stort, men De klarer nettopp det. Til og med i storkamper, som er et nøkkelkrav i en klubb som Manchester United, sier Rouse og fortsetter:

Manchester United Training Session
HVA NÅ SJEF?: Erik ten Hag og United-ledelsen har hastverk med å ta en avgjørese rundt David de Geas fremtid i klubben. Spanjolens nåværende kontrakt går ut i slutten av juni.

– Med sin rutine kan du stole på at han leverer varene når det virkelig gjelder. Jeg vet han jobber knallhardt hver eneste dag under keepertrener Richard Hartis. United har en sterk keeperavdeling med mye ekspertise. Hartis var jo mange år i akademiet før han jobbet med Edwin van der Sar da United vant Champions League i 2008. Deretter jobbet han med Solskjær i Molde før han returnerte til United da Solskjær ble manager og har vært i United siden, opplyser Rouse. 

Oppdaget av Steele

Uniteds førstekeeper har hatt mange keepertrenere i løpet av sin tid på Old Trafford. Den første, Eric Steele, var mannen som oppdaget en pur ung De Gea i en tid Steele faktisk jobbet for Manchester City.

– David spilte for Spania mot England i EM for U17-lag i 2007. Spania vant 1-0 og David gjorde to, tre ting i den kampen som jeg satte en ekstra strek under og som gjorde at jeg ønsket å følge ham opp. Først og fremst var han veldig god til å distribuere ballen sin unge alder til tross, sier Steele til United-Supporteren.

I 2013 intervjuet jeg Steele like etter at han hadde forlatt United. En rekke aviser og nett­sider plukket opp intervjuet, men vridde på noen ord som gjorde at et positivt intervju plutselig så veldig negativt ut.

De Gea var ikke fornøyd!

JUBLER FOR GULL: David de Gea og daværende keepertrener Erik Steele jubler for ligagullet i 2012/13-sesongen. Det var Steele som anbefalte United å hente spanjolen fra Atletico Madrid.

Blant annet snakket Steele om at De Gea, i starten av United-karrieren, måtte endre livsstil. Det måtte bli slutt på å sove to, tre ganger om dagen, det samme med å innta hovedmåltidet om kvelden.

Steele fortalte at det var for mye taco, og at trenerne måtte nesten tvinge De Gea til å ta proteindrikke etter trening.

Steele snakket også, som han gjorde i intervju med United-Supporteren, om hvordan De Gea måtte trenes opp fysisk. Ekstratrening i gymmen var noe nytt for De Gea og han hatet det.

De første seks månedene var grusomme. Han var bare 19 år og det var et sjansespill, men manageren hadde vært med meg da jeg speidet på De Gea og visste hvor god han var.Erik Steele, tidligere keepertrener i United

Intervjuet i de andre avisene ble fremstilt som om Steele slaktet sin tidligere elev, noe han ikke gjorde. Jeg bebreider ikke David for at han ble sur på meg, men heldigvis ble alt forklart og skværet opp. Jeg har fortsatt god kontakt med Steele som forlot United da David Moyes ble ny manager.

Moyes ansatte i stedet Chris Woods som keepertrener. Etter Woods kom Frans Hoek med Louis van Gaal. Hoek var i hvert fall ikke Sam Johnstones kopp med te:

– Han forsøkte å endre alt jeg hadde gjort og lært fra jeg var ti år gammel. Han gjorde det sikkert i beste mening, men du kan ikke gjøre sånn! Det var min tøffeste periode i United og til slutt hadde jeg ikke noe annet valg enn å komme meg bort.

Tøff start i United

Alan Fettis, som nå jobber med Michael Carrick i Middlesbrough, har også vært De Geas keepertrener. Det samme med Emilio Alvarez, men han var nesten mer kompis enn trener.

Var det spesielt produktivt?

Noen tviler, akkurat som noen tviler på De Gea.

United har kikket på mange målvakter i de årene De Gea har spilt for United, men også andre toppkeepere gjør tabber. Som Costa i VM.

Manchester United v Liverpool: The Emirates FA Cup Fourth Round
RIVALER: David de Gea fikk en konkurrent i Dean Henderson, men den frittalende engelskmannen kan ha ødelagt for seg selv med sin ramsalte kritikk av United etter at De Gea ble foretrukket som keeper.

Det finnes bedre alternativer, men det er ikke så sort/hvitt som enkelte liker å fremstille det som. Vi skriver 2023 og De Gea er blitt en snakkis blant United-fans og ikke alltid i spanjolens favør.

Han er ikke en hakkekylling som Harry Maguire, men det er ingen tvil om at synet på De Gea har endret seg de siste månedene. United-Supporteren har snakket med flere kilder med god innsikt i hva som skjer og har skjedd.

– David var bare unggutten da han kom. Han jobbet knallhardt med Eric Steele og klarte å slite seg til en plass på laget. Etter de første vanskelige seks månedene spilte han bra, takket være innsatsen han la ned på treningsfeltet, forteller en kilde.

Det første halvåret var imidlertid læringskurven bratt. Liga­debuten mot West Bromwich var grusom.

Patrice Evra var en av dem som sa hva han mente og sa til Sir Alex at laget var kraftig svekket med De Gea inn i stedet for Van der Sar. Blant annet forlangte Evra en keeper som våget å ta kommando i eget felt.

– De første seks månedene var grusomme. Han var bare 19 år og det var et sjansespill, men manageren hadde vært med meg da jeg speidet på De Gea og visste hvor god han var, sier Eric Steele og legger til:

– Et av ankepunktene var at David bare veide 71 kilo. Vi jobbet mye med ham på og utenfor banen for å gjøre ham sterkere. Vi endret livsstilen hans. Da David trodde han var ferdig for dagen ba vi han om å komme tilbake på ettermiddagen for å trene mer. I starten så han spørrende på oss da vi be ham om det.

Naturlig teknikk

Til tross for en lite imponerende innledning, var Ferguson sikker på at han hadde funnet en som kunne være Uniteds burvokter i mange år.

Kun én gang mistet han besinnelsen overfor De Gea. Det var etter keeperens tabbe hjemme mot Blackburn i 2011/2012. Selv uavgjort der ville gitt ligagullet til Old Trafford, men fotball fungerer ikke alltid sånn. 

En illsint Ferguson sa i klartekst at han selv fikk gjennomgå fordi han valgte å bruke De Gea, men sa også at grunnen til at han gjorde det var fordi han var overbevist om at De Gea med tiden ville bli verdens beste keeper.

ANKOMSTEN: En 19 år gammel David de Gea og Sir Alex Ferguson er avbildet sommeren 2011 da spanjolen kom til United.

Dette var selvsagt litt av en tillitserklæring da selv innbitte United-fans begynte å tvile på spanjolen. Samtidig viste det noe av Fergusons genialitet. De Geas talent begynte å komme mer til syne, og det som virkelig snudde holdningen var kampen mot Chelsea fem uker etter Blackburn-fadesen.

En kamp som ble spilt under vanskelige forhold på en snødekt Stamford Bridge En journalist sa at De Gea startet som en skolegutt som hadde vunnet en plass på laget, men som endte opp som banens dominant.

Det er liten tvil om at Fergusons ord etter Blackburn-kampen hadde virket inspirerende på spanjolen. Han spiste sunnere, trente hardere og ble oppmuntret til a) være mer vokal under treninger så vel som i kamper og b) lære engelsk og snakke engelsk med sine lagkompiser.

David avskyr å ta sjanser og vil helst ta de enklere løsningene. Denne aversjonen mot å ta sjanser inkluderer å forsøke å unngå fysisk kontakt med motspillere. Dette er noe relativt nytt han har fått for seg.Kilde til US

Fergusons tillit og smarte trekk, sammen med innsatsen fra Steele, gjorde De Gea til Uniteds udiskutable nummer 1.

En trener som har observert De Gea i mange år har imidlertid langt fra bare lovord å komme med. Han ønsker å være anonym, men sier:

– David har en fantastisk håndteknikk. Det er ikke noe man kan lære seg, men hans hender er glimrende. Det har han fra sin far som var keeper for Elche (der De Gea har sesongbillett). Som liten gutt ble David oppmuntret av sin far til å forsøke å fakke alt mulig. David får ofte kritikk for sin plassering, men den er faktisk ganske bra. Ikke superbra, men god nok.

ddg190223
TØFF NOK?: Feltarbeidet har blitt beskrevet som David de Geas svake side. Det, kombinert med å ha ballen i beina, gjør at flere mener en ny keeper bør vurderes av United-ledelsen til tross for spanjolens sterke reaksjonsevne.

 Så langt positivt fra kilden, men her snur det:

– David avskyr å ta sjanser og vil helst ta de enklere løsningene. Denne aversjonen mot å ta sjanser inkluderer å forsøke å unngå fysisk kontakt med motspillere. Dette er noe relativt nytt han har fått for seg. Det henger et bilde av ham på Carrington der David går etter ballen koste hva det koste vil. Dessverre har han mistet den delen av spillet sitt de siste tre årene. Det samme med å ta sjanser med pasninger.

Den anonyme treneren fortsetter:

– Da Van Gaal var manager ble David nærmest tvunget til å sende sjansepasninger gjennom midten. Og han gjorde det bra. Venstrefoten har alltid vært litt svak, men høyrefoten var meget god. David har alltid vært god til å lese spillet. Han leser når et skudd kommer og det – pluss at han har ekstremt lange armer – gjør at han klarer disse superredningene. Men han har også gjort tabber i det siste og folk husker tabbene best.

På direkte spørsmål om hvorfor De Gea er så redd for å ta sjanser, det være seg med føttene eller i feltet, svarer kilden slik:

– Problemet med David er at hans arbeidsmoral sank etter at han skrev den siste lukrative kontrakten. Det er også de som spør om Alvarez er noe av årsaken til at han er blitt slappere med trening. Det jeg vet er at det er en sterk sammenheng mellom hvordan du trener og hvordan du spiller. Det er så enkelt som at hvis du trener bra så spiller du bra.

Alvarez ble sett tydelig beruset på et casino i Perth under Uniteds pre-season i 2019. Det var ikke særlig populært, for å si det mildt, og han forlot klubben ikke lenge etter. 

– Problemet er ikke Davids keeperteknikk, men trening. Hvis han hadde holdt standarden på treningen på samme nivå som den en gang var, ville De Gea vært en av de tre beste keeperne i verden. Dessverre har ikke det vært tilfelle, sier vår kritiske kilde.

Uheldig med EM og VM

De Gea ble verdens best betalte spanske fotballspiller da han i 2019 skrev under sin kontrakt som gjaldt til juni 2023.

Han hadde gode kort på hånden da han skrev avtalen. Han visste at United måtte ut med minst 40 millioner pund for å finne en fullgod erstatter. Chelsea hadde nylig betalt 70 mill. pund for Kepa.

De Gea gjorde det dessuten bra.

Han hadde blitt kåret til Årets Spiller i United i fire av fem år. På den annen side var han ikke Spanias føtrstekeeper og det er en kjensgjerning at hans agenter var knallharde forhandlere.

David er rolig og avslappet, definitivt viktige egenskaper.Sam Johnstone, tidligere United-keeper

Mange i Spania mente at De Gea ville være Casillas’ erstatter på landslaget i mange år fremover. Santiago Canizarez, tidligere Spania-keeper, sa blant annet: «De Gea burde vært Spanias nummer 1 for lenge siden, han har en god stund spilt bedre enn Casillas.»

Det synet ble imidlertid endret etter et svakt EM 2016 og VM 2018 fra De Geas side. Han ble mobbet etter det, blant annet med et bilde av en frosk som forsøker å fange en innsekt, men bommer.

Ivan Perisic’s mål for Kroatia satte ikke De Gea i det beste lys og etter en tabbe i en treningskamp mot Sveits før VM i 2018 sa han «bedre nå enn i Russland», men deretter fulgte dessverre flere De Gea-feil i Russland-VM.

NEDTUR: VM i Russland i 2018 skulle vært en stor opplevelse for De Gea og Spania. I stedet måtte United-keeperen tåle kraftig kritikk for innsatsen.

«Jeg har ikke drept noen», sa De Gea etter en grusom tabbe i 3-3-thrilleren mot Portugal.

Han har rett i at det var en overreaksjon, men debatten roet seg ikke.

Spesielt ikke etter nok en feil, denne gang mot Argentina i 2018. Sakte, men sikkert avtok imidlertid kritikken, først og fremst fordi han mistet landslagsplassen.

I dag er han ikke en gang blant de fire mest aktuelle kandidatene for landslagsplassen.

Sånt svir selvsagt, og han nekter til denne dag å snakke om landslaget under intervjuer.

Konkurranse fra Romero

Statusen var høyere i Manchester, men alt var ikke som det kunne se ut.

Sergio Romero, nok en spansktalende keeper, ble hentet for å være andrekeeper, men spilte likevel de seks første kampene i 2015/16-sesongen.

Van Gaal var redd De Gea hadde tankene andre steder etter den omtalte mislykkede overgangen til Real Madrid. De Gea kom inn på laget igjen i den syvende kampen etter Romeros tabbe i tapet for Swansea i slutten av august.

HARMONISK PÅ OVERFLATEN: Men Sergio Romero mener han burde fått flere sjanser på førstelaget selv om David de Gea var nummer 1.

De Gea tok tilbake plassen, men Romero spilte 18 kamper sesongen etter, inkludert 2-0-seieren i Europa League-finalen mot Ajax i Stockholm.

Han ble ansett som «verdens beste andrekeeper», han var tross alt landslagskeeper for Argentina. Sannheten var imidlertid at Romero ikke kunne spille fotball hver uke.

Kroppen hans tålte det rett og slett ikke, noe De Gea var fullt klar over.

Før Romero var Anders Lindegaard andrekeeper. De Gea visste at han ikke hadde noen reell konkurrent før Dean Henderson var klar for å ta opp kampen. Henderson er en type som heller har for mye selvtillit enn for lite, for å si det sånn.

Sam Johnstone var en av flere unge keepere som hadde De Gea foran seg i køen. I dag er han i Crystal Palace.

– David var tre år eldre enn meg da jeg var i United. Men også David var ung, og det var tøft for han i starten. Det var likevel enkelt å se hvorfor klubben hadde kjøpt ham. Kompisene mine spurte hvordan han var på trening fordi de så ham bare i match, og jeg forklarte at David var utrolig på trening. Eric (Steele) lærte seg litt spansk og David lærte litt engelsk, og snart var han på et veldig bra nivå, sier Johnstone og fortsetter:

– David er komfortabel og avslappet, definitivt viktige egenskaper. For meg var det stort å jobbe med ham i de årene og vi holder fortsatt kontakten. Han sender meg meldinger når jeg spiller bra, som for eksempel da jeg hadde en god kamp for West Bromwich på Old Trafford. Vi lærte hverandre å kjenne da vi jobbet sammen hver eneste dag i flere år. På trening måtte jeg levere maksimalt, jeg måtte pushe David slik at også han kjente litt på konkurranse.

Johnstone sier til United-Supporteren at han lærte mye av De Gea.

– Kanskje David var naturlig avslappet fra Spania og måtte tilvenne seg England hvor keeperarbeidet er annerledes. Her blir det forventet at du gjør redninger på rappen, høyt, lavt, høyre og venstre.

Golden Glove handler ikke bare om meg. Vi har hatt en solid sesong.David de Gea

Uniteds tidligere reservekeeper trekker fram en «skjult» egenskap hos De Gea.

– David kan bokse ballen «en kilometer». Ikke mange kjenner til det, men det er ikke et kraftfullt slag på ballen, men snarere at han er ekstremt god på å treffe ballen i eksakt rett øyeblikk. Jeg prøvde å kopiere det, men det viktigste jeg lærte av David er at han er så utrolig rolig uansett situasjon. Det hjalp ham til å plutselig ta en redning i krysset fordi han ikke var stresset. Man kan forsøke å gjøre alt perfekt, men sannheten er at man aldri blir perfekt. Så er det alle tingene man ikke får gjort noe med. Plutselig treffer ballen en spiller og forandrer retning. Hvis du er rolig så glemmer du det og går videre. Før sa man at alle keepere var litt sprø, men jeg vil si at det i dag er færre sprø keepere. Flere forsøker å ta etter David og være en rolig keeper.

Da De Gea etablerte seg som Uniteds nummer 1 gikk Johnstone på flere utlån, til Oldham, Scunthorpe, Walsall, Yeovil og Doncaster. Det er ikke enkelt å være keeper, akkurat som lovord ikke behøver bety så mye.

Jose Mourinho spådde at Joel Periera ville bli førstekeeper for United og Portugal. I dag spiller han for Waalwijk, en middelmådig klubb i Nederland uten en eneste landskamp for Portugal. Sam Johnstone har tre A-landskamper for England, men er nå reservekeeper i Crystal Palace.

Victor Valdes var en meget god målvakt, men kom på kant med Louis van Gaal og dermed var den United-karrieren ødelagt.

Manchester United v Charlton Athletic - Carabao Cup Quarter Final
ALDRENDE RESERVE: Tom Heaton fikk et par muligheter sist sesong, men alderen og skadehistorikken tilsier at han ikke vil bli en reell utfordrer for David De Gea.

Dean Henderson var den eneste som virkelig trodde han kunne ta plassen fra De Gea. Han klarte å pushe De Gea, som svarte i fin Luke Shaw-stil ved å bare bedre sitt eget spill. Henderson var uheldig med både skader og covid. Nå er han ikke lenger en seriøs kandidat til å bli førstekeeper i United, og styrket heller ikke sine aksjer ved å si offentlig for noen måneder siden hvor dårlig han mente han var blitt behandlet av United.

Tom Heaton er av en annen støpning, mye roligere, men også han mener han burde fått flere United-kamper enn han fikk.

Alle keepere har hatt sine «issues», men De Gea bare går på.

I den siste bortekampen mot Bournemouth vartet De Gea opp med en ny  «clean sheet», hans 16. denne ligasesongen. Med det fikk han også Golden Glove-trofeet. Trofeet betyr ikke all verden i England, men ekvivalenten i Spania har høy status og det troféet er viktig for David.

– Golden Glove handler ikke bare om meg. Vi har hatt en solid sesong, sa De Gea etter utmerkelsen.

Det må være lov å sette spørsmålstegn bak akkurat de ordene.

Manchester United v Manchester City - Barclays Women's Super League
AVSLAPPET: David de Gea liker å gjøre sine egne ting. Her er sisteskansen på plass i Leigh for å følge kvinnelaget i aksjon.

Et lag som slapp inn syv mot Liverpool, seks mot Man City og fire mot Brentford kan egentlig ikke bli betegnet som solid. Likevel kan De Geas støttespillere med rette si at han har ikke hatt en svak sesong, og Ten Hag har offentlig støttet De Gea flere ganger.

De Gea skriver muligens under på en ny kontrakt som vil halvere hans gasje i United. Den gir De Gea muligheten til å starte sin trettende strake sesong som Uniteds førstekeeper.

Eller snart kanskje bare som nummer to?

Om han i det hele tatt blir værende på Old Trafford …

Powered by Labrador CMS